Finanskapitalen mot rasismen?

48
Illustrasjon: Shutterstock

Noen av de største finanskapitalistene i verden uttrykker sympati, støtte og forståelse for protestene etter drapet på George Loyd. Dette skriver CNBC. Det inkluderer toppsjefene i BlackRock, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs og Citigroup, kort sagt omtrent det som kan krype og gå av finansinstitusjoner på Wall Street.

Citigroup

Citigroup er den tredje største finansbanken i USA og dermed en av de aller største finansinstitusjonene i verden. Mark Mason, som er CFO i Citigroup sier i sin kommentar:

Som mange av dere har jeg sett den videoen av hans død med en kombinasjon av redsel, avsky og sinne. Og over påfølgende netter har jeg sett på det sinnet som spiller seg ut på gatene i Minneapolis og mange andre amerikanske byer med ødeleggende konsekvenser. Jeg har diskutert om jeg skal snakke ut. Men etter noen emosjonelle samtaler med familien min tidligere denne uken, skjønte jeg at jeg måtte gjøre det.

Det må vi alle sammen.

Og Mason føyer til:

Jeg er stolt av å jobbe i Citi, en organisasjon som verner om mangfold og inkludering og er villig til å stille opp for disse verdiene når de blir truet, enten det jobber for å lukke lønnsgapet basert på kjønn i vår bransje eller å ta avstand fra volden fra hvite supremachister i Charlottesville.

BlackRock

BlackRock er verdens desidert største finansinstitusjon. Direkte gjennom sine egne fonds og indirekte gjennom sitt system Aladdin kontrollerer de mer enn 20 (amerikanske) trillioner dollar i kapital, altså 20.000 milliarder dollar. Det er i størrelsesorden med ett års BNP i USA. De kontrollerer tusenvis av bedrifter i alle strategiske bransjer, finans, våpenindustri, farmasøytisk industri, agrobusiness, medier, internatt, teknologisk industri, energi (alt fra kull og olje til vindindustri). De er nå i den privilegerte posisjonen at de styrer obligasjonshandelen til både The Fed og Den europiske sentralbanken. Deres toppsjef er Larry Fink, som har tenkt å ta over som finansminister i USA hvis Joe Biden vinner valget, sier:

De siste ukene har vært dypt smertefulle for det svarte samfunnet. Jeg er forferdet – som alle som bryr seg om mangfold, rettferdighet og rettferdighet – over hendelsene de siste ukene som involverer raserettferdighet i USA. Mordene på Ahmaud Arbery og George Floyd, og hendelsen i Central Park, viser hvor mye arbeid vi må gjøre for å bygge et sterkere, mer likestilt og tryggere samfunn.

Mange av oss sliter med disse hendelsene. For våre ansatte som lider under disse tragediene, vil jeg at dere skal vite at firmaets ledelse står sammen med dere, og vi lytter. Vi vil gjøre alt vi kan for å støtte dere og gi dere rom til å uttrykke følelser og bekymringer.

Goldman Sachs

Goldman Sachs var før BlackRock kom på banen den grådige kjempeblekkspruten i internasjonal finanskapital. Deres ansatte eller tidligere ansatte inntok jobber som finansministre og sentralbanksjefer i hele Europa. De tok til og med kontrollen over Vatikanets bank IOR på et historisk møte mellom deres internasjonale direktør Peter Sutherland og alle kardinalene i Vatikanet. Deres moralske kompass hører mer hjemme i første del av Dantes Divinia Comedia – Inferno, enn i Bergprekenen, for å holde oss i de kretser.

David Solomon, toppsjef eller CEO i Goldman Sachs, sier:

Jeg er forferdet over fortsatte angrep mot det svarte samfunnet, understreket sist i USA med dødsfallene til Ahmaud Arbery og George Floyd, og med det Christian Cooper opplevde i Central Park i New York City forrige mandag.

Jeg vil minne dere alle om at som et fellesskap – er det ikke noe sted i Goldman Sachs for rasisme eller diskriminering av noen gruppe i noen form.

Bank of America

Bank of America er USAs nest største bank. Etter finanskrisa måtte de betale en bot på 16,65 milliarder dollar for å ha manipulert markedet. Rolling Stone skrev Bank of America: Too Crooked to Fail, «for stor svindler til å falle». Tidsskriftet skrev at BofA er sjølve definisjonen på en «unaccountable corporate villain», et skurkaktig og uetterrettelig storkonsern. De kjøpte antakelig det moralske kompasset sitt på det samme loppemarkedet der Goldman Sachs fant sitt.

