Hva vil Amazon gjøre med arbeidslivet i Skandinavia?

9
Samlebåndarbeider hos Amazon. Foto: Shutterstock

Netthandelgiganten Amazon har bekreftet at de vil etablere seg i Sverige. Alex Ootes, som er direktør for EU-ekspansjon i Amazon sier i ei pressemelding:

– Amazon har vært tilgjengelig for svenske kunder og selskaper gjennom våre ulike europeiske hjemmesider i flere år, men neste steg er å introdusere et komplett detaljhandelstilbud i Sverige, og det er det vi planlegger å gjøre nå.

Det er sannsynlig at det blir Sverige de skal ta Norge og Danmark med, skriver Finn Jarle Kvalheim i Tek.no. Han mener at dette kan få negative virkninger for arbeidslivet i Skandinavia. Kvalheim skriver:

Noe av grunnen til at Amazon har blitt så enorme er måten de systematiserer lagrene og utsendingene sine. De har svære «Fulfilment centers», der ordrene pakkes og sendes. Det er gjerne stor konkurranse blant amerikanske stater om å få disse sentrene, siden de betyr jobber for statens innbyggere og i hvert fall til en viss grad penger til omkringliggende næringsliv.

Men sentrene er også beryktet for dårlig lønn, dårlige arbeidsforhold – og det har vært påstått at ansatte ikke engang får gå på do når de vil. Den aller siste tiden har det for Amazon i likhet med Tesla vært mye omtalt at ansatte må innfinne seg på jobb, til tross for den ekstreme smittesituasjonen USA opplever. Et kjapt Google-søk på «Fulfilment centers covid» leder til et ras av saker om smittesituasjonen i de ulike varelagrene.

Minstelønnen i Amazons varehus lå på under 11 dollar timen, men ble hevet til 15 dollar timen for et par år siden, etter mye oppmerksomhet rundt den relativt dårlige lønnen de ga sine ansatte.

Amazon begynte som en nettbokhandel, men i dag selger de alt mulig, også mat. Men sin enorme markedsmakt er de i stand til å utkonkurrere hvem det skal være og da blir det arbeidsforholdene på Amazon som setter standarden, eller hva man skal kalle det.

Kvalheim sammenlikner Amazon med en kreft som sprer seg i samfunnslegemet.

En undersøkelse fra 2018 viser at 74 prosent av de Amazon-ansatte er redde for å gå på do i frykt for ikke å klare produktvitetsmålene sine. Britiske fagforbund kaller arbeidsforholda på Amazon for «frastøtende» og «fryktelige». Amazon har lagd treningsvideoer for sine butikksjefer der de trenes opp til å bekjempe fagorganisering. Taktikken har tittelen TIPS – Threaten – interrogate – promise – spy, eller: True, avhøre, love og spionere.

Vi har skrevet om dette tidligere, blant annet basert på ei bok av journalisten James Bloodworth: «Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain». Som et forarbeid til å skrive bok hadde Bloodworth jobbet på at Amazon-senter.

Bloodworth sa lageret han jobbet på minnet om et fengsel, med overvåking og stadige sikkerhetssjekker. Han mente også at produktivitetspresset var urimelig høyt, og at det var snaut med tid til nødvendige pauser.

Business Insider omtalte Bloodworths opplevelser. I artikkelen refererte de også til en spørreundersøkelse av Amazon-ansatte, der tre fjerdedeler av arbeiderne sa de var redde for å gå på toalettet, da dette kunne gjøre at de ikke nådde produktivitetsmålet.

Overvåking og straff
Arbeidere som plukker varer hos Amazon blir overvåket tett i arbeidsdagen sin. Skanneren de bruker til å registrere varer med tar også tiden mellom hver gang en vare skannes. Plukkerne må ha et bestemt antall registreringer per time. Hvis ikke kommer en leder og sjekker hva de gjør.

Å snakke med en kollega, gå og hente seg noe å drikke eller bruke for lang tid på å finne en pakke regnes som sløsing av tid som kan gi straffepoeng. Fem straffepoeng betyr obligatorisk samtale med overordnet. Etter tre slike samtaler får man en rapport på seg. Tre rapporter betyr sparken.

Halvor Fjermeros besøkte streikende arbeidere utenfor et slikt Amazon-senter og skrev om det her:

«Amazon-modellen» er kjernen i EUs sosial dumping-syndrom

Les også: Verdens rikeste mann og hans menneskelige roboter.

