
Øvelsen med amerikanske og britiske krigsskip i Barentshavet i mai er et tegn på at Norge er i ferd med å miste selvråderetten i nord, ifølge professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole. Dette skriver avisa VG. Avisa fortsetter:
Norge deltok ikke i øvelsen da fire amerikanske og et britisk marinefartøy seilte og trente i internasjonalt farvann utenfor Kola.
I et intervju med VG i helgen sa generalløytnant Rune Jakobsen, Forsvarets operative sjef, at norske myndigheter ikke ønsket å provosere russerne.
Jakobsen la til at det ikke er ønskelig fra norsk side at andre NATO-land skal operere så nært Russland i Barentshavet:
«Vi prøver å fortelle våre partnere at Norge er NATO i nord. Russerne er vant til at norske fly og fartøyer er til stede i Barentshavet. Det er lavspenning i praksis», sa FOH-sjefen.
– Uttalelsen er en fagmilitær beskjed om at Norge er i ferd med å miste selvråderetten i nord. Forsvarssjefen, Haakon Bruun-Hanssen, har tidligere kommet med lignende uttalelser, sier Tormod Heier, oberstløytnant og professor ved Forsvarets høgskole, til VG.
Kommentar:
– flere utenlandske enn norske soldater i Nord-Norge
I artikkelen Statusrapport fra Forsvaret skriver Terje Alnes:
Mens Forsvaret er omgjort til en innsatsstyrke til bruk i NATOs strategi for globalt herredømme, blir forsvaret av Norge i stigende grad outsourcet, Nord-Norge gjort til alliert baseområde, og norske bedrifter nærmest fullintegrert i den amerikanske krigsindustrien.
Tidlig i 2017 kom 330 amerikanske marinesoldater til Værnes. I dag er tallet økt til 700, med forlegning på Værnes og Setermoen i Indre Troms. Britiske soldater har i mange år kommet til Norge for å drive vintertrening. I 2018 kunngjorde britene at de ville øke sin «tilstedeværelse». De ville sende 800 soldater i 2019, og øke ytterligere i 2020.
I år har 4.400 utenlandske soldater brukt Indre Troms som øvingsområde. Det er flere enn antall soldater i Hærens Brigade Nord.
Alnes peker på en del viktige endringer som understreker denne tendensen:
– F-35 og amerikanske bombefly i norsk luftrom
– økt forhåndslagring av krigsmateriell
– Andøya klargjøres for satellittkrig
– Norge som amerikansk våpenfabrikk
Mesteparten av dette har skjedd under Erna Solbergs regime, men det har kunnet skje med Arbeiderpartiets velsignelse og fordi antikrigsbevegelsen i Norge er så svak som den dessverre er.
Når vi må ha en fagmilitær til å fortelle oss at Norge er i ferd med å miste selvråderetten i nord, må det innrømmes at situasjonen er urovekkende, for å si det litt forsiktig.
Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.
Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:
Vipps: 116916.
Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.
En rettighet må hevdes. Når har vi hevdet vår?
“Kan miste sjølråderetten”? Det begynner å bli lenge siden man hørte den benevnelsen. Man blir nesten nostalgisk
Disse skipene opererte ikke i Norsk farvann, hvis man er litt stormannsgal kan man si at de opererte i Norsk interessesfære.
De hadde uansett ikke utstyr eller kompetanse til å operere i disse farvannene, og nedising og utstyrssvikt var et problem under hele øvelsen.
Det samme bruker å være tilfelle når de øver med bakkestyrker i Nord-Norge, de er simpelthen ute av sitt element.
La dem flaue seg ut, det fungerer fint som avspenning det også.
Ser heller de pakker og drar og tar Erna og co samt Stoltenberg og co med seg.
Til Sovjetunionen møtte veggen og Boris.
Da begynte USS/NATO/Vesten å sikle.
Norske fagmilitære og ikke fag politiske krefter å feire seieren - la dødt det meste.
I dag taes ikke de forsvarsmessige avgjørelser lengrt i Norge.
Det begynner å merkes, lokalt. Først kom de amerikanske soldatene, og nå bygger de hangar for F-35 på Værnes.
Jeg ante ikke de måtte mellomlande etter kryssing av Trondheimsfjorden.
Jeg antar at de nye F-35 kan tas over og fjernstyres som droner uten at piloten har noe han skulle sagt. Hvis det er tilfelle, er de særdeles godt egnet til å skape farlige situasjoner mellom involverte land.
Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no