Bare 10 prosent av norsk kraft er fornybar – tro det eller ei!

0
Hunderfossen kraftverk. Foto: Shutterstock

NVE har nå offentliggjort kildene til strømmen Norge ifølge EUs fornybardirektiv brukte i 2019. Tallene vil overraske deg og kan true industrien.

Dette skriver Thomas Vermes på kommentarplass i ABC Nyheter. Vermes fortsetter:

Trodde du norsk strøm er ren?

Det er 98 prosent av den, i form av vann- og vindkraft.

Men denne renheten har kraftselskapene solgt til utlandet takket være en klimaordning EU har innført og Stortinget har sluttet seg til.

Selv sitter mesteparten av norske husholdninger og industri igjen med en skitten merkelapp:

Det innenlandske forbruket av kraft i 2019 besto av kun 10 prosent fornybar, 41 prosent fossil og 49 prosent atomkraft ifølge ferske tall fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat, NVE.

De publiserer hvert år en deklarasjon som viser forbruket etter kilde.

Men det skjer vel å merke etter kjøp og salg av en ny form for verdipapir – opprinnelsesgarantier.

Det ferske tallet for 2019 viser en fornybarandel på lavmål i Norge. Bare to år tidligere lå den på 16 prosent.

Ordninga med kjøp og salg av opprinnelsesgarantier innebærer at kraftselskaper som produserer fornybar kraft, kan selge opprinnelsesgarantier for en viss mengde ren kraft til kraftselskaper hvor som helst i verden.

Det betyr at et kullkraftverk på kontinentet eller i Kina kan kjøpe slike garantier fra norske kraftverk – og selge garantert «ren kraft» til sine miljøbevisste kunder.

Vermes mener at dette på sikt kan «ødelegge norsk industris konkurransefortrinn i form av tilgang til store mengder fornybar kraft, noe som paradoksalt nok kan føre til utflagging av klimavennlig produksjon til mer forurensende land.»

Skulle EUs ordning med opprinnelsesgarantier for fornybar kraft virkelig ta av, ville aluminiumsindustrien i Norge og AS Norge tape, selskaper som Google og Facebook som ikke er så energiintensive, vinne.

I juni 2019 fremmet Arbeiderpartiet et forslag om å legge om opprinnelsesgarantiene i sin nåværende form, men det ble nedstemt. Olje- og energiminister Tina Bru vil derimot holde fast på ordninga, sjøl om hun er klar at den kan skade norsk industri.

Logikken i ordninga er at den skal stimulere til mer bruk av fornybar kraft, men så ser vi at dette undermineres fullstendig av at kjøp og salg av opprinnelsesgarantier er blitt en moderne avlatshandel. Miljøverstinger kjan kjøpe seg fri fra kritikk og norsk industri som baserer seg på fornybar kraft kan komme i en alvorlig skvis. Regjeringa er klar over at det er slik, men den kommer neppe til å gjøre noe med det.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelDet digital-finansielle kompleks
Neste artikkelRå profitter på ansiktsmasker