Apple og Google legger kontaktsporing rett inn i operativsystemet

0
Illustrasjon: Apple / Google

Apple og Google kunngjorde tirsdag 2. september 2020 at framtidige versjoner av iOS- og Android-operativsystemene vil omfatte selskapenes varslingssystem Covid-19 som tidligere krevde at brukerne skulle installere en app. Systemet kalles “Exposure Notifications Express,” og bruker Bluetoothteknologi til å varsle dersom en bruker kommer i nærheten av en som er registrert som smittet av covid-19.

Dette varsler blant annet appleinsider.com og Forbes. For Apples del er det den nye versjonen av operativsystemet kalt iOS 13.7 som vil ha kontaktsporing som en integrert del.

Apple og Google har tidligere utviklet en programvare, en app, som er sendt ut til brukerne, men ikke aktivert. Det omtalte vi her:

Google og Apple har lagt sporingsapp på alle smarttelefoner

Dette fikk den såkalte «faktasjekkeren» Faktisk.no til å rykke ut med et langt og omstendelig – og ikke helt overbevisende dementi her. Poenget deres er å benekte at sporingsappen vil kunne bli slått på uten at brukerne ber om det. De kontaktet steigan.no og vi spurte om de kunne garantere oss og våre lesere at det ikke ville skje. Det fikk vi ikke noe svar på.

Nå har Apple og Google løst dette og dementiet fra Faktisk blir stående igjen som enda et dumt monument over den ikke-journalistikken de driver, der gravejournalistikk er erstattet med apologi (forsvarstale) for de store og mektige.

I en felleserklæring skriver Apple og Google:

«As the next step in our work with public health authorities on Exposure Notifications, we are making it easier and faster for them to use the Exposure Notifications System without the need for them to build and maintain an app,»

Hvor mye blir det igjen av brukernes frie valg hvis kontaktsporing er innebygd i operativsystemet? Kanskje redaktør Kristoffer Egeberg i Faktisk kan forklare oss det?

Integrert med CIA

Fra før av vet vi at Apple og Google er godt integrert med CIA og NSA og at de utleverer brukerdata til dem, så ingen behøver å være naiv overfor dette eller tro på forsikringene om personvern og frivillighet. Google ble skapt av CIA gjennom det samme selskapet som finansierte opp Facebook, nemlig CIAs eget venturkapitalfond, In-Q-Tel. Fondet gjør ingen hemmelighet av at det opererer på denne måten, og har til og med en nettside der det lister opp selskaper som er finansiert av fondet. På den nettsida har de et eget oppslag som viser hvilke av deres oppstartbedrifter som jobber spesifikt med covid-19.

Varsleren Edward Snowden, som slett ikke vil bagatellisere koronakrisa, kommenterer dette og tilsvarende tiltak og sier i et intervju med Vice at «regjeringer bruker koronaviruset til å bygge en undertrykkingsarkitektur.»


Vipps: 116916.

Forrige artikkelSystematisk svertekampanje mot Russland
Neste artikkelSirkus Novitsjok i gang igjen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).