Hysj-hysj om ny amerikansk spion-radar til Finnmark

4
Vardø-radaren ligger tett innpå bebyggelsen. I en eventuell stormaktskonflikt vil den bli pulverisert. Foto: Shutterstock.

Norske myndigheter vil ikke gi noen opplysninger om transporten av en ny amerikansk etterretningsradar til Vardø, skriver journalisten Bård WormdalNRK.no. Wormdal skriver videre:

På havna i Vardø har en spesialtransport kommet direkte fra Portland i USA, med deler av en militær radar. Lasteskipet som har fraktet radaren er det største som noensinne har lagt til kai i fiskeværet i Finnmark.

Kolliene som losses er merket med et amerikansk offentlig kontraktsnummer. Kontraktsnummeret viser at forsendelsen er radarutstyr levert av det amerikanske konsernet Raytheon, som også produserte den forrige radaren.

Leveransen tilhører en kontrakt på 93 millioner amerikanske dollar – eller med dagens kronekurs: 770 millioner norske kroner.

Wormdal er den i Norge som uten sammenlikning har gjort mest gravende og undersøkende journalistikk om Norges rolle i USAs satellittkrigføring. Han har skrevet en serie artikler om emnet og samlet stoffet i to bøker:

Satellittkrigen – Norsk militarisering av nordområdene og verdensrommet

Spionbasen Norge

Wormdal skriver videre:

Forarbeidet for den nye radaren har pågått lenge. Byen har fått ny kraftforsyning. Understellet til radaren, som med flere nivå under bakken er om lag femten etasjer, er også kommet på plass.

Etterretningsanleggene i Vardø er et tosidig samarbeid mellom USA og Norge. Globus-systemet sender data til U.S. Strategic Command, som har ansvar for bruk av atomvåpen og for militære operasjoner i verdensrommet. Også Norge får etterretningsinformasjon fra Globus.

Bringer Norge inn i stormaktskonflikt

Vardø-radaren har en svært sentral rolle i USAs framskutte krigslinje mot Russland. Den er et nøkkelledd i det NATO kaller rakettskjold mot Russland, men som Russland ser på som et angrepssystem. Michael Mayer ved Institutt for forsvarsstudier skrev i en artikkel i 2018 at Vardø har en ideell beliggenhet for USA.

Den viktige rollen som denne radaren har gjør den, og dermed Vardø, til et primær bombemål i tilfelle en stormaktskonflikt mellom USA og Russland. I Vardø er folk mildt sagt lite begeistret for radaren, men på Stortinget og blant de ledende politiske partiene er den behandlet som en ikke-sak, noe man ikke snakker om. De opptrer som de servile agentene for USAs militære planer som de alltid gjør.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det æ’kke noen spion-radar. Det er en del av det såkalte “rakett-skjoldet”, som må ha minst fire baser for å fungere etter planen. Det ble en del diskutert, da Polen fikk utplassert sitt.

  • Cued by powerful surface-based radars and guided in its final moments by a tip-mounted sensor, the GMD works by literally striking an incoming rocket when both interceptor and target are traveling four miles per second or faster. Everything has to work perfectly for the interceptor to hit its mark.
 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det høres ut som det farligste stedet å bo i Norge er i Vardø (som altså er Russlands bombemål nr 1 i Norge og evt også Russlands bombemål nr 1 i hele Europa). Denne radar er basert på en egen avtale mellom Norge og USA, en avtale som fortsatt vil gjelde selv om Norge feks skulle melde seg ut av NATO. Hele Norge må nå betraktes som å være en USA base.

  Bare for å nevne det: militærøvelsen Northern Screen i 2018 som foregikk med hangarskip og som hadde bombemål bla i indre Troms var en egen militærøvelse kun mellom Norge og USA og var ikke en del av NATO-øvelsen Trident Juncture (selv om begge øvelsene foregikk samtidig). Det er godt mulig at øvelsen Northern Screen provoserte Russland langt kraftigere enn øvelsen Trident Juncture (ved at Nothern Screen bla simulerte et flyangrep og militært angrep på Russland i indre Troms).

 3. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Mainstream-journalistikken har en egen mainstream, som er 100% konform, og en litt mer spennende randsone. Wormdal gjør det verdt å bla innom NRK en gang i blant.

 4. Så det handler ikke om at også blind høne finner korn?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere