Armenia gjør «taktisk tilbaketrekning» – den tyrkisk-aserbajdsjanske alliansen på offensiven

7
Folk flykter fra bombinga av Stepanakert, hovedstad i republikken Artsakh. Skjermdump fra Twitter.

Krigen i Kaukasus mellom Armenia og Aserbajdsjan fortsetter med full styrke, og 6. oktober 2020 later det til at den tyrkisk-aserbajdsjanske alliansen er på offensiven. Republikken Artsakh (Nagorno-Karabakh) erklærte 5. oktober at den foretar taktisk retrett på noen frontavsnitt, særlig i sør, for å unngå unødvendige tap. Samtidig hevder Armenia at dette har vært en smart taktikk som førte til at 200 aserbajdsjanske soldater ble drept. Aserbajdsjan på sin side erklærte at de armenske styrkene hadde flyktet hals over hode fra posisjonene sine og etterlatt seg stor mengder tyngre våpen.

Dette er partiske utsagn som er typisk for enhver krig, men nøkternt sett ser det ut til at Aserbajdsjan er på offensiven. De skal ha tatt landsbyene Talish, Jabrayil og Mataghis, som er nær grensa mellom utbryterrepublikken og Aserbajdsjan. Armenia hevder riktignok at dette har kostet fienden store tap: 3.154 drepte, 368 pansrede kjøretøyer, 124 droner, 17 militærfly og 14 helikoptre.

Aserbajdsjan forsetter sin bombing av Stepanakert, hovedstaden i Artsakh, og sivile mål treffes regelmessig.

Til tross for benektelser fra Baku og Ankara, er det neppe tvil om at tyrkiske spesialsoldater og jihadister fra Syria deltar i kampene. Her har vi altså et tilfelle av at sunnifanatikere slåss som leiesoldater for en sjiamuslimsk stat. Det sier alt om at det ikke er en religiøs krig, men handler om penger og makt. Den russiske nyhetskanalen Ria Novosti hevder at 93 leiesoldater fra Syria allerede er drept og at nye 450 er på vei til fronten.

Armenias statsminister Nikol Pashinyan innrømte på sine Facebook-side at de armenske styrkene er i en «vanskelig situasjon» og han appelerte til reservistene om å verve seg til kampene. Pashinyan, som regnes som provestlig og pro-NATO, sa at «dette er en kamp på liv og død», og «vi kan risikere å bli ofre for folkemord».

Som vi tidligere har meldt har Aserbajdsjan kjøpt store mengder israelske våpen mot oljeeksport til Israel. Problemet for Israel er at de ønsker å ha et godt forhold til begge de krigende partene. Derfor er det sendt ut signaler fra Tel Aviv om at våpeneksporten vil bli innstilt. Dette benektes i Baku.

Det er ikke klart hvilken rolle USA spiller i denne krigen. USA er nærmest paralysert mindre enn en måned før presidentvalget. Men CIA-sjef Gina Haspel, har historisk sterke forbindelser til Tyrkia og til Aserbajdsjan der hun fungerte som stasjonssjef for CIA i Baku. Ogsjå sjefen for MI6, Richard Moore, har nære bånd til Tyrkia, der han var ambassadør fram til 2017. Begge to skal visstnok snakke tyrkisk. Etterretningstjenestene i USA og Storbritannia er med andre ord svært godt forberedt til eventuelt å spille det tyrkisk/aserbajdsjanske kortet i Kaukasus. For dem er det naturligvis fristende å bruke anledningen til å ytterliger destabilisere Russlands sørgrense.

