Kinas alternativ til GPS er nå komplett

0
BeiDou, Kinas alternativ til GPS er nå komplett. Illustrasjon: Xinhua

Det amerikanskeide GPS-systemet for navigering har vært enerådende på global basis. Inntil nå. 23. juni 2020 lyktes Kina med å utplassere den siste satellitten som skulle til for å gjøre sitt alternative navigeringssystem komplett og brukbart verden over. Systemet kalles BeiDou-3 (BDS) og har vært i bruk i Kina og en god del andre land en stund, særlig langs det såkalte «silkeveibeltet». Men med den siste satellitten på plass er BeiDou-3 nå et alternativ og en rival til GPS på verdensbasis.

Og hvorfor er så det viktig?

Global Positioning System (GPS) er et satellittbasert navigasjonssystem som eies av USA og driftes av United States Space Force, altså Pentagon. På mobiltelefonen din bruker du det daglig og det samme med karttjenester i bilen. Transportsektoren er blitt helt avhengig av det og det samme gjelder eiendomsmekling og reklamebransjen. GPS er nå så integrert i så mange samfunnsfunksjoner at det er vanskelig å tenke seg moderne teknologi uten dette systemet.

Men i utgangspunktet er det et militært system. Det brukes til å styre droner og missiler, og det kan også manipuleres av dem som måtte kontrollere det. Derfor er det også rimelig at virkelige stormakter prøver å skaffe seg alternativer. Det er vanskelig å forestille seg at Kina eller Russland ville være komfortable med at deres fly og missiler, eller for den del, deres sivile infrastruktur, skulle fortsette å være avhengig av Pentagons løsninger. De måtte lage alternativer. Og det har de gjort.

EU har sitt Galileo-system. Det ble operativt i 2016 og skal være fullt utviklet i 2020. Russland har sitt GLONASS, som allerede er fullt operativt på global basis. Og nå er altså Kinas Beidou også komplett. Her er den offisielle nettsida for systemet.

Dette gjennombruddet er altså enda en bekreftelse på at vi har gått inn i en multipolær epoke der USAs hegemoni ikke lenger er absolutt. For mindre stater kan det innebære noen fordeler, siden de ikke er prisgitt ett system som kontrolleres av én supermakt. Men at det ligger makt og kontroll i de alternative systemene er innlysende.

2010-tallet: Da globalismen sprakk

Historiske vendepunkter er ofte vanskelige å oppfatte når de skjer. Som oftest ser man dem best i ettertid. Og når vi ser tilbake på det andre tiåret i vårt århundre er det ikke vanskelig å se at det var i dette tiåret at globalismen sprakk.

Eric Schmidt, sjefen for Googles moderselskap Alphabet, advarer om at Kina  vil passere USA når det gjelder kunstig intelligens (AI) i 2025, og de vil «dominere industrien» i 2030 – dersom amerikanerne ikke tar seg sammen.

«Stol på meg. Disse kinesiske folkene er gode», sa han. «Det er helt enkelt. I 2020 vil de ha tatt oss igjen. I 2025 vil de være bedre enn oss, og i 2030 vil de dominere hele industrien med AI».

I det tiåret vi legger bak oss har Kina blitt en romfartsnasjon som utfordrer og går forbi USA. I 2018 satte Kina et romfartøy ned på månens bakside. Det var det ingen som hadde gjort før.

I den prestisjetunge indeksen til vitenskapsmagasinet Nature over de 200 fremste forskningsinstitusjonene i verden når det gjelder materialvitenskap, hadde Kina i 2019 alle de tre plassene på seierspallen. Av de 15 fremste hadde Kina 9, mens USA måtte nøye seg med 3.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel«Det regjeringen faktisk gjør er verre enn det du forestiller deg, uansett hvor paranoid og konspirativ du er».
Neste artikkelKoronakrisa blir brukt til å trappe opp krigen mot kontanter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).