Donald Trump gir CIA vide fullmakter til å føre cyberkrig

0
Cyberkrig. Illustrasjon: Shutterstock

CIA har gjennomført en serie skjulte cyberoperasjoner mot Iran og andre mål siden de vant en hemmelig seier i 2018 da president Trump signerte det som tilsvarer en vidtrekkende autorisasjon for slike handlinger, ifølge tidligere amerikanske tjenestemenn med direkte kunnskap om saka.

Dette skriver fire journalister med etterretningstjenestene som spesialfelt i en artikkel som er publisert på Yahoo News. Hovedforfatter Zach Dorfman skriver om cybersikkerhet og teknologi for Aspen Institute og er forsker på Carnegie Council for Ethics in International Affairs. Aspen Institute er finansiert av Carnegie, Rockefeller og Gates Foundation, så det er midt i maktsenteret i USA.

Forfatterne skriver at CIAs nye fullmakter ikke handler om hacking for å samle etterretning, men om at byrået kan starte offensive cyber-operasjoner med sikte på å skape forstyrrelser – som å kutte av strøm eller kompromittere en etterretningsoperasjon ved å dumpe dokumenter på nettet – så vel som skape ødeleggelser, noe som ligner på det amerikansk-israelske Stuxnet-angrepet i 2009, som ødela sentrifuger som Iran brukte i sitt atomprogram.

Disse fullmaktene har gjort det lettere for CIA å skade en motstanders kritiske infrastruktur, for eksempel petrokjemiske anlegg, og å delta i den typen hack-og-dump-operasjoner à la WikiLeaks. Det har også frigjort byrået til å gjennomføreoperasjoner mot organisasjoner som i stor grad var utenfor deres rekkevidde tidligere.

Daværende CIA-sjef Mike Pompeo, som nå er utenriksminister, sa umiddelbart etter at han ble utnevnt til sjef for etterretningsorganisasjonen at han ønsket handling umiddelbart: “We don’t want to hold you up, we want to move, move, move.”

CIA har nå i praksis frie hender til å føre cyberkrig mot Iran, eller hvem de nå ønsker å angripe. Undertonen i artikkelen i Yahoo News er en bekymring for at CIA kan ha fått for vide fullmakter, slik den tidligere CIA-advokaten Robert Eatinger uttrykker det:

«Jeg ser på etterretningstjenestene på samme måte som militæret ved at det burde være sivil kontroll over store avgjørelser – hvem vi skal gå i krig mot, hvem skal vi sette i gang et angrep mot, hvem som skal kjempe mot i en bestemt kamp.»

Kommentar: Cyberkrig er krig

For la det ikke være noen misforståelser: I det moderne samfunnet, der datasystemer er livsnerven i omtrent alt vi foretar oss, i alt som får samfunnet til å fungere, er cyberangrep en krigshandling. Cyberkrig er krig.

Et cyberangrep kan ramme militære installasjoner eller etterertningstjenester, men det kan også ramme strøm-, energi- og vannforsyning, kommunikasjon, helsevesen, kort sagt hva det skal være. Et cyberangrep kan ramme sivile like mye som et bombeangrep kan gjøre, ja, i gitte situasjoner enda mer enn et bombeangrep.

Det CIA har fått er altså fullmakten til å starte krig mot hvem byrået måtte ønske å krige mot, uten å ha noen sivil motvekt. Dette er en ny situasjon, og det er grunn til å anse dette som svært farlig. CIA har ikke noe rykte på seg for å være hensynsfulle eller opptatt av menneskehetens ve og vel. Et land som blir angrepet på denne måten, kan bli tvunget til å slå tilbake, eventuelt med mer tradisjonell krig.

Kort sagt: pyromanene har fått jobben med å passe kruttønna.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelNorge dreiv ikke med slavehandelen
Neste artikkelEn serie med uforklarte sabotasjehandlinger i Iran