Lønnsoppgjøret i industrien: Streik eller kapitulasjon?

0
Arbeider på skipsverft i Norge. Foto: Shutterstock

Det er brudd i den frivillige frontfagsmeklinga. Uten enighet i meklingsinnspurten kan 28.000 industriarbeidere over hele landet bli tatt ut i streik fredag. Dette skriver Fri Fagbevegelse.

Det har vært tvungen mekling siden 17. august. Partene er Fellesforbundet og Norsk Industri, og Parat og Norsk Industri. Fristen for den tvungne meklinga er 20. august kl 24. Hvis partene ikke kommer til enighet, blir det streik fra arbeidstidas begynnelse fredag 21. august.

Årets lønnsoppgjør ble satt på pause da landet ble stengt ned i mars på grunn av koronapandemien.

Norsk Industri vil bruke oppgjøret til å utvide arbeidstida. I dag skal normalarbeidstid være i tidsrommet fra 06 om morgenen til klokka 17 på ettermiddagen. Norsk Industri vil utvide til klokka 19 på kvelden. Det vil gjøre at bedrifter kan forskyve skift slik at de avsluttes så sent som klokka 19 på kvelden uten at det utløser tillegg for ubekvem arbeidstid.

Sjefforhandler Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har varslet at årets tariffoppgjør må ende med et null i sentrale tillegg.

Tidligere i sommer vedtok NHO at det verken skulle gis lønnstillegg sentralt eller lokalt. Men før store deler av Norge ble stengt som følge av koronautbruddet i midten av mars, var det store forventninger til årets tariffoppgjør. I LO ble det snakket om tillegg på opp mot fire prosent. Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier det er utenkelig med slike summer nå.

Koronakrisa har allerede ført til et betydelig tap av reallønn for de fagorganiserte i Norge. Men nå ønsker «arbeidsgiver»organisasjonene å utnytte situasjonen til å forverre de fagorganisertes posisjon på lengre sikt. Så gjenstår det å se i hvor stor grad LO og Fellesforbundet evner å stå imot.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelBill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos og resten av 12-mannsbanden krysset nylig enda ei grense
Neste artikkelIntenst lys i eit stort mørke