Hysj-hysj om ny amerikansk spion-radar til Finnmark

0
Vardø-radaren ligger tett innpå bebyggelsen. I en eventuell stormaktskonflikt vil den bli pulverisert. Foto: Shutterstock.

Norske myndigheter vil ikke gi noen opplysninger om transporten av en ny amerikansk etterretningsradar til Vardø, skriver journalisten Bård WormdalNRK.no. Wormdal skriver videre:

På havna i Vardø har en spesialtransport kommet direkte fra Portland i USA, med deler av en militær radar. Lasteskipet som har fraktet radaren er det største som noensinne har lagt til kai i fiskeværet i Finnmark.

Kolliene som losses er merket med et amerikansk offentlig kontraktsnummer. Kontraktsnummeret viser at forsendelsen er radarutstyr levert av det amerikanske konsernet Raytheon, som også produserte den forrige radaren.

Leveransen tilhører en kontrakt på 93 millioner amerikanske dollar – eller med dagens kronekurs: 770 millioner norske kroner.

Wormdal er den i Norge som uten sammenlikning har gjort mest gravende og undersøkende journalistikk om Norges rolle i USAs satellittkrigføring. Han har skrevet en serie artikler om emnet og samlet stoffet i to bøker:

Satellittkrigen – Norsk militarisering av nordområdene og verdensrommet

Spionbasen Norge

Wormdal skriver videre:

Forarbeidet for den nye radaren har pågått lenge. Byen har fått ny kraftforsyning. Understellet til radaren, som med flere nivå under bakken er om lag femten etasjer, er også kommet på plass.

Etterretningsanleggene i Vardø er et tosidig samarbeid mellom USA og Norge. Globus-systemet sender data til U.S. Strategic Command, som har ansvar for bruk av atomvåpen og for militære operasjoner i verdensrommet. Også Norge får etterretningsinformasjon fra Globus.

Bringer Norge inn i stormaktskonflikt

Vardø-radaren har en svært sentral rolle i USAs framskutte krigslinje mot Russland. Den er et nøkkelledd i det NATO kaller rakettskjold mot Russland, men som Russland ser på som et angrepssystem. Michael Mayer ved Institutt for forsvarsstudier skrev i en artikkel i 2018 at Vardø har en ideell beliggenhet for USA.

Den viktige rollen som denne radaren har gjør den, og dermed Vardø, til et primær bombemål i tilfelle en stormaktskonflikt mellom USA og Russland. I Vardø er folk mildt sagt lite begeistret for radaren, men på Stortinget og blant de ledende politiske partiene er den behandlet som en ikke-sak, noe man ikke snakker om. De opptrer som de servile agentene for USAs militære planer som de alltid gjør.

Du trenger den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelRAND Corp: – Hver gang vi simulerer tredje verdenskrig får USA juling
Neste artikkelAlgerie: Bouteflika trekker seg. Hva nå?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).