– Norsk «Smittestopp» blant de mest inngripende i verden

0
Illustrasjon: Shutterstock

Norske «Smittestopp» er ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International blant de mest alarmerende i verden – sammen med smittesporingsapper fra Bahrain og Kuwait. Dette skriver avisa VG. Avisa skriver videre:

Det skriver organisasjonen i en pressemelding publisert natt til tirsdag – dagen etter at Folkehelseinstituttet (FHI) kunngjorde at de sletter alle data fra appen og setter arbeidet på vent etter et varsel om forbud fra Datatilsynet.

«Bahrain Kuwait og Norge har lansert noen av de mest inngripende covid-19-sporings-appene i verden, som utgjør en trussel for personvernet for hundretusener av mennesker», skriver Amnesty International, og fastslår at smittesporingen kan utgjøre en trussel for menneskerettighetene.

– Har overkjørt folkets personvern

Blant bekymringene til det norske Datatilsynet, som VG skrev om mandag, var at det var satt i gang innsamling av posisjonsdata.

Amnestys sikkerhetslaboratorium har undersøkt apper fra land i Europa, Midtøsten og Nord-Afrika. Smittesporingsløsningene fra 11 land er undersøkt ekstra grundig: Algerie, Bahrain, Frankrike, Island, Israel, Kuwait, Libanon, Norge, Qatar, Tunisia og De forente arabiske emirater.

Blant disse var det altså Norges «Smittestopp», Bahrains «BeAware Bahrain» og Kuwaits «Shlonik» som var mest alarmerende, ifølge organisasjonen.

– Bahrain, Kuwait og Norge har overkjørt folkets personvern med svært inngående overvåkning, som går langt utover det som er berettiget i arbeidet med å hanskes med covid-19, sier Guarnier.

Vi advarte mot «Smittestopp»

På steigan.no har vi to ganger advart mot «Smittestopp».

Vi går som søvngjengere inn i overvåkingssamfunnet

– Så enkelt er det å forfalske SMS-er fra Smittestopp

Erna Solberg har fått 1,3 millioner nordmenn til å laste ned appen Smittestopp. Det tok 10 minutter for NRK å sette opp et system som sender ut falske varsel.

Dette skriver Martin Gundersen og Øyvind Bye SkilleNRKbeta.

De skriver:

NRK har selv testet hvor enkelt det er å forfalske avsenderadresser for SMS. På kort tid fikk vi satt opp det tekniske systemet som kreves for å sende denne typen SMS-er. En slik melding sendte NRK til informasjonssikkerhetsleder Pål Solerød i Folkehelseinstituttet (FHI).

Solerød fikk opp den falske meldinga på sin telefon og han syntes den så «veldig korrekt ut». Problemet var at den er falsk og at NRK har demonstrert at det er utrolig lett å lage en slik falsk applikasjon.

Vi kritiserte opprinnelig Datatilsynet for å ha avgitt en slapp uttalelse. Den kritikken frafaller vi nå, for tilsynet kommer kraftig og prinsipielt tilbake:

Datatilsynet vil forby «Smittestopp»

Datatilsynet har gjennomgått og kontrollert «Smittestopp» og kommet til at dens krenkelse av personvernet er så alvorlig at tilsynet varsler midlertidg forbud mot appen.

«Omfattende mengder personopplysninger om alle Smittestopps brukere samles inn til enhver tid, selv om det per i dag verken er mulig å benytte disse dataene til smittesporing/-varsling (annet enn i testkommunene) eller i analysearbeid», skriver Datatilsynet.

Tilsynet skriver også:

Vi kan ikke se at FHI gjennom personvernkonsekvensvurderingen eller redegjørelsen i saken har gjort en reell vurdering av den løpende situasjonen når det gjelder nytteverdi og omfanget av personverninngrepet som innsamlingen av de store mengdene data utgjør. FHI har hittil fastholdt at innsamlingen av personopplysninger til alle de uttalte formålene skal vedvare selv om den faktiske nytteverdien av Smittestopp hittil har vist seg svært begrenset.

Vi mener derfor at det vesentlige personverninngrepet som Smittestopp utgjør ikke er forholdsmessig ut fra dagens situasjon. Dette knytter vi både til løsningene som er valgt i Smittestopp, dagens oppslutning om appen og smitteutbredelsen i befolkningen. Vi viser til de grunnleggende kravene til inngrep i privatlivet i grunnloven § 102 og EMK artikkel 8.

Nå har altså også Amnesty slått ned på det samme som det Datatilsynet gjør. Regjeringa Solberg har enda en gang vist at den dytter dårlig gjennomtenkte tiltak ned gjennom halsen på innbyggerne etter først å ha gjort sitt beste for å skape en panikkstemning som gjør det lettere å svelge dem. Denne regjeringa ønsket opprinnelig å ha diktatoriske fullmakter et helt år. Dette ble kraftig beskåret av Stortinget, men selv de udemokratiske fullmaktene som Erna Solberg og hennes regjering fortsatt har er ille nok. Smittestopp er bare enda et eksempel på denne politikken.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelHvem har makt over verdens helseorganisasjoner?
Neste artikkelSkal «kjeltringer» få legge om det norske energisystemet?