For EU er til og med Frp for strenge mot arbeidslivskrim

0
Nasjonalikonet Eidsvollsbygningen ble pusset opp ved hjelp av utenlandsk mafia. Foto: Shutterstock

Solberg-regjeringen går lenger i kampen mot svart arbeidsliv enn EU-lovverket tillater, mener ESA. Nå reiser de sak mot Norges restriksjoner på bruk av underleverandører ved offentlige innkjøp. Dette skriver kommentatoren Thomas Vermes i ABC Nyheter. Han fortsetter:

Visste du at symbolet for norsk demokrati, Eidsvollbygningen, ble pusset opp ved hjelp av utenlandsk mafia?

At de som skal overholde lov og orden, politiet, har fått shin’et opp sine bygg takket være slike krefter?

At Skattedirektoratet har benyttet mafia som driver med hvitvasking, skatte- og momssvindel i stor stil?

At også regjeringskvartalet og statsministerboligen har «nytt godt» av slike hjelpende hender?

Det dokumenterte den prisbelønte journalisten og forfatteren Einar Haakaas i boka «Svartmaling; Kriminelle bygger Norge» (2017).

Vermes forklarer hvordan systemet fungerer, hvordan velrennomerte firmaer får oppdragene og så leier inn underleverandører, som leier inn underleverandører, som igjen leier inn underleverandører til det blir et fullstendig uoversiktlig nettverk med reelle og fiktive ansatte, noen av dem nesten slaver, og der store pengestrømmer flyter hit og dit. Dette åpner på vid vegg for mafia og andre kriminelle og gir dem et farvann å manøvrere i som de er eksperter på.

Bare skatteunndragelsene knyttet til arbeidslivskriminalitet gir samfunnet et tap mellom 12-60 milliarder kroner i 2015, ifølge Skattedirektoratet.

Så tok regjeringa fatt i dette da de i 2016 la fram en strategi mot arbeidslivskriminalitet. Her kom ordningen med å begrense antall ledd av underleverandører på bordet i forskrifts form.

Men, skriver Vermes:

Nå er det denne norske ordningen mot arbeidslivskrim som anses som kriminell. I henhold til EUs regler om fri etableringsrett og fri konkurranse om offentlige oppdrag.

Det går fram av et åpningsbrev EØS-avtalens tilsynsorgan ESA sendte til regjeringen 10. juni.

ESA under ledelse av president Bente Angell-Hansen (tidligere ekspedisjonssjef ved statsministerens kontor, norsk representant til FN-organer og øverste embetskvinne i UD) konstaterer at tiltaket er brudd med EU-direktivene 2014/24/EU4 og 2014/25/EU5.

Kommentar:

Arbeiderpartiet sier at EØS-avtalen slett ikke er til hinder for å organisere norsk arbeidsliv slik at det blir ryddig, og deres stortingsrepresentant Arild Grande sa til Klassekampen tidligere i sommer: «ESA burde ha viktigere ting å gjøre enn å stikke kjepper i hjulene i vår kamp mot kriminalitet.»

Mon det. Sannheten er den at det er EØS-avatlen som har åpnet portene til norsk arbeidsliv på vid vegg for mafiaen og andre kriminelle. Vi skrev om dette da boka til Haakaas kom ut:

Deler av byggebransjen er preget av omfattende kriminalitet og mafiatilstander, det mener forfatteren Einar Haakaas, som har skrevet boka  «Svartmaling. Kriminelle bygger Norge». Han sier flere kriminelle står bak arbeid i flere viktige norske bygg.

Dette skriver P4 nyhetene, og fortsetter: – Det er skremmende lett å opptre som kriminell i Norge. Vi snakker om flere hundre selskaper som har som eneste mål å skjule svart arbeid og svindle med fiktive fakturaer i byggebransjen, sier forfatter Einar Haakaas til P4 Nyhetene. 
Albanske bander skal ifølge forfatteren nærmest ha overtatt deler av norsk malerbransje, der millioner unndras i moms og beskatning. Selskapene opprettes i Brønnøysundregistrene med falske identiteter.
Ifølge Haakaas opererer bandene som underleverandører til store norske entreprenører, med offentlige oppdrag i både statsministerboligen, regjeringskvartalet og på Slottet.

De kriminelle nettverkene har også utført jobber i regjeringskvartalet, skattedirektoratet, forsvarsdepartementet, og til og med i politiets egne lokaler, melder nrk.no.

Men det nyhetsmeldingene ikke sier er at denne mafiavirksomheten er blitt mulig i denne skalaen på grunn av EØS-avtalen og fri flyt. Malerbransjen har nå blitt tatt over av albansk mafia, der også EØS-avtalens fri flyt av kapital kompliserer situasjonen, skriver fagforeningsveteranen Boye Ullmann.

Og argumentasjonen til Boye Ullmann fra 2015 er fortsatt gyldig: Hvorfor vi må ut av EØS.

Men i likhet med den mest høyreorienterte regjeringa i Norge etter krigen, forsvarer Arbeiderpartiet EØS-avtalen med nebb og klør. Og vi ser hva resultatet blir.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelEn svart marxist ville snakke om rase. Da ble det bråk.
Neste artikkelJapans økonomi i historisk fall