Den amerikanske våren er her

70
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

Opprøret i USA har klare likheter med den arabiske våren. Begge har rot i en dødelig kombinasjon av økende fattigdom, arbeidsledighet og politisk undertrykkelse. Som i Midtøsten stemples opprørerne som «terrorister».

Det som ble kjent som «den arabiske våren» startet da den tunisiske grønnsakhandleren Mohammed Bouazizi i desember 2010 brant seg selv til døde, som et uttrykk for politisk avmakt. Handlingen fikk enorm symbolsk betydning. Den skapte en bølge av demonstrasjoner som i løpet av våren 2011 spredte seg over hele landet. Protestene i Tunis ga snart gjenlyd i hele Midtøsten, og knapt noe land i regionen ble upåvirket. Årsaken til opprøret fant nyhetskanalen Al Jazeera i «den dødelige kombinasjonen av økende fattigdom, arbeidsledighet og politisk undertrykkelse.»

Startskuddet for «den amerikanske våren» kan lett tidfestes til mandag 25. mai 2020, da afroamerikaneren George Floyd ble drept av politiet i Minneapolis. I 8 minutter og 46 sekunder presset politimannen Derek Chauvin kneet mot nakken til offeret, mens to andre betjenter hjalp ham med å holde Floyd nede på bakken. I dødsangst ropte mannen «I cant’ breath» gjentatte ganger, til ingen nytte. En fjerde politimann var passiv tilskuer. https://www.youtube.com/embed/Ve8S0rGd9-c?version=3&rel=1&fs=1&autohide=2&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&wmode=transparent

Drapet er dokumentert i flere videoopptak, og hele verden har sett de grusomme scenene. Under «den arabiske våren» var bruk av sosiale medier avgjørende for at opprøret kunne spre seg. På samme måte spres de groteske bildene av Floyd nå over hele verden. Bildene fungerer som bensin på bålet for et opprør USA ikke har sett maken til.

Mer enn rasisme

Rasistiske drap utført av politifolk er ikke noe nytt i USA. Flere ganger har slike kriminelle handlinger utløst demonstrasjoner og opptøyer. Drapet på Rodney King i Los Angeles i 1992, og på den ubevæpnede tenåringen Michael Brown i Ferguson i 2014, er bare to av en lang rekke politidrap som har ført til opptøyer.

Gravel Institute

Men denne gangen er det langt mer alvorlig. Opptøyene nå er blitt så omfattende fordi Al Jazeeras analyse av årsakene til «den arabiske våren» er treffende for situasjonen i USA; nemlig «den dødelige kombinasjonen av økende fattigdom, arbeidsledighet og politisk undertrykkelse.»

Det er et opprør mot ekstrem sosial urettferdighet og rasisme, det er rett og slett et opprør mot systemet – en kapitalisme med et umenneskelig ansikt. Titalls millioner amerikanere er i praksis utestengt fra helsetjenester og muligheter til å ta utdanning. Koronapandemien har slått bunnen ut av den amerikanske økonomien og gjort over 40 millioner arbeidsledige. Matkøene er kilometerlange. Verre skal det bli. I juli vil nemlig millioner av ledige miste arbeidsledighetstrygden, som i USA bare er en ytelse som mottakeren nyter godt av en kort periode. Sommeren kan derfor bli heftig. Vi får en situasjon der titalls millioner nærmest står på bar bakke, og der stadig flere mister troen på fremtiden.

Folk kan holde ut vanskelige tider hvis utsikten til bedring kan sees i horisonten, men det er ingen grunn til optimisme slik situasjonen i USA er nå. Derfor kan «den amerikanske våren» strekke seg inn i sommeren.

Militære styrker settes inn mot eget folk

Som i diktaturer er myndighetene livredde for at dette skal eskalere. Derfor setter de inn militære styrker mot sitt eget folk. Politiet, som er dårlig utdannet og ekstremt voldelig, klarer ikke jobben selv. Da demonstranter samlet seg foran Det hvite hus 29. mai ble Trump plassert i en underjordisk bunker. Derfra gikk han tilsynelatende amok på Twitter, og sendte ut utvetydige meldinger om at nasjonalgarden ville skyte folk som plyndret butikker.

National Guard
Nasjonalgarden er satt inn i Minneapolis. Skjermdump fra CBC News: The National 1. juni 2020.

Dette er lederen av «den frie verden»! Hvor er de internasjonale protestene? Vil utenriksministeren kalle den amerikanske ambassadøren inn på teppet? Det må herske forvirring i de normalt USA-lojale redaksjonene. Hadde dette skjedd i Russland eller Kina skal ingen være i tvil om at pressen ville avlevert den ene regimekritiske reportasjen etter den andre.

