En svart marxist ville snakke om rase. Da ble det bråk.

0
Adoplh Reed under en forelesning. Skjermdump fra video.

Adolph Reed er en svart professor fra New Orleans. På sekstitallet organiserte han fattige svarte og krigsmotstandere og han utviklet seg til å bli en sosialistisk intellektuell. Underveis utviklet han en oppfatning om at venstresida i dag er altfor opptatt av rase og for lite opptatt av klasse. Han mener at varige seire bare kan vinnes hvis arbeiderklassen og fattige folk av alle «raser» står skulder ved skulder i en felles klassekamp.

Reed som er professor emeritus ved  University of Pennsylvania var invitert til å snakke til New York-avdelinga til Democratic Socialists of America, men det gikk ikke så greit. Han hadde tenkt å snakke om venstresidas overdrevne fokus på rase istedetfor klasse, men det ble det ikke noe av. Plakater kom opp. Sinte folk uttalte seg. Hvordan kunne man invitere en «reaksjonær klassereduksjonist». Det hele endte med at forelesninga ble avlyst.

Det er New York Times som skriver om dette:

«Mange venstreorienterte og liberale forskere hevder at gjeldende ulikheter i helse, politiets brutalitet og ulikhet i rikdom først og fremst skyldes nasjonens historie med rasisme og hvitt overherredømme. Rase er USAs overordnede sår, sier de, og svarte mennesker, etter århundrer med slaveri og Jim Crow-segregering, bør ta ledelsen i en multirase kamp for å avvikle den. Å sette den kampen til side i jakten på forbigående klassesolidaritet er uhensiktsmessig, argumenterer de.»

Et motsatt syn blir lagt fram av av professor Reed og en del andre prominente forskere og aktivister, hvorav mange er svarte. De ser den nåværende vektleggingen på rasebasert politikk som en blindvei. Blant dem er Dr. West; historikerne Barbara Fields fra Columbia University og Toure Reed – Adolphs sønn – fra Illinois State; og Bhaskar Sunkara, grunnlegger av det sosialistiske magasinet Jacobin.

De erkjenner uten videre den brutale virkeligheten i USAs rasehistorie og av rasismens åk. De argumenterer imidlertid for at problemene som nå er i ferd med å ødelegge Amerika – som ulikhet i rikdom, politiets brutalitet og massefengsling – påvirker svarte og brune amerikanere, men også et stort antall hvite fra arbeiderklassen og andre fattige amerikanere.

Adolph Reed og andre med ham argumenterer med at det er store likheter mellom svarte og hvite amerikanere i arbeiderklassen og blant de fattige. Det store gjennomsnittlige inntektsgapet går mellom de mest velstående hvite og de mest velstående svarte. Blant arbeidsfolk er likhetene og fellesinteressene svært tydelige, slik en kan vise ved disse to grafene:

Toure Reed, sønn av Adolph, skriver i boka Toward Freedom: The Case Against Race Reductionism at «Liberalere bruker identitetspolitikk og rase som et redskap for å motvirke sosiale omfordeling av riksommen.»

Adolph Reed mener at den antirasismen som setter rase over klasse «i likhet med den borgerlige feminismen er nyliberal, og dermed grunnleggende anti-venstre,» som han skriver i artikkelen Antiracism: a neoliberal alternative to a left:

Derfor er det viktig, når vi ser på de ekstremt utfordrende utsiktene til å bygge en bevegelse som er i stand til å endre vilkårene for debatt i amerikansk politikk til å sentrere seg om interessene og bekymringene til arbeidsfolk – av alle raser, kjønn, seksuelle orienteringer og uansett innvandringsstatus – som er det store flertallet av landet, at vi erkjenner at rasereduksjonistisk politikk er nyliberalismens venstrefløy og ikke noe mer. Den er åpent antagonistisk til ideen om en solidarisk venstreside. Det er viktigere enn noen gang å erkjenne denne virkeligheten og handle deretter.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelEr fargerevolusjonen i Hviterussland over før den har begynt?
Neste artikkelFor EU er til og med Frp for strenge mot arbeidslivskrim