Les også: Aserbajdsjans president: – Vi jager dem som hunder

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Jeg har ikke hatt anledning til å studere denne Kaukasus-striden ennå,men jeg merker meg at Klassekampen idag 6 oktober 2020 behandler USA-Ubåtene i Tromsø i et trangt nærmest kommunalt-nasjonalt perspektiv. Det kan faktisk fortone seg som om det er forbudt i Klassekampen og dens “venstreside” å lese
  breakingdefense.com
  Gjorde man det måtte man sette Tromsø Ubåtproblem inn i det som er USAs aktuelle strategi for gjenerobring av verdensdominans,men det ønsker man tvilsomt da en utbredt bekymring blant akademisk middelklasse er om USA/nato kan redde oss fra Russlands angrep.
  Det aktuelle nå er igangsettelsen av 16 flyvende kommunikasjonssenter ved E-6B Mercury som kan kommunisere med alle våpengrenser,også nuclear submarines 60 feet under vann.
  Som en analytiker på asiatimes.com bemerker 5 oktober:
  “USA is postured to use more than 1000 nuclear weapon on a few minutes notice.”
  (Jeffrey Lewis)
  Det som er rart er at ikke “venstresida” jobber for å få fjernet disse militære webbene på samme vis som de ønsker å fjerne Sians og Human Rights Service.
  Alle forestillinger som ikke passer inn i lokal ønsketenkning skal vekk. Også at Tromsø-problemet handler om den tredje verdenskrigs planlegging. Sannsynligvis oppfattet som ukorrekt det og.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det israelske parlamentet, Knesset, anerkjenner ikke folkemordet på armenere som et folkemord. Men derimot væpner tyrkerne med våpen for å tilrettelegge et nytt.

  https://www.youtube.com/watch?v=kGEBeOIXfro
 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Tror dette er større enn N-K. Det handler om å få olje og gass fra Aserbasjan til Europa via Tyrkia. Da står Armenia i veien. Norge har store investeringer i Baku. Norge har gitt milliard til opprørere i Syria som nå sloss i N-K. Tyrkia og Israel har levert våpen og sikkert etterretning. Nato og vesten virker likegyldig. Kun pliktskyldig prat om fred. Var det derfor tyskerne så lett ga slipp på Nordstream 2? Armenerne står nok alene om ikke Russland engasjerer seg.

  https://www.youtube.com/watch?v=B32_YYilKfU
 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Armenerne valgte seg en anti-russisk globohomo-regjering, så Russland kommer nok ikke å hjelpe noe videre før eventuelt Armenia og ikke bare N-K blir angrepet.

  Russland har sikkert muligheter til å ødelegge for vestligstøttede olje og gassrørledninger om det skulle bli nødvendig, og om Vestens fargerevolusjoner ikke klarer å gi folket hva de lover, så kommer for de russiskvenlige til makten igjen, slik som mest sannsynlig skjer i Armenia, som mest sannsynligvis mister NK, samt alle pengene og menneskelivene krigen koster.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Salafistene er lovet et nytt kalifat i N-K. Kurderne løslater nå IS fanger. Tyrkia skyfler de inn. Nrk melder at de gjør det pga familien hjemme i Idlib. De kommer til å strømme til fra Tjetienia, Dagestan, Usbekistan etc. Og Russland får et nytt Afganistan. Det er en vinn vinn situasjon for vestens globalister. Hvem bryr seg om påsketilbedere med sin falske messias?


 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Hm. Jeg lurer på hvor mange ganger jeg har kommet over likelydende setning i div medier? Det virker som en kampanje;
  “Syriske opprørere som vil tjene penger til familien, melder seg til krigsinnsats i Aserbajdsjan”.
  Denne gang i Document. En blekke noen innbiller seg er “uavhengig”.

  Men det er jo greit å vite at “opprørene” I Syria egentlig bare er leiesoldater. Ikke rart Erna må bevilge 1.4 milliarder til dette. Lurer på hvor mye etnisk rensning av armenere i Nagorno-Karabak vil koste norske skattebetalere? De får nok et “Nansenpass”.

  “Armenian: Any person of Armenian origin formerly a subject of the Ottoman Empire who does not enjoy or who no longer enjoys the protection of the Government of the Turkish Republic and who has not acquired another nationality”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere