USA-senatorer truer tysk havneby med «knusende sanksjoner»

0
Skip som driver legging av rørledningen Nord Stream 2. Shutterstock

De tre republikanske senatorene Ted Cruz, Tom Cotton og Ron Johnson har sendt et trusselbrev (pdf) til Mukran Port og ferjehavna i den tyske byen Sassnitz der både de og deres styremedlemmer, ledere, ansatte og aksjonærer trues med «knusende juridiske og økonomiske sanksjoner».

Dette er et forsøk fra senatorene på å blokkere ferdigstillelsen av gassrørledninga Nord Stream 2 som skal føre gass fra Russland på havbunnen fram til Sassnitz. Brevet er i form og innhold ekstremt arrogant og truende, og i Tyskland er da også reaksjonene skarpe. Utenrikspolitisk talsmann Niels Annen fra SPD, som har tette bånd til USA, sier i en uttalelse at brevet «i tone og innhold er en grov fornærmelse»:

«Å true en nær venn og alliert med sanksjoner og bruke denne typen språk vil ikke virke,» sier Annen til ZDF.

For Tyskland er Nord Stream 2 fullstendig avgjørende for å ha en stabil og pålitelig energiforsyning. Det er en dårlig skjult offentlig hemmelighet at Angela Merkels prestisjeprosjekt Die Energiewende ikke fungerer etter planen. Landets industri er avhengig av gassforsyning, og med Nord Stream 2 vil gassen komme direkte fra Russland uten å kunne trues av ustabile partnere som Ukraina.

Det gjenstår bare 160 kilometer rørledning før den 1220 kilometer lange rørledningen vil være ferdigstilt. Den vil bli ilandført ved Ludmin i Tyskland, omtrent 40 kilometer fra Sassnitz. Nord Stream 1 leverer 39 prosent av den gassen EU trenger, mens Nord Stream 2 vil doble denne kapasiteten. Dette skriver DiEM25. Forretningspartnerne i prosjektet er russiske Gazprom, tyske BASF og E.on, samt nederlandske Royal Dutch Shell og franske Engie.

Konflikten mellom USA og Tyskland slår store sprekker i NATO-samarbeidet som ikke lenger lar seg skjule. En ting er at Donald Trump har bestemt å trekke nærmere 12.000 soldater ut av basene i Tyskland og for en stor del forflytte dem østover til Polen, men en annen sak er at USA så knallhardt angriper et energiprosjekt som deres viktigste europeiske allierte er så avhengig av. Det har både svekket sympatien for USA i Tyskland og ført til at den politiske kasten i Tyskland er blitt langt mer negative til USA.

Det USA frykter er en akse Berlin–Moskva, som vil forandre hele det strategiske kartet i Europa, men måten USA prøver å tvinge gjennom sin vilje på, driver Tyskland mer og mer i retning av i det minste en forståelse med Russland.

For NATO er altså stillinga i øyeblikket at medlemmene Frankrike og Hellas er på randen av en militær konflikt med medlemmet Tyrkia, mens NATO-boss USA altså truer hovedsamarbeidspartner Tyskland med «knusende sanksjoner». Er dette en allianse? Og hvor lenge kan de holde på slik?

Les mer om Nord Stream 2 her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelJapans økonomi i historisk fall
Neste artikkelTrump vurderer å benåde Edward Snowden
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).