Schibsted-konsernet og internasjonal finanskapital

4

Den største medieeieren i Norge er Schibsted-konsernet, som eier omkring 30% av landets aviser.

Gjennom betydelige aksjeposter i Schibsted har Wall Street skaffet seg en nøkkelposisjon i et av Norges og Nordens største mediehus. For Schibsted er stort også i Sverige. Konsernet har virksomheter i 30 land.

Schibsted eier fem av de ti største norske avisene: riksavis­ene Aftenposten og VG, og regionavisene Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædre­landsvennen. Schibsted er Norges største aviseier og kontrollerte 27 prosent av avisopplaget i 2014. Dette innbefatter også enkelte små lokalaviser eid gjennom regionavisene. Gjennom aksjeposten i Polaris Media er konsernet er også største eier i Adresseavisen og en rekke lokalaviser.

Medietilsynet skriver:

Det børsnoterte selskapet Schibstedvar den største aviseigaren i landet målt i opplag i 2017.

Konsernet kontrollerte 30 prosent av det totale avisopplaget.Tinius-stiftelsen er, gjennom eigarskapen sin i Blommenholm Industrier, den største eigaren i Schibsted og kontrollerer 25,6 prosent av aksjane med stemmerett.Avisporteføljen inkluderer totalt tolv norske aviser, blant andre VG, VG+, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.I tillegg til å eige aviser, eig konsernet digitale rubrikkannonsestader i mange land i verda.

Kilde: Medietilsynet

Men hvem eier så Schibsted? Da går vi til nettstedet Proff, og der får vi følgende tabell:

NavnAndel
BLOMMENHOLM INDUSTRIER AS23,79 %
Org nr 993 151 564
State Street Bank And Trust Comp11,59 %
FOLKETRYGDFONDET7,24 %
Org nr 971 525 061
Jpmorgan Chase Bank, N.A., London5,71 %
NWT MEDIA AS3,49 %
Org nr 990 761 736
Alecta Pensionsforsakring, Omsesid2,97 %
Deutsche Bank Aktiengesellschaft2,29 %
Citibank, N.A.2,27 %
Bnp Paribas Securities Services2,13 %
Goldman Sachs & Co. Llc1,88 %
The Northern Trust Comp, London Br1,80 %
Ako Master Fund Limited1,61 %
Morgan Stanley & Co. Llc1,43 %
Ubs Securities Llc1,23 %
VERDIPAPIRFONDET DNB NORGE0,95 %
Org nr 983 979 548
Pictet & Cie (europe) S.A.0,90 %
Citigroup Global Markets Ltd0,89 %
Pershing Llc0,81 %
Fidelity Funds0,80 %
B Gifford Global Alpha Growth Fund0,68 %
Clearstream Banking S.A.0,59 %
Skandinaviska Enskilda Banken AB0,58 %

Dette er de 26 største aksjonærene, og det er påfallende hvor mange banker og finansinstitusjoner det er blant dem, og som den største finner vi en av de vanlige mistenkte, finansgiganten State Street. Det er helt uvanlig at dette selskapet holder en så stor eierandel som 11,59%. Vanligvis klarer de seg med 5–8%. De må ha spesiell interesse av Schibsted. Det er nesten halvparten så mye som Blommenholm Industrier, som er selskapet til Stiftelsen Tinius.

Men hvis vi ser på den grupperinga vi kan kalle Wall Street, altså banker og finansinstitusjoner på New York-børsen, så har de totalt over 32%. Hvis de opptrer samlet kan de stemme ned Blommenholm Industrier. Det mest sannsynlige er at den største av dem, State Street, setter tonen og at de andre følger etter.

Vi har hatt en uoverensstemmelse med Faktisk.no om hva som er en kontrollerende posisjon i et selskap. De mener at det krever over 50% eierskap, men det er slett ikke alltid slik i den virkelige verden. Som Investopedia skriver:

Single shareholders with as little as 5% to 10% ownership can push for seats on the board or enact changes at shareholder meetings by publicly lobbying for them, giving them control.

Investopedia skriver også om det som kalles «working control» i et selskap:

Working control exists when a minority shareholder or multiple minority shareholders unite to take a controlling interest in a corporation. … While there are no official benchmarks for defining working control, 20% ownership is often considered large enough to exhibit this level of influence.

Vi kan altså trygt si at finanskapitalen på Wall Street har en betydelig kontroll over Norges største avishus.

Les også: Kapital, mediemakt og tankekontroll


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Hvorfor investerer disse hardbarkede kapitalistene i en bransje som ligger for døden? Det ser vi nå. Full spectrum dominance når kuppet skjer

 2. Avatar for Comrad Comrad says:

  Spørsmålet er vel om det er nok å se på hvem som sitter på aksjepostene, for å avgjøre hvem som kontrollerer pressen, og David Rockefeller skrev i sine memoarer at makt ikke lenger handler om eierskap, men om kontroll. Når en avis skifter eier så er betingelsene hemlige og et eierskifte kan vel så gjerne handle om å kamuflere hvem som kontrollerer den, som at kontrollen faktisk havner i andres hender. Penger har de nok av (de trykker dem selv) og det er liten grunn til å tro at finansmakten gir fra seg et talerør, som den først har hatt kontroll over. Kontraktene får vi nok aldri innsyn i, men heder og ære til Steigan likevel - for at han dokumenterer det som lar seg dokumentere.

 3. Schibsted, AKO, Oljefondet og Wallstreet. (Del 1)

  I sin “krig” mot Steigan, kommer det klart frem at Faktisk er enten dum eller “blind”. I tillegg har de tydeligvis ingen peiling på makro, finans, eierskap og posisjoner.

  Den 27. mai publiserte Schibsteds E24 det som kan anses som “godkjent” av ansettelse av Nicolai Tangen.
  “DNB Livsforsikring har vært kunde i et av Nicolai Tangens Caymanøyene-registrerte AKO-fond siden 2005, og er «svært fornøyd» med avkastningen. Investeringen er nesten tredoblet i verdi til 1,5 milliarder kroner.”

  At E24 kommer med denne “gladnyheten” for sin egen aksjonær, Ako master fund ltd* (nr. 12 på lista), burde dette vært anført som undertekst i artikkelen - om “interessekonflikt” var tema. Tangen vil fungere som en edderkopp, og kommer til å forvalte oljefondet etter AKO og Wallstreets ønske. Insideoperasjoner og desinformasjon/mediemanipulering er varemerket - godt skjult gjennom private fond og advokaters sekretesser.

  Ako Master Fund Ltd*

  Ako Master Fund Ltd is a hedge fund operated by Ako Capital Llp and has approximately $4.1 billion in assets. The current minimum investment for Ako Master Fund Ltd is $1000000. 9 percent of the fund is owned by fund of funds. Management owns just 9 percent of the fund. Ako Master Fund Ltd is one of the larger private funds with 4.1 billion in assets.

  Fund Manager: Ako Capital Llp
  Registered Location: Cayman Islands, (Ugland House)

  Som forsvar for Bill Gates presterte Faktisk.no å stemple Steigans artikkel “helt feil”. Det kan vi trygt kalle å skyte seg sjøl i foten. Bill Gates er aksjonær i Schibsted, like mye som han er medeier i Faktisk.no. Bill og Melinda Gates Foundation største plasseringer (47,32% av porteflg.) er i W. Buffets “Berkshire Hataway”. Selskapet er aksjonær i omtrent det som finnes av tunge finansinstitusjoner (o.a. selskaper*). Synlig aktuelt her er f.eks. Schibstedaksjonærene JP. Morgan og Goldman Sachs.
  *(Bank of America, Bank of NY-Mellon, US BankCorp. - Visa, MasterCard, American Express, Wells fargo, Amazon, PNC Financial, Microsoft, Facebook, Global Life, Johnson&Johnson, Biogen, Teva Pharma Industreis, Davita Helatcare osv.)

 4. (Del 2)

  Men det er ikke her posisjonene blir synlig. Tre av Berkshire Hataways topp ti er Apple. Med 36,49% av portefølgen plassert hos Apple, er de nest størst med en eierandel på 5,6%. Størst er Vanguard med 7,22%. Her finner du også andre “synlige aksjonærer” i Schibsted som Fidelity. Vanguard troner også på toppen i State Street hvor du finner JP Morgan, Fidelity og resten av Wallstreet-røkla.

  Nr. 2 på lista er Bank of America. Her troner Berkshire H. på topp med hele 10,7% eierskap. Under finner du Vanguard, State Street, Fidelity, BlackRock, Oljefondet (JP Morgan) osv. Bank of Americas top holdings er omtrent det samme som Berkshire H: Apple, JP Morgan, Amazon, Microsoft, Facebook, S&P 500 index osv.

  Nr. 8 på lista er JP Morgan. Vanguard på topp med 7,54% - State Street 4,62% - Blackrock 2,46% og Berkshire H. nr. 6 med 1,89% (!) Oljefondet finner vi selvfølgelig i alle fasonger i nevente selskaper. JP Morgans top holdings er de samme som vi allerede har nevnt. Kan vel nevne at healtcaregigantene Lilly&Co og Merck er på topp fem.

  Størrelsen på enkeltaksjonæren har liten betydning for hvem som egentlig kotrollerer selskapet. Det er størrelsen på “alliansen” som er avgjørende. Det har ikke tatt lang tid for Wallstreetkartellet å kvitte seg med Mark Zuckerberg hvis de hadde villet. Vi har sett noen forsøk fra den kanten på å presse ned eierdominansen til Mark zuckerberg, men de vet inderlig godt at han sitter på rettigheter som kan benyttes til å konkurrere ut facebook, eller radbrekke det - om de prøvde. Han er litt sånn “untouchable” slik, og noen konkurrent er det siste Wallstreet ønsker seg.

  Så til dere i Faktisk.no: Dere eies av Wallstreet, AKO, Bill Gates og oljefondet. Dessuten mottar dere subsidier og lønn fra samme labb. Skal dere ha et fnugg av troverdighet når det kommer til aktuelle (!) temaer, må panelet bestå av skikkelser som allerede er annerkjent for å være uavhengig og ubestikkelig. Her er utvalget glissent, men jeg vil foreslå Pål Steigan, Eva Joly og en representant fra Tax Justice Network. Om det skjer snør det vel først oppover?

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere