Kinas alternativ til GPS er nå komplett

3
BeiDou, Kinas alternativ til GPS er nå komplett. Illustrasjon: Xinhua

Det amerikanskeide GPS-systemet for navigering har vært enerådende på global basis. Inntil nå. 23. juni 2020 lyktes Kina med å utplassere den siste satellitten som skulle til for å gjøre sitt alternative navigeringssystem komplett og brukbart verden over. Systemet kalles BeiDou-3 (BDS) og har vært i bruk i Kina og en god del andre land en stund, særlig langs det såkalte «silkeveibeltet». Men med den siste satellitten på plass er BeiDou-3 nå et alternativ og en rival til GPS på verdensbasis.

Og hvorfor er så det viktig?

Global Positioning System (GPS) er et satellittbasert navigasjonssystem som eies av USA og driftes av United States Space Force, altså Pentagon. På mobiltelefonen din bruker du det daglig og det samme med karttjenester i bilen. Transportsektoren er blitt helt avhengig av det og det samme gjelder eiendomsmekling og reklamebransjen. GPS er nå så integrert i så mange samfunnsfunksjoner at det er vanskelig å tenke seg moderne teknologi uten dette systemet.

Men i utgangspunktet er det et militært system. Det brukes til å styre droner og missiler, og det kan også manipuleres av dem som måtte kontrollere det. Derfor er det også rimelig at virkelige stormakter prøver å skaffe seg alternativer. Det er vanskelig å forestille seg at Kina eller Russland ville være komfortable med at deres fly og missiler, eller for den del, deres sivile infrastruktur, skulle fortsette å være avhengig av Pentagons løsninger. De måtte lage alternativer. Og det har de gjort.

EU har sitt Galileo-system. Det ble operativt i 2016 og skal være fullt utviklet i 2020. Russland har sitt GLONASS, som allerede er fullt operativt på global basis. Og nå er altså Kinas Beidou også komplett. Her er den offisielle nettsida for systemet.

Dette gjennombruddet er altså enda en bekreftelse på at vi har gått inn i en multipolær epoke der USAs hegemoni ikke lenger er absolutt. For mindre stater kan det innebære noen fordeler, siden de ikke er prisgitt ett system som kontrolleres av én supermakt. Men at det ligger makt og kontroll i de alternative systemene er innlysende.

2010-tallet: Da globalismen sprakk

Historiske vendepunkter er ofte vanskelige å oppfatte når de skjer. Som oftest ser man dem best i ettertid. Og når vi ser tilbake på det andre tiåret i vårt århundre er det ikke vanskelig å se at det var i dette tiåret at globalismen sprakk.

Eric Schmidt, sjefen for Googles moderselskap Alphabet, advarer om at Kina  vil passere USA når det gjelder kunstig intelligens (AI) i 2025, og de vil «dominere industrien» i 2030 – dersom amerikanerne ikke tar seg sammen.

«Stol på meg. Disse kinesiske folkene er gode», sa han. «Det er helt enkelt. I 2020 vil de ha tatt oss igjen. I 2025 vil de være bedre enn oss, og i 2030 vil de dominere hele industrien med AI».

I det tiåret vi legger bak oss har Kina blitt en romfartsnasjon som utfordrer og går forbi USA. I 2018 satte Kina et romfartøy ned på månens bakside. Det var det ingen som hadde gjort før.

I den prestisjetunge indeksen til vitenskapsmagasinet Nature over de 200 fremste forskningsinstitusjonene i verden når det gjelder materialvitenskap, hadde Kina i 2019 alle de tre plassene på seierspallen. Av de 15 fremste hadde Kina 9, mens USA måtte nøye seg med 3.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for tjatta tjatta says:

    Rundt år null hadde Romerriket forbud mot eksport av sverd. På samme tid syntes danskene det var greit å ofre tusen av de i en myr. Få år etter at USA hadde tvunget Japan til å åpne seg mot verden dro japanerne til USA med eget mannskap på eget skip.

  2. Avatar for Elling Elling says:

    Nå har jeg akkurat lest at gutter blir systematisk forskjellsbehandlet i forhold til jenter helt fra barneskolen av. Kvinnelige lærere (og de er det mange av) gir bedre karakterer til jenter enn gutter, samtidig som at feministene har innført læringsmetoder som favoriserer jenter. Gutter har et sterkt konkurranseinstinkt i motsetning til jenter, og dette blir undertrykt i den nye feministiske skolen. Gutter blir ikke utfordret, og får dårligere karakterer enn de burde fått. Tror nok dette er en del av grunnen til at Kina drar fra USA og vesten her.

  3. Avatar for tjatta tjatta says:

    Sånn har det vært siden jeg gikk på barneskolen. Og da snakker vi tidlig 70 tall. Husker feks skoleskirennet. Der skulle vi gå på “idealtid”. Dvs den som fullførte på gjennomsnittstid vant. Wenche Lowsow var rektor (Trosterud barneskole). Hun foretrakk som kjent jenter. På en annen side husker jeg ikke at det gikk noen pakistanere der. Nå er vel de i flertall. Så det hadde ikke vært så lett for henne nå å være ultrafeminist

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere