Japans økonomi i historisk fall

0
Illustrasjon: Shutterstock

Japans økonomi har falt mer enn man har registrert noen gang tidligere. Verdens tredje største økonomi hadde et fall som tilsvarer 27,8 prosent på årsbasis i andre kvartal 2020. På kvartalsbasis var det et fall på 7,8 prosent.

Allerede i forrige kvartal var det klart at Japans økonomi er inne i en resesjon, det vil si fall i BNP to kvartaler på rad. Nå faller altså landets BNP for tredje kvartal på rad.

Fallet var større enn noen gang tidligere siden denne formen for statistikk ble tilgjengelig i 1980, og det var noe verre enn analytikerne hadde antatt på forhånd.

Japan er i unntakstilstand på grunn av koronakrisa, og sjøl om landet ikke har stengt økonomien like mye som en del andre land, har det slått voldsomt ut i både forbruk og eksport. Hjemlig etterspørsel falt med 4,8 prosent an andre kvartal og eksporten av varer og tjenester falt med 18,5 prosent.

Analytikerne mener at Japan kan komme til å snu trenden, men det er svært avhengig av hvordan utviklinga går i nabolanda. Kina hadde en vekst på 3,2 prosent i andre kvartal, skriver Financial Times. Så det måtte jo være der Japan kan hente stimuli til ny vekst. Storbritannia opplevde et fall i BNP på 20,4 prosent i andre kvartal, mens USA hadde et annualisert fall på 32,9 prosent.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFor EU er til og med Frp for strenge mot arbeidslivskrim
Neste artikkelUSA-senatorer truer tysk havneby med «knusende sanksjoner»