Israel går inn på Aserbajdsjan sin side

0
Fra Aserbajsjans hovedstad Baku. Shutterstock

Av Knut Lindtner.

Som alle konflikter har konflikten mellom Armenia og Aserbajdsjan lange historiske røtter. Den mest kjente er det mange kaller det tyrkiske folkemordet mot armenerne under første verdenskrig fra 1915. Men med Armenia er det historiske røttene særlig lange. De går tilbake før etableringen av jordbruk og at området derfor var viktig og sentral i utviklingen av stater, bruk av husdyrhold og fremstilling av metaller.

Begge statene var tidligere delrepublikker i nå oppløste Sovjetunionen og konflikten om omstridte landområder utviklet seg til krig etter den tid. (92-94). I denne konflikten en det mange ingredienser, religion, olje/gass, etniske konflikter som ikke følger landegrensene og det større geopolitiske spillet.

Krigen i 1994 endte med armensk militær seier. Men krigen løste ikke den regionale konflikten som vi ser i dag. Det betyr at spenningen om det omstridt området vedvarer. Når den bryter ut igjen i dag er det nå uklart hva som er den egentlige årsaken til dette, men det er åpenbart Aserbajdsjan som har startet krigshandlingene. 

Tyrkia er historisk et viktig naboland ikke minst for Armenia. Armenerne hevder at Tyrkia har levert 4000 jihadister fra Tyrkia som er satt inn i kampene på aserbajdsjansk side. Og nå kommer meldingen om at Israel også bidrar med sitt. De har nok sitt å tjene økonomisk på en krig som viktig våpenleverandør til Aserbajdsjan. De er også tjent med en svekkelse av alle andre stater i regionen.

Men det er mange som har sleiven i den regionale gryten og rører rundt i den. For som det er med alle regionale konflikter i dag er disse deler av konfliktene på det globale sjakkbrettet og på den måten har de betydning utover de lokale konfliktforholdene. Den israelske inntredenen fortelle om nettopp dette for de er ikke naboland til noen av de to involverte statene.

Knut Lindtner

Israel sender våpen til Aserbajdsjan når kampen mot Armenia fortsetter.

Aserbajdsjanske fraktfly har den siste tiden ofte fløyet til Israel etter våpen.

Av Dave DeCamp. Anti-war.

Israelske våpen fyrer opp under Aserbajdsjans kamper mot Armenia om den omdiskuterte Nagorno-Karabakh-regionen. Hikmet Hajiyev, assistent for presidenten i Aserbajdsjan, har fortalt israelske medier at aserbajdanske militære har brukt Israel-produserte angrepsdroner i de nylige voldsomhetene.

Israel og Aserbajdsjan er store handelspartnere. De to landene har også undertegnet en forsrvarsavtale. Og det er antatt at Israel skaffer det aserbajdanske militæret 60 prosent av våpnene deres.

Israel får til gjengjeld store mengder av Aserbajdsjans olje og naturgass.

Aserbajdanske fraktfly har i den siste tiden blitt sett på en flybase i det sørlige Israel .

At aserbajdanske fly lander på denne basen er ganske vanlig. Men timingen og frekvensen av de nylige flygingene antyder at israelske våpen er med på å fyre opp under konflikten.

Ifølge Haaretz landet to aserbajdanske Ilyushin II-76 fraktfly på basen sist torsdag, kun dager etter at kampene brøt ut. To fraktfly til ankom basen på tirsdag og onsdag, noe som kan bety at aserbajdanske styrker fylte på med israelske våpen.

Hahiyev sa at aserbajdanerne «setter stor pris på samarbeidet med Israel, spesielt forsvars-samarbeid».

Så langt er Israel tause om kampene i Nagorno-Karabakh. Når de blir spurt om denne tausheten går inn på aserbajdanerne sier Hajiyev; «Neida, neida, Israel og Aserbajdsjan forstår vår situasjon», og han viser til flerfoldige avtaler mellom de to landene.

Kampene i Nagorno-Karabakh pågår nå på sin sjuende dag, og viser ingen tegn til å minske. 

Tyrkia er blitt anklaget for å intervenere i kampene på vegne av aserbajdanerne. Og USA anklager Ankara for å ha brukt et F-16 fly til å skyte ned armenske jetfly.

Tyrkia benekter denne anklagen. Rapporter sier at Ankara har hjulpet sin allierte på andre måter, ved å sende leiesoldater fra Nord-Syria til regionen for å støtte Aserbajdsjan.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no.

Forrige artikkelQatar spiller en nøkkelrolle i finansiering av islamistgrupper i Europa
Neste artikkelDen eksplosive gassledninga i Middelhavet