Om å bli kalt rasist

61
Nils Amund Raknerud er ny skribent på steigan.no.

Av Nils Amund Raknerud.

Man burde kanskje ikke bry seg. Jeg gjør. LItt for mye. Satt på T-banen og ergret meg over en kar på benken vis à vis, han var så åpenbart vemmelig mot sin kjæreste ved siden av at det irriterte. Med den mimikken jeg av og til kan oppvise, er det synd jeg ikke ble skuespiller. Sønnen ga meg noen sjanser, men jeg klarte hverken å ta regi eller mime karaoke etter en høyttaler som nærmest sto og hoppet hiphop-replikkene mine. 

Det var altså en hvit, ung, moteriktig herremann hvis oppførsel irriterte. Jeg brukte mitt skuespiller-talent på noen grimaser, ingen replikker, litt for å vise hans kjæresten sympati. Hvis hun så i min retning. 

Samtidig la jeg nesten ikke merke til en familie på fire som kom inn og satte seg i nærheten. De nyankomne var mørke, hverken hvite eller svarte, jeg ville sagt brune, om jeg ble spurt. Jeg er ikke så god til å ta i bruk moderne uttrykk like lett som de mer korrekte, for ikke å si motebevisste yngre kan.

Da hørte jeg plutselig «Det er det verste jeg har sett!» Den var myntet på meg. Et par rader unna hadde en annen, også ung, hvit, men langt fra motebevisst i klærne, observert mine irriterte ansiktsuttrykk, — men trodde de var rettet mot den nyankomne familien. Han skjeller meg ut etter noter, inkluderer et par bemerkninger om gamle gubber som vanligvis er fremmedhatere og rasister. Alle hører. Han har jobbet på asylmottak, sier han, og sett det meste. Ja vel.

En misforståelse, ja, og i utgangspunktet var det jeg som hadde satt opp et fjes. Nå har jeg flyttet til et mindre samfunn der «alle kjenner alle», så jeg passer godt på mimikken heretter.

Men å få tilslengt offentlig at jeg er fremmedfiendtlig og rasistisk  — nærmest på grunn av min alder; jeg var vel 65, det var det verste. Utvider du perspektivet, er det ikke vanskelig å se at parolen «old lives matter» er mildt sagt aktuell, ikke minst i vår vestlige del av verden. 

Mitt umiddelbare problem der og da var at jeg gjerne skulle ha ropt tilbake at det er den hvite dusten på benken vis à vis meg som irriterer. Heldigvis skulle jeg av på neste holdeplass.

Rasistiske ytringer kommer inn under straffeloven, sånn må det være og det må praktiseres. Den rasistiske politivolden i USA har satt en mer aktiv anti-rasisme på dagsorden. Man må gjøre noe mer enn å mene. At noen over-ivrige gjør overtramp, er kanskje ikke mer enn det man kan forvente, men det er ikke mer akseptabelt. 

Det er første gang jeg skriver i denne nettavisen, også kalt (nedsettende?) for «bloggen til Pål.» Det er all right å ha et sted å sende inn. Det gikk imidlertid en faen i meg (kall det skrivelyst, inspirasjon) da jeg leste på Facebook at Pål Steigan nå også er «rasist». Gammal gubbe, han òg, hadde jeg nær sagt, haha. Nei, angivelig har det å gjøre med hvem som slipper til i nettavisen, blant annet. Det er bidrag fra de politisk ukorrekte, eller det som verre er. Ikke lett å forstå argumentasjonen for uforståelige påstander. En avis er ikke et politisk parti. Ikke i 2020.  

Neste trinn i inspirasjons-raketten kom da jeg fikk kjennskap til at en annen skriver — han har levert de flotteste tekster fra sin arbeidsplass bak rattet, og ofte kommet på trykk i alt fra den røde Klassekampen til det glansede Transportmagasinet — har blitt oppfordret til IKKE å bidra på «Påls blogg». 

I likhet med den skrivende lastebilsjåføren er jeg ikke redd for å bli «tilsmutset» av andre bidragsytere her. Så, følg med følg med! 

På pur F og vennlig hilsen 

Nils Amund Raknerud

Vestre Sandøya


Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Kjære Nils Amund Raknerud. Denne misforståelsen kunne blitt unngått ved å si noe rett ut om hvordan man bør forholde seg til dama is. Særlig siden du er en eldre herre er jeg sikker på at du hadde mulighet til å endre en frekk kar i hans holdning. Vi er altfor redd for å si noe når noe bør bli sagt og altfor ofte sier noe når vi ikke bør. Som du sier, old lives matter, ikke minst fordi den eldre generasjonen har bredere livserfaring og yngre bør lære av den erfaringen.
  Bravo for at du reagerte på hvordan guttekaren behandlet dama si. Det er nok mange som ikke la merke til det.
  Det er noen ord som har stor betydning men som også har forsvunnet fra folk vokabulær, slik som folkeskikk. Folkeskikk er død eller utdødene. Samme er solidaritet og det å bry seg om hverandre. Vi har alle flyttet til øde øyer, for å si det sånn.

  Enig men det betyr ikke at vi trenger alle disse NGOene som nå er så populære. Det finnes lover som er på plass pluss Menneskerettskonversjonen. Både loven og konvensjonen trenger å bli opprettholdt men det blir de ikke.
  Tusen takk for en veldig flott første artikkel her på Steigan. Jeg ser veldig frem til din neste. Folk som du, Steigan, Kari og Eva vil alltid møte motbør fordi dere er oppriktig engasjert i en verden der det blir forventet at vi skal holde både fysisk og mental avstand fra hverandre. Jeg ble spurt om jeg ser The Walking Dead. Mitt svar var: Hver gang jeg forlater huset. Takk og pris for folk som dere, som våger å ta skrittet med å avsløre hvordan samfunnet har utviklet seg i feil retning.