USA har prøvd å løse sine sosiale problemer med en primitiv kriminalpolitikk. USA har 5 % av verdens befolkning, men 25 % av verdens fangebefolkning. Den amerikanske kriminalpolitikken, og det ofte drakoniske straffenivået, er politisk undertrykking satt i system. 2,3 millioner sitter fengslet i USA, der svarte og latinos er sterkt overrepresentert. En million av disse fangene arbeider under slaveliknende forhold, på oppdrag for næringslivet. Bl.a. syr amerikanske fanger uniformer for ansatte hos McDonalds.

Det sitter flere i amerikanske fengsler enn det på noe tidspunkt gjorde i sovjetiske «gulager«.

Stempler opprørerne som terrorister

Akkurat som i Midtøsten blir demonstrantene kalt «terrorister» av Trump-regimet. Forsøket på å klistre terroriststempelet på opprøret er mer enn bare et forsøk på å diskreditere de som har trukket ut i gatene. Om Trump får medhold i å kriminalisere protestene kan et helt annet sett av lover bli brukt for å slå ned opprøret.

Trump Antifatweet

Presidenten selv anklager «venstreekstreme» Antifa for å stå bak. På CNN påsto Susan Rice, tidligere sikkerhetsrådgiver for Obama, at Russland støtter ekstremister «på begge sider» via sosiale medier, og at hun ikke vil bli overrasket hvis det viser seg at russerne finansierer det på en eller annen måte.

Samtidig kommer det meldinger om at høyreekstreme grupper infiltrerer fredelige demonstrasjoner og provoserer frem hærverk og plyndring. Noen ser seg nemlig tjent med at hæren settes inn og at et legitimt opprør blir skandalisert.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.


Les også av samme forfatter:

Den andre amerikanske borgerkrigen (del 1)

Den andre amerikanske borgerkrigen (del 2)


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for aford aford says:

  Jeg synes politibrutaliteten i USA og myndighetenes manglende vilje til å jobbe for en forandring er helt for jævlig. Men rett skal være rett, og når vi først er inne på usannheter i denne artikkelen, får vi vel ta med Rodney King også:

  Nei, og atter nei. Rodney King ble grisebanka av politiet, ikke i 1992, men den 3. mars 1991. Men det overlevde han, og den tidligere bygningsarbeideren King begynte etterpå som politisk aktivist og skribent. Han druknet i sitt eget svømmebasseng i 2012.

 2. Er ikke imponert over Terje Alnes denne gang. Når det gjelder den arabiske våren har avdøde Samir Amin skrevet er lengre artikkel om hva som var vitsen med den: nemlig å føre Muslim brotherhood til makten i hele arabia - som en vasall under USA og Nato.
  Et type amerikansk militærdiktatur har vært lenge under planlegging i USA,noe jeg har påpekt i en lengre tid nå.
  I mine artikler om utviklingen i Tyskland har jeg ment at ANTIFA-bevegelsen er en gren av statssikkerhets/etterretningsapparatet. Jeg ser ikke bort fra at slik er det også i USA. Her har vært enorme sensureringer av Internett overalt - bare Antifa får anledning til å ture fram i beste velgående.
  Som jeg også har advart om: en ny type norsk fascisme vokser nå fram på bloggene document og resett av TRUMPISTER. De tenker temmelig identisk med folk som svermet for Mussolini og Hitler på 1930-tallet.

 3. Min bruk av begrepet “den amerikanske våren” var nærmest et ironisk spark. “Den arabiske våren” ble jo svært populær her hos oss fordi opprøret tilsynelatende delte noen “vestlige” verdier som alle så ut til å støtte. Så vet vi at det var mange grupperinger(og stater) som jobbet i det skjulte for å manipulere utfallet til sin fordel.
  Registrerer at det meste av mediedekningen her i landet koker ned til at disse opptøyene er folks harme mot et rasistisk drap, men det er jo så mye mer enn det. Det er patetisk å være vitne til alle “USA-eksperter” og kommentatorer i ymse kanaler som omtaler det som skjer som “uvirkelig” osv. USA må jo være en av de mest skakkjørte statene vi har. Alt klapper sammen.

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Disse såkalte opptøyene i USA er sterkt overdrevne. I media får man inntrykk av at det er store greier, men hvis man snakker med vanlige amerikanere, har de fleste ikke merket noe. Noen innleide kriseskuespillere skysses inn i enkelte byer for å kaste mursteiner som e-tjenestene pyntelig har lagt frem på paller, klare til bruk foran utvalgte butikker. Blant disse såkalte demonstrantene er det også agent provocateurs – i dette tilfellet sivilkledde politifolk og FBI-agenter som tar initiativ til de såkalte ødeleggelsene, og som poserer for kamera og gir oss inntrykk av at en revolusjon finner sted. Disse agentene oppildner også autentiske demonstranter, og bidrar kanskje til at noen lar seg rive med og bli med på de teatralske ødeleggelsene, som følger et manus klekket ut i CIAs hovedkvarter.

  De skriftlige instruksene til “demonstrantene” er lekket, og det er haugevis av bilder og filmopptak som bekrefter at e-tjenestene kjører inn paller med murstein og andre rekvisitter.

