Schibsted-konsernet og internasjonal finanskapital

0

Den største medieeieren i Norge er Schibsted-konsernet, som eier omkring 30% av landets aviser.

Gjennom betydelige aksjeposter i Schibsted har Wall Street skaffet seg en nøkkelposisjon i et av Norges og Nordens største mediehus. For Schibsted er stort også i Sverige. Konsernet har virksomheter i 30 land.

Schibsted eier fem av de ti største norske avisene: riksavis­ene Aftenposten og VG, og regionavisene Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædre­landsvennen. Schibsted er Norges største aviseier og kontrollerte 27 prosent av avisopplaget i 2014. Dette innbefatter også enkelte små lokalaviser eid gjennom regionavisene. Gjennom aksjeposten i Polaris Media er konsernet er også største eier i Adresseavisen og en rekke lokalaviser.

Medietilsynet skriver:

Det børsnoterte selskapet Schibstedvar den største aviseigaren i landet målt i opplag i 2017.

Konsernet kontrollerte 30 prosent av det totale avisopplaget.Tinius-stiftelsen er, gjennom eigarskapen sin i Blommenholm Industrier, den største eigaren i Schibsted og kontrollerer 25,6 prosent av aksjane med stemmerett.Avisporteføljen inkluderer totalt tolv norske aviser, blant andre VG, VG+, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.I tillegg til å eige aviser, eig konsernet digitale rubrikkannonsestader i mange land i verda.

Kilde: Medietilsynet

Men hvem eier så Schibsted? Da går vi til nettstedet Proff, og der får vi følgende tabell:

NavnAndel
BLOMMENHOLM INDUSTRIER AS23,79 %
Org nr 993 151 564
State Street Bank And Trust Comp11,59 %
FOLKETRYGDFONDET7,24 %
Org nr 971 525 061
Jpmorgan Chase Bank, N.A., London5,71 %
NWT MEDIA AS3,49 %
Org nr 990 761 736
Alecta Pensionsforsakring, Omsesid2,97 %
Deutsche Bank Aktiengesellschaft2,29 %
Citibank, N.A.2,27 %
Bnp Paribas Securities Services2,13 %
Goldman Sachs & Co. Llc1,88 %
The Northern Trust Comp, London Br1,80 %
Ako Master Fund Limited1,61 %
Morgan Stanley & Co. Llc1,43 %
Ubs Securities Llc1,23 %
VERDIPAPIRFONDET DNB NORGE0,95 %
Org nr 983 979 548
Pictet & Cie (europe) S.A.0,90 %
Citigroup Global Markets Ltd0,89 %
Pershing Llc0,81 %
Fidelity Funds0,80 %
B Gifford Global Alpha Growth Fund0,68 %
Clearstream Banking S.A.0,59 %
Skandinaviska Enskilda Banken AB0,58 %

Dette er de 26 største aksjonærene, og det er påfallende hvor mange banker og finansinstitusjoner det er blant dem, og som den største finner vi en av de vanlige mistenkte, finansgiganten State Street. Det er helt uvanlig at dette selskapet holder en så stor eierandel som 11,59%. Vanligvis klarer de seg med 5–8%. De må ha spesiell interesse av Schibsted. Det er nesten halvparten så mye som Blommenholm Industrier, som er selskapet til Stiftelsen Tinius.

Men hvis vi ser på den grupperinga vi kan kalle Wall Street, altså banker og finansinstitusjoner på New York-børsen, så har de totalt over 32%. Hvis de opptrer samlet kan de stemme ned Blommenholm Industrier. Det mest sannsynlige er at den største av dem, State Street, setter tonen og at de andre følger etter.

Vi har hatt en uoverensstemmelse med Faktisk.no om hva som er en kontrollerende posisjon i et selskap. De mener at det krever over 50% eierskap, men det er slett ikke alltid slik i den virkelige verden. Som Investopedia skriver:

Single shareholders with as little as 5% to 10% ownership can push for seats on the board or enact changes at shareholder meetings by publicly lobbying for them, giving them control.

Investopedia skriver også om det som kalles «working control» i et selskap:

Working control exists when a minority shareholder or multiple minority shareholders unite to take a controlling interest in a corporation. … While there are no official benchmarks for defining working control, 20% ownership is often considered large enough to exhibit this level of influence.

Vi kan altså trygt si at finanskapitalen på Wall Street har en betydelig kontroll over Norges største avishus.

Les også: Kapital, mediemakt og tankekontroll


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelUlmende grensekonflikt mellom Kina og India
Neste artikkelFinanskapitalen mot rasismen?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).