 2. Avatar for Mari Mari says:

  Opphavet til ordet er nok uviktig. Det som teller er praksisen og den har vært til stede fra begynnelsen. Sterkest var den nok gjennom kolonialismens tid og har overlevd til dagen i dag. Norge/Danmark/Finnland mot Samer. Opprettelsen av Amerikas nasjoner mot Første nasjoner, Danmark mot Enuitter. Se hva tidligere kolonimakter gjør mot sine tidligere kolonier den dag i dag. De føler seg fortsatt berettiget til å drepe folk og stjele ressursene. Krigene mot MØ. Rasisme har eksistert i altfor lang tid så hva, av hvem og når det fikk navn er nok ikke like viktig som faktumet at det eksisterer men ikke bør eksistere.

 3. Mange masker i gatene.
  Hoppet Nrk over hele det islam-kritiske arrangementet som skjedde i går foran Stortinget,
  der kritiske stemmer kommer til orde?

  Denne videoen Document har laget, gir et innblikk hvis noen vil se det Nrk ikke vil vise.

  https://www.youtube.com/watch?v=xFRT6ss_PJA

  "No one understood better than Stalin that the true object of propaganda is neither to convince nor even to persuade, but to produce a uniform pattern of public utterance in which the first trace of unorthodox thought immediately reveals itself as a jarring dissonance.”
  – Alan Bullock, in Hitler and Stalin: Parallel Lives

  Tidene har forandret seg. På 70 tallet var ikke Nrk redd for å vise at det var ulike holdninger i folket.
  https://www.nrk.no/video/norske-holdninger-til-pakistanerne-i-1971_5494

 4. Hei Mikkel.
  Jeg ler litt… for jeg angriper ikke kommunistene, men det er det med tvangen jeg tar avstand fra. Måten bøndene som produserer mat til befolkningen, ble behandlet, og sulten som ble konstruert.Det er virkelig tragisk.
  Jeg ler ikke av det du skrev, men fordi jeg nå ikke har tid til å svare, fordi jeg skal på skogstur med en kommunist, så jeg må svare litt seinere : )

 5. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Ok, latter er fint. God tur!

 6. Avatar for aford aford says:

  Ja. Vi ser dette prinsippet spilles ut med irriterende livsfarlig stor suksess nå i sanntid, as we speak, som det heter på nynorsk, på flere områder. Funker som ei kule, det. Videre er det kjekt at iom. at få er overbeviste eller overtalte, men nesten alle likevel deltar i frivillighetskorpset som PK-meningspoliti, formodentlig for å gå klar av enhver mistanke om manglende konformitet selv, så oppstår det raskt en kognitiv dissonans i spriket mellom egen adferd og det kollektive mantraet på den ene siden, og ens egne, hemmelige avvikertanker på den andre. En dissonans og en indre splid det selvfølgelig ikke er mer akseptert å snakke om, enn det er å bare uttrykke de avvikende tankene som sådan. Selvundertrykkelsen vil ikke gå upåaktet hen i hverken individ eller flokk, hva enten man er seg den smertelig bevisst tross alt, eller man er så god på internalisering at man ikke skjønner bæret, men bare er generelt plaget på diverse måter. Det ligger en ydmykelse i dette, og den er villet, den er kalkulert. Den mørner, demoraliserer og demobiliserer. Dreper motstandsevnen.

 7. Hadde virkelig en flott dag i skogen !

  Tilbake til kommentaren din.

  Det jeg reagerer på er all volden og undertrykkelsen.
  Tror nemlig ikke at et samfunn som bruker så mye vold skaper stabilitet.
  Det er det rettferdighet som gjør.

  Du skrev : “Rasismen var tydelig i Europa i 1930. Den var helt ekte.”
  Regner med at det hadde lekket noe om alle drapene .

  Solzhenitsyn var ikke en nazist, men patriot. Han skriver at grunnen til at vi ikke fikk høre
  om alle drapene, var at pressa var i hendene på de samme folka.

  “You must understand, the leading Bolsheviks who took over Russia were not Russians. They hated Russians. They hated Christians. Driven by ethnic hatred, they tortured and slaughtered millions of Russians without a shred of human remorse. It cannot be overstated. Bolshevism committed the greatest human slaughter of all time. The fact that most of the world is ignorant and uncaring about this enormous crime is proof that the global media is in the hands of the perpetrators.” –

 8. Putin sier i en video at han er glad for Soviet systemet kollapset, og han sier at opptil 80-85 % av den første soviet unionens regjerings medlemmer var jøder, og at disse var guidet av en
  falsk ideologisk tenkning, som gjorde at de undertrykte og fengslet etterfølgere av
  judaisme, kristne, muslimer og andre relegioner .

  Det blir urettferdig å slå disse to i et smekk, da nasjonalister respekterer vel andre folkegruppers likeverdige rett til å stille opp for sin egen gruppe på samme måte ?

  20,000 Polish military officers (mostly reservists) were brutally killed in and around Russia’s Katyn Forest in 1940. These included priests, doctors, professors, school teachers, lawyers, judges, civil servants and others.


  Hele sannheten er ikke kommet fram ved alle sider av historien, russerne holder noe tilbake.
  Russia dropped its nearly 15-year-long investigation into the Katyn massacre in 2004 and classified 36 out of 183 volumes of case files as “top secret,” including those that contained the reasons for discontinuing the investigation, the human rights court said in a statement.
  https://www.themoscowtimes.com/2013/10/21/katyn-massacre-case-thrown-out-by-human-rights-court-a28770

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

53 flere kommentarer

Deltakere