Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos og resten av 12-mannsbanden krysset nylig enda ei grense

0
Illustrasjon: Shutterstock

«Det er simpelthen for mye politisk og økonomisk makt i hendene på tolv mennesker.»

For første gang i amerikansk historie passerte den samlede formuen til de tolv rikeste amerikanske milliardærene 1 billion (1000 milliarder) dollar. Torsdag 13. august hadde disse 12 samlet $ 1.015 billioner.

Dette er en urovekkende milepæl i USAs historie når det gjelder konsentrert rikdom og makt. Dette er rett og slett for mye økonomisk og politisk makt hos tolv mennesker. De representerer et oligarkisk tolv eller et despotisk dusin.

Dette skriver Chuck Collins og Omar OcampoInequality.org.

De Oligariske Tolv er Jeff Bezos ($189.4b), Bill Gates ($114b), Mark Zuckerberg ($95.5b), Warren Buffett ($80b), Elon Musk ($73b), Steve Ballmer ($71b), Larry Ellison ($70.9b), Larry Page ($67.4b), Sergey Brin ($65.6b), Alice Walton ($62.5b), Jim Walton ($62.3b), og Rob Walton ($62b). (Her brukes amerikanske billioner, det vil si milliarder på norsk.)

Siden det ble erklært pandemi har den samlede formuen til Det Despotiske Dusinet økt med $283 milliarder, ei økning på nesten 40 prosent.

Det Despotiske Dusinet har klart å selge inn til verden et bilde av seg sjøl som filantropiske velgjørere, men virkeligheten er at de blir rike som troll på bekostning av resten av menneskeheten. Filantropien deres er ikke milde gaver, men en smart måte å slippe unna skatt og bli enda rikere på.

I 2010 undertegnet Bill Gates og Warren Buffett den såkalte Giving Pledge, et løfte om å gi bort til «veldedighet» minst halvparten av sin formue. Løftet fikk 40 underskrivere den gangen. Men undersøkelser viser at siden da har underskrivernes formuer bare økt. De 62 nålevende underskriverne av Giving Pledge har økt sin samlede formue med 95 prosent det siste tiåret. Dette går fram av en undersøkelse som Institute for Policy Studies (Inequality.org) har gjort.

Når de plasserer formuen eller deler av formuen sin i filantropiske stiftelser, får de skattefritak. Det beregnede skattetapet for den amerikanske staten på denne filantropien er 360 milliarder dollar.

Ikke bare unndrar de skatt og har lagd en effektiv mekanisme for å bli enda rikere, men de har skaffet seg en posisjon der de bestemmer politikken, ikke bare i USA, men også i store deler av resten av verden, samtidig som opinionen, styrt av medier de stort sett eier, framstiller dem som menneskevennlige velgjørere. Geniale despoter, med andre ord.

Og det er all grunn til å merke seg at mens store deler av menneskeheten er blitt vesentlig fattigere under «pandemien» har De Despotiske Tolv blitt vanvittig mye rikere. Deres samlede formue har økt med nesten 40 prosent, og det er faktisk en sammenheng her. Lockdown-politikken har favorisert teknogigantene som flertallet av disse oligarkene profitterer på, skriver CNBC.

Edvard Munch: «Rikfolk stjeler fra samfunnet. Den rike som gir almisser, stjeler dobbelt. Han stjeler hjerter også.»


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.