Når Amazon nå ser ut til å etablere seg i Sverige, så vet vi altså hva slag system som er på vei og at Amazon-kreften også vil spre seg hit. Norsk fagbevegelse bør forberede seg og gjøre seg kampklar.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  I tillegg vil det bli Arbo. Bedriftslege som har rett til å både ringe deg og oppsøke deg hjemme mens du er sykemeldt. Svarer du ikke eller nekter du å åpne døra er du i trøbbel.

 2. Avatar for pcwh pcwh says:

  Jeg forstår på familie og venner i USA at Amazon er himmel for forbrukere og tydeligvis helvete for de ansatte. Men jeg tror ikke at vi uten videre kan forvente det samme her. Veldig mange i USA har lite tid, rett og slett fordi de bruker så mye tid til og fra jobb. Det er store avstander til alt, og mye av dagen tilbringer de i bil og bilkø, og det siste de har lyst til når de kommer hjem kl 1830 er å dra i butikken eller på senteret. Amazon leverer alt over natta, hver dag, og selv svigerinne i Atlanta er på fornavn med sin faste sjåfør. De har en annen hverdag, rett og slett, og selv om jeg utnytter muligheten når vi er der til å kjøpe bilverktøy jeg faktisk ikke får tak i Norge, tror jeg ikke det blir det samme i Europa. Men mulig jeg tar feil, vesten er jevnt over på feil vei. Kappløp mot bunnen.

 3. Avatar for FMD FMD says:

  Erfaringer fra de plassene Amazon har etablert seg i Europa tilsier at vi kan forvente det samme. Arbeidsplassene til Amazon er rene slavefabrikker, og rapportene om grusomme arbeidsforhold bare strømmer inn.
  Amazon er derimot ikke et isolert fenomen, de har bare tatt det hele lengre enn noen andre. Problemet er den amerikanske ledelsesmodellen, Human Resource Management.
  Denne modellen baserer seg på forskning som hadde som formål å øke effektiviteten på arbeid utført av mennesker til det nivå at de presterte som roboter.
  Etablering av fryktkultur er første og viktigste steg for å innføre denne modellen på enn arbeidsplass.

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Jeg jobbet en stund for en Amerikansk bedrift her i Nederland. Etter 6 måneder hadde jeg fått nok og jeg er ikke en vanskelig arbeidstaker. Det er direkte spionasje på ansatte som blir drevet med. Ikke ta det for gitt at det ikke kan skje i Norge. Konsernpolitikk er konsernpolitikk.
  Selvfølgelig er det nok også Amerikanske bedrifter som ikke er steile og diktatoriske i forhold til ansatte, men hvem vet hvem som er hvem før man får seg jobb. Problemet er nettopp at arbeidstakere har mistet rettigheter. All makt har blitt overført til kapitalen. Midlertidig ansettelse skulle liksom være inngangsbilett til arbeidslivet men det har vist seg å ikke være tilfelle. I alle fall her i Nederland. Her må du søke om samme stilling hver tredje, sjette, niende eller tolvte måned samt reforhandle lønn.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Siden venstresiden ikke vil snakke om Amazon, etnisk mangfold og fagbevegelsens død.
  divershitty

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Rikingene fikk sosialistene til med på at kampen mot rasisme og for masseinnvandring var viktigere enn alt annet, og med mangfoldet så døde fagbevegelsene som beskyttet den hjemlige arbeiderklassen.

  De nye fattige ville stemme sosialistisk i følge teorien, så partipampene så det sikkert som et grep for å sikre deres egne jobber også.
  capitalism in decay

 7. Fra bommulls spinneriet New Lanark basert på slaveplantasjene : Robert Owen, britisk sosialismes far. Han så riktignok på de ansatte som maskiner, men de hadde velferdsgoder.

  “His humour, his vanity, his kindliness of nature (all these have their share) lead him to make these human machines as he calls them (and too literally he believes them to be) as happy as he can, and to make a display of their happiness. And jumps at once to the monstrous conclusion that because he can do this with 2,210 persons, who are totally dependent on him - all mankind might be governed with the same facility.”

  Han prøvde det sosialistiske eksperimentet i praksis da han overtok New Harmony i Indiana etter George Rapp.

  Her Pushwagner-stil :


  Edit : “People are treated like machines. But even machines fail and stand still. We are not allowed to do that.”

 8. Avatar for FMD FMD says:
  https://www.youtube.com/watch?v=1pCigAw2-0g
  En viktig dokumentar hvis man vil forstå dagens arbeidsplasser, og dagens samfunn for øvrig. Den dystopiske virkeligheten overgår dystopisk fiksjon.
  Stein Stugu er den personen i Norge som har skrevet mest om denne galskapen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere