Pave Francis har tatt pengevekslerne inn i tempelet

0

Pave Francis, som er kjent for sine fordømmelser av «avgudsdyrkelsen av penger», har alliert seg med noen av de fremste gribbekapitalistene i verden. Vatikanets finanser har alltid levd i en skyggefull verden uten innsyn fra noen form for offentlighet. Pavekirkens finanser styres av noe som kalles Istituto per le Opere di Religione (IOR). For alle formål er dette en bank og en finansinstitusjon. Men den har drevet sine finanser på helt spesielle måter.

vatikanet finanskapital

Avisa Financial Times hadde i 2013 en stor artikkel som er viet til Vatikanets finanser, IOR og den tillitskrisa den var oppe i. Artikkelen bygger på gravende journalistikk fra FTs side i elleve måneder og den gir ikke bare en interessant innsikt i Vatikanets finansielle historie, med også i drivkreftene bak og resulatene av den oppryddinga som er gjennomført etter at pave Francis tok over som pontifex maximus – den øverste brobygger – etter forgjengeren Benedikt 16. sensasjonelt trakk seg. Noe liknende hadde ikke skjedd på 700 år.

Den mest beryktede skandalen med Vatikanets finanser skjedde i forbindelse med at Milano-banken Banco Ambrosiano gikk konkurs i 1982. Vatikanet, det vil si IOR, var hovedaksjonær i banken. Etter konkursen ble sjefen for Banco Ambrosiano, Roberto Calvi, funnet hengt under Blackfriars Bridge i London. Statsadvokaten i Roma slo fast at han var drept av siciliansk mafia, men ingen er blitt dømt for drapet. Calvi var for sikkerhets skyld medlem av den illegale P2-losjen, som arbeidet i hemmelighet for et statskupp i Italia for å ta kontroll over mediene, undertrykke fagbevegelsen og skrive om den italienske grunnloven. Silvio Berlusconi var forresten også medlem av P2, sammen med en rekke andre samfunnstopper, og ikke minst generaler, i Italia.

IOR opererte utenfor de vanlige bankenes kontroll, og det ville de ikke akseptere. Heller ikke den italienske statsbanken hadde noe den skulle si over IOR, eller noen innsikt i dens virksomhet. Mario Draghi, som nå er sjef for Den europeiske sentralbanken, var den gangen sjef for Banca d’Italia, den italienske statsbanken. Og det man gjorde for å få et grep på IOR var å gjøre livet surt for dem. Som Financial Times skriver:

By 2009, the Vatican bank was caught in various financial crosshairs. As prosecutors continued their line of questioning, the Bank of Italy was putting on the pressure by making life tough for the correspondent banks, according to several people with direct knowledge of events.

I 2012 sluttet finansbanken JP Morgan å betjene IOR, og 1. januar 2013 fulgte Deutsche Bank opp med å sette Vatikanets minibanker ut av drift. Vatikanet var i realiteten under finansiell blokade. Seks uker etterpå kom pave Benedikt 16. med sin dramatiske erklæring der han sa at han som den første pave på 700 år ville trekke seg fra embetet. Inn kom den argentiske jesuitten Jorge Mario Bergoglio, som tok navnet Francis 1. 

Og det ble Francis 1. som fikk jobben med å bringe IOR og Vatikanet på linje med den internasjonale finanskapitalen og det regelverket som USA har knesatt.

I juli 2013 ble den troende katolikken og internasjonale bankmannen Peter Sutherland, sjef for Goldman Sachs International innkalt til Vatikanet for å bistå paven med oppryddinga. Financial Times har snakket med øyenvitner som opplevde Sutherlands møte med paven i Domus Sanctae Marthae:

Before the meeting, Sutherland went into the dining hall of the Doma Santa Marta. Pope Francis was also there, eating breakfast, according to a witness. “I could not believe my eyes. I thought this is impossible,” says this person. “The pope in one corner and one of the world’s best-known bankers in the other.”

Sutherland fortalte kardinalene at fra nå av er det transparens og internasjonale finansregler som gjelder, også for det som er kalt «Guds bank».

Sutherland fungerer nå som finansiell rådgiver for Vatikanet, sammen med Bob McCann, sjef for UBS Americas. Og i 2013 la Vatikanet for første gang fram en årsrapport som viste at banken hadde en verdi på 4,98 milliarder euro. Revisor: KPMG. Og i 2015 hentet pave Francis inn Libero Milone, tidligere sjef for Deloitte i Italia til å være ny hovedrevisor.

For Vatikanet er alle skandalene blitt deres egen sjokkdoktrine som har åpnet veien for «the banksters», den internasjonale finanskapitalen til å ta full kontroll over den katolske kirkens finanser. Og Goldman Sachs kan føye til IORs skalp blant de mange finansgribbene har sikret seg.

Det sies i Matteus-evangeliet 21.12 at Jesus «…veltet pengevekslernes bord og duehandlernes benker og sa til dem: «Det står skrevet: Mitt hus skal kalles et bønnens hus. Men dere gjør det til en røverhule.»

Nå har vel Istituto per le Opere di Religione vært en røverhule lenge allerede, men pave Francis har i hvert fall brakt pengevekslerne tilbake i tempelet, og den moderne varianten, the banksters, overgår antikkens versjon ganske mange ganger. (Jeg er litt spent på det med duehandlerne og når det blir deres tur.)

Forrige artikkelBrasil: Kuppresidenten dømt for lovbrudd
Neste artikkelClinton på Haiti – et etterskjelv
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).