Hva vil Amazon gjøre med arbeidslivet i Skandinavia?

0
Samlebåndarbeider hos Amazon. Foto: Shutterstock

Netthandelgiganten Amazon har bekreftet at de vil etablere seg i Sverige. Alex Ootes, som er direktør for EU-ekspansjon i Amazon sier i ei pressemelding:

– Amazon har vært tilgjengelig for svenske kunder og selskaper gjennom våre ulike europeiske hjemmesider i flere år, men neste steg er å introdusere et komplett detaljhandelstilbud i Sverige, og det er det vi planlegger å gjøre nå.

Det er sannsynlig at det blir Sverige de skal ta Norge og Danmark med, skriver Finn Jarle Kvalheim i Tek.no. Han mener at dette kan få negative virkninger for arbeidslivet i Skandinavia. Kvalheim skriver:

Noe av grunnen til at Amazon har blitt så enorme er måten de systematiserer lagrene og utsendingene sine. De har svære «Fulfilment centers», der ordrene pakkes og sendes. Det er gjerne stor konkurranse blant amerikanske stater om å få disse sentrene, siden de betyr jobber for statens innbyggere og i hvert fall til en viss grad penger til omkringliggende næringsliv.

Men sentrene er også beryktet for dårlig lønn, dårlige arbeidsforhold – og det har vært påstått at ansatte ikke engang får gå på do når de vil. Den aller siste tiden har det for Amazon i likhet med Tesla vært mye omtalt at ansatte må innfinne seg på jobb, til tross for den ekstreme smittesituasjonen USA opplever. Et kjapt Google-søk på «Fulfilment centers covid» leder til et ras av saker om smittesituasjonen i de ulike varelagrene.

Minstelønnen i Amazons varehus lå på under 11 dollar timen, men ble hevet til 15 dollar timen for et par år siden, etter mye oppmerksomhet rundt den relativt dårlige lønnen de ga sine ansatte.

Amazon begynte som en nettbokhandel, men i dag selger de alt mulig, også mat. Men sin enorme markedsmakt er de i stand til å utkonkurrere hvem det skal være og da blir det arbeidsforholdene på Amazon som setter standarden, eller hva man skal kalle det.

Kvalheim sammenlikner Amazon med en kreft som sprer seg i samfunnslegemet.

En undersøkelse fra 2018 viser at 74 prosent av de Amazon-ansatte er redde for å gå på do i frykt for ikke å klare produktvitetsmålene sine. Britiske fagforbund kaller arbeidsforholda på Amazon for «frastøtende» og «fryktelige». Amazon har lagd treningsvideoer for sine butikksjefer der de trenes opp til å bekjempe fagorganisering. Taktikken har tittelen TIPS – Threaten – interrogate – promise – spy, eller: True, avhøre, love og spionere.

Vi har skrevet om dette tidligere, blant annet basert på ei bok av journalisten James Bloodworth: «Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain». Som et forarbeid til å skrive bok hadde Bloodworth jobbet på at Amazon-senter.

Bloodworth sa lageret han jobbet på minnet om et fengsel, med overvåking og stadige sikkerhetssjekker. Han mente også at produktivitetspresset var urimelig høyt, og at det var snaut med tid til nødvendige pauser.

Business Insider omtalte Bloodworths opplevelser. I artikkelen refererte de også til en spørreundersøkelse av Amazon-ansatte, der tre fjerdedeler av arbeiderne sa de var redde for å gå på toalettet, da dette kunne gjøre at de ikke nådde produktivitetsmålet.

Overvåking og straff
Arbeidere som plukker varer hos Amazon blir overvåket tett i arbeidsdagen sin. Skanneren de bruker til å registrere varer med tar også tiden mellom hver gang en vare skannes. Plukkerne må ha et bestemt antall registreringer per time. Hvis ikke kommer en leder og sjekker hva de gjør.

Å snakke med en kollega, gå og hente seg noe å drikke eller bruke for lang tid på å finne en pakke regnes som sløsing av tid som kan gi straffepoeng. Fem straffepoeng betyr obligatorisk samtale med overordnet. Etter tre slike samtaler får man en rapport på seg. Tre rapporter betyr sparken.

Halvor Fjermeros besøkte streikende arbeidere utenfor et slikt Amazon-senter og skrev om det her:

«Amazon-modellen» er kjernen i EUs sosial dumping-syndrom

Les også: Verdens rikeste mann og hans menneskelige roboter.

Når Amazon nå ser ut til å etablere seg i Sverige, så vet vi altså hva slag system som er på vei og at Amazon-kreften også vil spre seg hit. Norsk fagbevegelse bør forberede seg og gjøre seg kampklar.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelLangt fram til Ap/Sp-regjering. Uansett: Fortsatt Nato-bombing og EU-politikk
Neste artikkelTilsvar til regjeringens høringsforslag om å endre genteknologiloven