Brian Moynihan, CEO i Bank of America sier:

Vi deler en dyp følelse av smerte og tap fra det vi ser og opplever akkurat nå i mange av våre lokalsamfunn. Ahmaud Arbery, George Floyd, Breonna Taylor og andre medborgere er omkommet under dypt tragiske omstendigheter. Mange av dere har delt med meg deres egne uttrykk for kvaler og sinne over hva som har skjedd og hvordan det spiller seg ut over hele landet. Jeg har lyttet og lært av alle dere, fra våre bedrifter og de siste ti årene, fra kollegene mine i styret for National Museum of African American History and Culture. Alle disse engasjementene har hjulpet meg til bedre å forstå hvordan disse tragediene påvirker «communities of color» og de historiske røttene til disse følelsene.

Wells Fargo

Wells Fargo er USAs fjerde største bank. Toppsjefen deres tjener 283 ganger så mye som gjennomsnittet blant sine ansatte. Under finanskrisa i 2008 sparket de 6.385 av sine ansatte og økte lønna til toppsjefene med 180%. Lista over deres lovbrudd og svindelaffærer er lang som et vondt år. I 2018 ble de straffet av The Fed for langvarig og omfattende svindel.

Charlie Scharf, CEO i Wells Fargo sier:

Dette er en smertefull tid for vår nasjon. Som en hvit mann, så mye som jeg kan prøve å forstå hva andre føler, vet jeg at jeg ikke virkelig kan sette sette meg inn i det og forstå hva «people of color» opplever og virkningene av diskriminerende atferd andre må leve med.

Men som administrerende direktør i Wells Fargo, kan jeg forplikte meg til at selskapet vårt vil gjøre alt vi kan for å støtte våre forskjellige samfunn og fremme en bedriftskultur som dypt verdsetter og respekterer mangfold og inkludering.

Chase Bank

JPMorgan Chase Bank, eller Chase Bank er datterselskap til finansgiganten JPMorgan Chase. Det er den største banken i USA. De spilte en sentral rolle i Enron-skandalen og måtte betale en bot på 2 millliarder dollar for det. De er også dømt for å ha manipulert energimarkedet i USA. I 2014 gikk de med på å betale en bot på over 2 milliarder dollar for sin rolle i Madoff-skandalen. I en artikkel i Financial Times i 2020 ble selskapet sammen med Fidelity og Vanguard beskyldt for å se bort fra menneskerettigheten.

Thasunda Duckett, CEO i Chase Consumer Bank sier:

Vi kan ikke lege våre sår uten å virkelig forstå dybden av denne sykdommen. Ja, det er smertefullt og tårene mine er ekte. Men for å sikre at fremtiden vår blir lysere … at det kan gjøres reell bærekraftig fremgang … må vi dra på denne reisen som én menneskelig rase.

Finanskapitalistene har ikke behov for rasismen

Alle disse uttalelsene er naturligvis fulle av hykleri og krokodilletårer. Men ikke bare. Mange har sagt at antirasistisk kamp og kamp mot kapitalismen er en og samme sak. Slik var det opplagt en gang i tida. Men dagens finanskapital har ikke bruk for rasismen. De foretrekker å utbytte og plyndre oss alle, uavhengig av rase, kjønn, legning og etnisitet. Derimot har de veldig god bruk for en misforstått «antirasisme», det vil si ei forestilling om at hovedmotsetninga i dagens samfunn går mellom rasister og antirasister.

Deres mareritt er at folk skal samle seg på tvers av alle disse «identitene» til en felles klassekamp mot dem, de 0,001% som kontrollerer det meste i verden. De er jo så få, så hvis det overveldende flertallet klarte å samle seg i en klassekamp mot dem, så ville deres tid være over. For dem er det så mye, mye bedre at folk slåss mot hverandre. La svarte ungdommer slåss mot hvite ungdommer, la studentene fordømme «rasistiske» hvite fattigfolk. Og la de «progressive» NGOene bli fylt opp av sponsormidler fra milliardærenes kasser med penger som for de sistnevnte utgjør bare knapper og glansbilder i forhold til hva de sjøl har plyndret fra folket. Da kan regimet til rovdyrkapitalistene fortsette uforstyrret.


Les også: Hvorfor er milliardærene så opptatte av kjønn og legning?

Amerikansk vår eller fargerevolusjon?

USA: Fengsel, vald, drap og kjønn. Klassekampen viktigere enn rasismen.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Ja, det er jo akkurat dette som er saken, god artikkel. Hvordan forklare dette for folk som er helt innhyllet i medienes siste kampanje? Forrige uke var det viruset, nå Trump og rasisme, neste uke klima kanskje. Viktige saker, men finnes det ikke makt- og klasseanalyse lenger hos folk? Hvorfor denne blinde tiltroen til mediene, selv fra folk som burde vite bedre? Ja, Trump er en drittsekk, men en ærlig drittsekk, og han er jo langt fra så mektig som det virker som de fleste tror han er. Og han har faktisk ikke startet noen nye kriger. Og rasismen har vært der i hele USAs historie. Rike svarte har mer til felles med rike hvite enn fattige svarte. Håper senile Biden blir valgt og USAs nedgang fortsetter, ikke fordi jeg ønsker vanlige folk der vondt, men fordi en del folk kanskje vil innse at dette ikke handler om Trump bare. Skal alle USAs problemer liksom handle om én mann? Sprøtt!

 2. Blir man kvitt “rasismen” vil børsen rakne - og våpenaksjen kan veksles inn i ei sur sild. Hva skal rustbelte finne på da? For ikke å snakke om fiffen på Manhatten - som må lære seg noe, f.eks å klare seg sjøl.

 3. Det spiller i grunnen liten rolle hvilken tematikk de nye fyrstene kjører frem - media er deres riddere og den slags har almuen altfor stor tiltro til.
  Slik sett er vi tilbake i middelalderen.

 4. Klassekampen:

  OPPRØR: Donald Trumps militarisering av protesthåndteringen møtes med vantro og motstand.

  Antirasistiske aktivister trosset portforbud og trusler om bruk av militærmakt, da de tirsdag igjen fylte gater og torg i USA.

  ??

  Klassekampen blir som Democracy Now, støttespillere for Soros.

  Her har Democracy Now funnet et sannhetsvitne om hvor undertrykt de svarte er i USA. Legg merke til klesdrakten hvit skjorte og sløyfe

  jabbar

  pope
  Pave Francis støtter protestene meddeler Democracy Now.

  You cannot make it up.

  Pope Francis to be arrested on child trafficking and murder

  Jeg regner med at Klassekampen og Rødt går i spann.

  Klart man blir skuffet.
  Populistene i Frp er bunnnivået i Norge. Under dem finner vi Rødt.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Rasisme er så gårsdag. Nå er alle goimer like lite verdt. Eller for å si det som Epstein; “-Jeg snakker ikke med folk som tjener mindre enn 10 millioner dollar i året”

 6. Avatar for runeulv runeulv says:

  Nå må du roe ned på Anti-semittismen. :wink:
  Kneet på nakken er forøvrig en teknikk som amerikansk politi har lært på israelske kurs, da den brukes mot palistinerne.

  At least 100 Minnesota police officers attended a 2012 conference hosted by the Israeli consulate in Chicago, the second time such an event had been held.

  There they learned the violent techniques used by Israeli forces as they terrorize the occupied Palestinian territories under the guise of security operations.

  fortsetter under

 7. Avatar for runeulv runeulv says:

  snip

  Israeli forces broke necks

  But in a chilling testimony, a Palestinian rights activist said that when she saw the image of Derek Chauvin kneeling on Mr Floyd’s neck, she was reminded of the Israeli forces’ policing of the occupied territories.

  Neta Golan, the co-founder of International Solidarity Movement (ISM) said: “When I saw the picture of killer cop Derek Chauvin murdering George Floyd by leaning in on his neck with his knee as he cried for help and other cops watched, I remembered noticing when many Israeli soldiers began using this technique of leaning in on our chest and necks when we were protesting in the West Bank sometime in 2006.

  “They started twisting and breaking fingers in a particular way around the same time. It was clear they had undergone training for this. They continue to use these tactics — two of my friends have had their necks broken but luckily survived — and it is clear that they [Israel] share these methods when they train police forces abroad in ‘crowd control’ in the US and other countries including Sudan and Brazil.”

  Israeli training of US police is widespread

  The training of US police officials by Israeli forces is widespread.

  Even Amnesty was compelled to report that hundreds of police from Florida, New Jersey, Pennsylvania, California, Arizona, Connecticut, New York, Massachusetts, North Carolina, Georgia, Washington state, and Washington DC had been flown to Israeli for training.

  Thousands more have been trained by Israeli forces who have come to the US to host similar events to the one held in Minneapolis. According to the somewhat selective rights organization, many of these trips are taxpayer-funded, while others are privately funded.

  knee on neck is Israeli

 8. Avatar for runeulv runeulv says:

  Om fremtiden skal bestå av samfunn hvor alle hater hverandre, så kan man bare fortsette å basere avgjørelser på hva som ser best ut politisk. Om man derimot ønsker seg samfunn hvor folk har tillit til hverandre, så må det tillitsnedbrytende jukset bort.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

40 flere kommentarer

Deltakere