USA-senatorer truer tysk havneby med «knusende sanksjoner»

11
Skip som driver legging av rørledningen Nord Stream 2. Shutterstock

De tre republikanske senatorene Ted Cruz, Tom Cotton og Ron Johnson har sendt et trusselbrev (pdf) til Mukran Port og ferjehavna i den tyske byen Sassnitz der både de og deres styremedlemmer, ledere, ansatte og aksjonærer trues med «knusende juridiske og økonomiske sanksjoner».

Dette er et forsøk fra senatorene på å blokkere ferdigstillelsen av gassrørledninga Nord Stream 2 som skal føre gass fra Russland på havbunnen fram til Sassnitz. Brevet er i form og innhold ekstremt arrogant og truende, og i Tyskland er da også reaksjonene skarpe. Utenrikspolitisk talsmann Niels Annen fra SPD, som har tette bånd til USA, sier i en uttalelse at brevet «i tone og innhold er en grov fornærmelse»:

«Å true en nær venn og alliert med sanksjoner og bruke denne typen språk vil ikke virke,» sier Annen til ZDF.

For Tyskland er Nord Stream 2 fullstendig avgjørende for å ha en stabil og pålitelig energiforsyning. Det er en dårlig skjult offentlig hemmelighet at Angela Merkels prestisjeprosjekt Die Energiewende ikke fungerer etter planen. Landets industri er avhengig av gassforsyning, og med Nord Stream 2 vil gassen komme direkte fra Russland uten å kunne trues av ustabile partnere som Ukraina.

Det gjenstår bare 160 kilometer rørledning før den 1220 kilometer lange rørledningen vil være ferdigstilt. Den vil bli ilandført ved Ludmin i Tyskland, omtrent 40 kilometer fra Sassnitz. Nord Stream 1 leverer 39 prosent av den gassen EU trenger, mens Nord Stream 2 vil doble denne kapasiteten. Dette skriver DiEM25. Forretningspartnerne i prosjektet er russiske Gazprom, tyske BASF og E.on, samt nederlandske Royal Dutch Shell og franske Engie.

Konflikten mellom USA og Tyskland slår store sprekker i NATO-samarbeidet som ikke lenger lar seg skjule. En ting er at Donald Trump har bestemt å trekke nærmere 12.000 soldater ut av basene i Tyskland og for en stor del forflytte dem østover til Polen, men en annen sak er at USA så knallhardt angriper et energiprosjekt som deres viktigste europeiske allierte er så avhengig av. Det har både svekket sympatien for USA i Tyskland og ført til at den politiske kasten i Tyskland er blitt langt mer negative til USA.

Det USA frykter er en akse Berlin–Moskva, som vil forandre hele det strategiske kartet i Europa, men måten USA prøver å tvinge gjennom sin vilje på, driver Tyskland mer og mer i retning av i det minste en forståelse med Russland.

For NATO er altså stillinga i øyeblikket at medlemmene Frankrike og Hellas er på randen av en militær konflikt med medlemmet Tyrkia, mens NATO-boss USA altså truer hovedsamarbeidspartner Tyskland med «knusende sanksjoner». Er dette en allianse? Og hvor lenge kan de holde på slik?

Les mer om Nord Stream 2 her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  “Er dette en allianse? Og hvor lenge kan de holde på slik?”. Helt til Putin sender “hjelpemannskaper” til Lukasjenko?

 2. Nordstream 1 kan levere maks 55 milliarder m2 naturgass årlig, dette er langt fra 39% av EUs gassbehov. Det er nok heller russisk total andel av EUs gassimport.

  I 2019 brukte EU 469,6 milliarder m2 gass, men det tallet innbefatter nok UK. Trekker man fra 80 milliarder m2 som er omtrentlig britisk forbruk trenger EU rundt regnet nå 400 milliarder m2 i 2020, hvor man ser at gassforbruket går noe opp i energisektoren igjen på bekostning av kull pga. gunstig prisnivå og karbonpriser. Antagelig vil situasjonen med koronaviruset føre til en nedgang i industrielt gassforbruk.

  Nordstream 2 får samme kapasitet og de to kan tilsammen dekke 1/4 av EUs nåværende gassforbruk.

 3. Det de frykter mest er at normaliserte forbindelser mellom Tyskland og Russland vil føre til handel og økonomisk samarbeid som gjør at USAs hegemoni faller, og at med fredelige forhold mellom Tyskland og Russland kan ikke fiendebildet av Russland opprettholdes, og da kan ikke USAs privateide krigsvåpen-industri rettferdiggjøre å bruke omtrent halvparten av det amerikanske statbudsjettet til sitt forsvars (angreps) budsjett.

  Det er USA, eller heller den globale storkapitalen med maktsete I Wall Street og Washington som vil at hele verden skal være et frihandelsområde. Så hvorfor kan ikke Tyskland kjøpe gass fra hvem de vil, gass fra Russland levert i rør er sikrere og over 40% billigere enn USAs gass levert med tankskip?

  Men USA (les storkapitalen) vil at Tyskland skal kjøpe gass fra dem og ikke fra Russland, og forsøker å bruke NATO alliansen med den militære forsyningssikkerheten innen NATO som argument for å presse Tyskland til å kjøpe fra dem, " i tilfelle konflikt med Russland".

  USA snakker med store ord om frihandel, men bruker globalistisk strategi med økonomiske sanksjoner for å tvinge all handel på alle markeder til å forgå på USAs betingelser. Og hvor er protestene fra miljøvernbevegelsene i denne saken, er det miljøvennlig at enorme tankbåter med like enorme utslipp går i skytteltrafikk over Atlanterhavet med gass, sammenlignet med gass levert med rør? Det kan være et sikkert tegn på at global storkapital også styrer dem.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Frihandel gjelder kun Coca Cola

 5. Dette er forvirrende. Jeg har hørt i msn-media at den amerikanske presidenten var innsatt av Russland og nå motarbeider han dem? Det er nesten som om det er noe feil her.

 6. Avatar for FMD FMD says:

  "Net gas imports increased by 8% year-on-year (8.1 bcm) in Q4 2019 in the EU. Russian pipeline supplies covered 39% of extra-EU net gas imports. "
  Utdrag fra EU sin egen rapport om de europeiske gass markedene. Propaganda for vestlige interesser blir angrepet nådeløst her inne.
  Steigan har rett, du tar feil.

 7. Propaganda jeg??? Jeg bare reagerte på setningen «Nord Stream 1 leverer 39 prosent av den gassen EU trenger…». Det er så avgjort ikke riktig. Nordstream 1 kan maksimalt (ved full utnyttelse) dekke omlag 1/8 av den gassen EU trenger, og det er ikke 39%. Nordstream 2 dobler kapasiteten.

 8. Den/De som pt kontrollerer Polen, gjør hva som helst for å ta deres evige fiende - nå representert ved Russland. Det er fullkommet likegyldig om de betaler 50/% mer for amerikansk gass. I den grad enkelte tyskere føler seg lettet over at USA trekker 12000 militært personell blir det som å pisse i buksen. De drar til Polen som sannsynligvis har en finger med i “fargerevolusjonen” i Hvite Russland. Å ha to kjempebaser, en i Polen og en i Romania som NATO har etablert mellom seg og Russland burde ikke berolige tyskerne som ser med stadig mer irritasjon på USA´s innblanding - Nordstream 2.
  Mike Pompeo fikk i Praha nettopp klar melding at det er regjeringen i Tsjekkia som bestemmer - i Tsjekkia.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere