Apple og Google med «kontaktsporing»

14
Illustrasjon: Shutterstock

Med koronaepidemien som påskudd jobber nå flere teknologiselskaper med programvare som skal bli i stand til å spore alle kontaktene dine. I en fellesuttalelse skriver Apple og Google:

«Over hele verden jobber regjeringer og helsemyndigheter sammen for å finne løsninger på COVID-19-pandemien, for å beskytte mennesker og få samfunnet i gang igjen. Programvareutviklere bidrar med å lage tekniske verktøy for å bekjempe viruset og redde liv. I denne ånden av samarbeid kunngjør Google og Apple en felles innsats for å muliggjøre bruk av Bluetooth-teknologi for å hjelpe myndigheter og helsebyråer med å redusere spredningen av viruset, der brukernes personvern og sikkerhet er sentralt i designet.

Siden COVID-19 kan overføres i umiddelbar nærhet til berørte individer, har folkehelsetjenester identifisert kontaktsporing som et verdifullt verktøy for å bidra til å begrense spredning. En rekke ledende offentlige helsemyndigheter, universiteter og frivillige organisasjoner rundt om i verden har arbeidet for å utvikle frivillig kontaktsporingsteknologi. For å videreføre denne saken vil Apple og Google lansere en omfattende løsning som inkluderer applikasjonsgrensesnitt (API) og teknologi på operativsystemnivå for å hjelpe til med å muliggjøre kontaktsporing. Gitt det presserende behovet, er planen å implementere denne løsningen i to trinn, samtidig som man opprettholder sterk beskyttelse av brukernes personvern.«

I klartekst betyr dette at de utvikler en app som virker sånn at den registrerer hvilke mobiltelefoner du beveger deg i nærheten av og slik bygges det opp en database over ditt og alle andres kontaktnett. Rasjonalen er at dette skal gjøre det mulig å kartlegge hvem en bærer av viruset har vært i nærheten av.

Fra før av vet vi at Apple og Google er godt integrert med CIA og NSA og at de utleverer brukerdata til dem, så ingen behøver å være naiv overfor dette eller tro på forsikringene om personvern og frivillighet. Google ble skapt av CIA gjennom det samme selskapet som finansierte opp Facebook, nemlig CIAs eget venturkapitalfond, In-Q-Tel. Fondet gjør ingen hemmelighet av at det opererer på denne måten, og har til og med en nettside der det lister opp selskaper som er finansiert av fondet.

Edward Snowden advarer

Varsleren Edward Snowden, som slett ikke vil bagatellisere koronakrisa, kommenterer dette og tilsvarende tiltak og sier i et intervju med Vice at «regjeringer bruker koronaviruset til å bygge en undertrykkingsarkitektur.»

Snowden er også kritisk til Kinas håndtering av koronakrisa og tvilende til om man kan stole på informasjon om dette derfra. Og han mener at regjeringer over hele verden nå griper til autoritære tiltak:

«Når autoritære holdninger sprer seg, når unntakslovene spres, mens vi ofrer våre rettigheter, ofrer vi også vår evne til å stanse glidninga i retning av en mindre liberal og mindre fri verden. Tror du virkelig at når den første bølgen, denne andre bølgen, den 16. bølgen av koronavirus for lengst er et glemt minne, at disse mulighetene ikke vil bli beholdt? At disse datasettene ikke blir oppbevart? Uansett hvordan det blir brukt, det som bygges, er undertrykkelsens arkitektur.»

Dette er grunntesen i enhver sjokkstrategi. Det er når folk er satt i en tilstand av sjokk, forvirring og fortvilelse at det er lettest å dytte på dem løsninger de aldri ellers ville godtatt.

I Italia går alle som i det hele tatt beveger seg ute på gata med ansiktsmasker. Dette har ifølge Verdens helseorganisasjon ingen helsemessig effekt hvis man ikke sjøl er smittet eller skal behandle folk som er smittet. Men det har en stor politisk og sosial effekt som symbol på underkastelse og disiplin.

Appen fra Google og Apple vil sannsynligvis bli tatt i mot med glede av de fleste, av lett forståelige grunner, og den vil være enda et skritt nedover den sklia som fører oss inn i det totalitære samfunnet. Det neste blir antakelig at du må ha installert appen for å få adgang ulike steder, eller at du må la politiet laste den ned ved tilfeldige kontroller. Brave New World – here we come!


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for INK INK says:

  Da håper jeg flere enn meg velger å vase rundt i verden mest mulig uten medbragt smarttelefon. I vår tid er det jo rene “usynlighetskappen”. :grin:

 2. Avatar for INK INK says:

  Men er ikke det en strek i regningen for dem som vil selge ansiktsgjenkjenningsteknologi, for ikke å snakke om denne praktiske funksjonen:

 3. Avatar for aford aford says:

  Smarttelefon – eller “Lillebror”, som den forbløffende fremsynte Tor Åge Bringsværd kalte den, da han forutså vår (nesten) alles lille femtekolonist i lomma allerede i 1968, i novellen Kodémus.

  https://www.wiumlie.no/2013/kodemus/kodemus.html

  Opphavsrett © 1968 Tor Åge Bringsværd

  Denne utgivelsen av Tor Åge Bringsværds novelle Kodémus er utgitt av Elektronisk Forpost Norge under fribrukslisensen Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-Ingen bearbeidelse (by-nc-nd) 3.0: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/no/.

  . . .

  Derfor heter hovedmobilen min også Lillebror (Bluetooth-enhetsnavn), i tillegg har jeg en liten ekstramobil som heter Attpaaklatt.

 4. Har du hørt om " Kast mobilen i havet- kampanjen ? "
  Ikke jeg heller, inntil ideen dukket opp nå nettopp : )

 5. Avatar for aford aford says:

  Velkommen til vårt friluftsparadis! Vi tilbyr deg idéen om utendørsaktiviteter for små og store på eget initiativ – og havet ligger kun et mobiltelefonkast unna!

  NB! Husk å plukke ut batteri og giftige metaller for resirkulering før du pælmer Lillebror til havs.

 6. Mobilen blir som en “ekstern chip”, nå kan myndighetene med påskudd om krav til sosial distanse finne ut hvem som møtes og hvor. For eksempel hvis tre personer som ikke er i familie møtes, kan AI i systemet automatisk sette forsamlingen på tre under overvåkning. I mer totalitære regimer, USA kan vel nå regnes som det, kan møtevirksomhet som de frykter leder til opprør stanses på denne måten.

  Mobilens innebygde mikrofon kan slås på uten at bruker vet om det, og møtet avlyttes. Mange mobiler kan ikke slås av helt, og på mange kan ikke batteriet tas ut. Den konstruerte korona krisen brukes som påskudd til det orwellske overvåkings-samfunnet eliten ønsker.

 7. Avatar for 0mpr0 0mpr0 says:

  Vi blir posisjonert hele tiden om vi har en mobil. Enten av telenor eller telia. Å unngå dette ved ikke å bruke smarttelefon er ikke mulig. Man unngår selvsagt Google og Apple. Chipen søker etter et tårn kontinuerlig. Kanskje også når den er av?

  Hørte nylig at google nå prøver å få deres gamle sloagan "Don’t do evil " mest mulig ut av fokus. Det bekymrer meg litt, og tenker de går mer i Apples retning. Jeg har ikke engang giddet å lese googles “I agree”, de tar hva de vil. Jeg ble advart mot gmail av kyndige for lenge siden. 10 år+? Dengang var ikke google translate særlig tess. Nå er det anderledes, også mot norsk.

  Helt enig med Snowdens bekymring. De strammer inn ved enhver anledning de kan. Og det skjer nesten umerkelig. Husk de er smarte. Husk de har lært av markedsførerne. Husk de har hatt kontroll på store datamengder fra det startet. Her kan de jo Apple og google få data før myndighetene, om de får tillatelse. Ikkje bra!
  Settingen kan jo bli at de “kan løse problemer”, helt på linje med kidnapping, hører jeg i min mest konspiratoriske del av hjernen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere