Google og Apple har lagt sporingsapp på alle smarttelefoner

0
Sporingsappen til Apple og Google er lagt inn på alle smarttelefoner. Foto: steigan.no

Uten at de fleste forbrukere er klar over det har Google og Apple lagt covid-19 sporingsappen sin på alle smarttelefoner. Det gjelder iPhone og Android-telefoner.

Hvis du har en Android-telefon, gå under innstillinger, så se etter Google-innstillinger og se om den er der. Hvis du bruker en iPhone, gå under innstillinger, personvern, deretter helse, den er der, men ennå ikke funksjonell. Appen kan varsle deg hvis du har vært i nærheten av noen som har rapportert at de har COVID-19. Ikke slå den på fordi du vil bli sporet overalt hvor du går, men når du oppdaterer telefonen, slås appen automatisk på. Bare husk å gå inn igjen og slå den av. Når telefonen blir oppdatert, slås den på automatisk.

Les også: Apple og Google med «kontaktsporing»

Fra før av vet vi at Apple og Google er godt integrert med CIA og NSA og at de utleverer brukerdata til dem, så ingen behøver å være naiv overfor dette eller tro på forsikringene om personvern og frivillighet. Google ble skapt av CIA gjennom det samme selskapet som finansierte opp Facebook, nemlig CIAs eget venturkapitalfond, In-Q-Tel. Fondet gjør ingen hemmelighet av at det opererer på denne måten, og har til og med en nettside der det lister opp selskaper som er finansiert av fondet.

Edward Snowden advarer

Varsleren Edward Snowden, som slett ikke vil bagatellisere koronakrisa, kommenterer dette og tilsvarende tiltak og sier i et intervju med Vice at «regjeringer bruker koronaviruset til å bygge en undertrykkingsarkitektur.»

Snowden mener at regjeringer over hele verden nå griper til autoritære tiltak:

«Når autoritære holdninger sprer seg, når unntakslovene spres, mens vi ofrer våre rettigheter, ofrer vi også vår evne til å stanse glidninga i retning av en mindre liberal og mindre fri verden. Tror du virkelig at når den første bølgen, denne andre bølgen, den 16. bølgen av koronavirus for lengst er et glemt minne, at disse mulighetene ikke vil bli beholdt? At disse datasettene ikke blir oppbevart? Uansett hvordan det blir brukt, det som bygges, er undertrykkelsens arkitektur.»

Uten at du har bedt om det har du nå fått den nye lille spionen på telefonen din, og neste gang telefonen oppdateres vil den bli aktiv og spore alle bevegelsene dine.

PS: Google hevder…

Etter at denne artikkelen ble publisert fikk vi en henvendelse fra journalist Øyvind Bye Skille i Faktisk.no. Han skriver:

«Bakgrunnen for at Faktisk.no kommer til å skrive at funksjonen ikke skrus på automatisk er følgende som står i en ofte stilte spørsmål-artikkel fra Google:
«Each user will have to make an explicit choice to turn on the technology. It can also beturned off by the user at any time.»Kilde: Exposure Notification – Frequently Asked Questions https://static.googleusercontent.com/media/www.google.com/no//covid19/exposurenotifications/pdfs/Exposure-Notification-FAQ-v1.2.pdf«

Vi har spurt Øyvind Bye Skille om Faktisk.no kan gi oss og våre lesere en garanti for at det skjer slik Google hevder, men har ikke fått noe svar.

Hvis man ikke stoler helt på Google, kan man sikre seg mot uønsket infiltrasjon ved å følge denne oppskriften.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelIsrael angriper Gaza for tiende dag på rad
Neste artikkelTyrkia har kuttet vannforsyninga til 1 million mennesker i Nordøst-Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).