  Hensikten med iscenesettelsen av demonstrasjoner, er naturligvis å kunne innføre en strengere politistat. Det er dette Trump og resten av Rothschild-lakeiene vil ha på plass. Mer overvåkning og mer innskrenkning av fri ferdsel. I tillegg har Trump tatt til orde for å stramme inn våpenlovgivningen.

  Det som utspiller seg er en wrestlingkamp hvor “anti establishment”-sionisten Trump bruker alle triksene han lærte seg i tv-bransjen for å “kjempe” mot MSM, som bruker omvendt psykologi for å markedsføre ham. De “angriper” ham over fillesaker, og gjør at hans street cred hos den gemene hop er stadig økende. Folk flest i USA sympatiserer naturligvis mer med Trump enn med det de oppfatter som pøbler og vandaler, og Trump er sikret fire nye år i the oval orifice. Ikke sånn å forstå at det spiller så stor rolle hvem Rothschildene installerer i det hvite hus, men realityskuespilleren Trump er mer splittende enn senile Biden, og eliten har alltid brukt splitt og hersk-strategien for å regjere over folk. Den er derfor tjent med å la Trump være gallionsfigur i enda noen år.

 5. Avatar for K11 K11 says:

  Og hva angår denne oppdiktede personen Floyd som angivelig ble drept, så var han i følge det offisielle narrativet en bekjent av politimannen som drepte ham. Og samme narrativ vil også ha oss til å tro at han ble obdusert av rettsmedisineren som obduserte bl.a. Epstein, JFK, MLK, Kobe Bryant og en russisk tsar. For å nevne noe. Med slike spinnville narrativer er det vel ganske åpenbart at eliten bokstavelig talt holder oss for narr, og at de ikke bryr seg om hva slags hån og bisarre løgner de lirer av seg, siden folk flest uansett er for hjernevasket og hypnotisert av MSM (eller såkalt alternativmedia) til å våkne opp.

 6. K11 skriver kunnskapsrikt om situasjonen i USA og det innbyr også til en dissens. Hans versjon går ut på at Trump ønsker seg “en strengere politistat.” Men dette er ikke noe spesifikt amerikansk i øyeblikket: alle stater i EU bygger nå strengere politistater og forbereder seg på konfrontasjoner av borgerkrigs preg. Det gjelder Frankrike,men også mindre stater som Belgia og Nederland. Politistater har lenge vært normalen.
  Mark Esper likte ikke Trumps utplassering av 82nd division ved Washington og kan miste jobben sin på denne dissensen.
  Trump styrer mot et militærdiktatur som skal få fart på krigene som i flere år har vært under planlegging med atomraketter mot Russland-Kina-Iran.
  Hvis dette militærdiktaturet vil atombombe Iran,vil de amerikanske zionistene støtte det. Å knuse Iran var hans sentrale prosjekt sa Trump på AIPAC-konferansen i 2016. Og de ultrarike Zionistene finansierte ham.
  Fema - oppbevaringsleire i USA er bygget over tyve år. Hvem vil sitte der når demokratiet blir avskaffet i USA? Først og fremst kritikere av Israel og Zionismen.
  Når de sentrale Israel-kritikere er nøytralisert,kan Israel okkupere både Vestbredden,Gaza,Libanon og Jordandalen. Ingen vil ha noen innvendinger. Sannsynligvis heller ikke i Norge.

 7. Siden du nevner dem i samme gruppe, så er kanskje alle deepstate.
  Erna kjører vel deepstate agenda .

  Norge styres av deepstate ?
  Stoltenberg og Solberg og Siv Jensen har vært Bilderbergdeltakere. Brundtland og Solberg = FN.( Gro Harlem B: “United nation foundation,” og Solberg leder pådrivergruppa for FNs bærekrafftsmål)

  Parhestene Siv Jensen og Solberg så ut til å være forutbestemt til å regjere den perioden de hadde, siden media fremmet disse to med de fineste bilder foran valget.
  ( Litt kryptisk reklame på bensinstasjonen var det også : " Fremskritt på tanken", og i media var det plasseringen : Erna på den ene siden, og på neste side, stor Fremskritt på tanken-reklame.

  Hvor fikk Siv Jensen trening ?
  "Siv Jensens amerikanske treningsleir "
  Siv Jensens USA-tur var et lynkurs i høyreideologi, effektiv velgermobilisering og populistisk retorikk.

  “American Enterprise Institute (AEI), en av tankesmiene Siv Jensen besøkte…”
  De nøt spesielt stor innflytelse under George W. Bushs to perioder som president.

  På 1970-tallet dukket imidlertid mer aggressivt aktivistiske tankesmier opp: De drev først og fremst med politikk, og brukte kun forskning der den var egnet som argumentasjon. The Heritage Foundation, også på Jensens program.

  “The Heritage Foundation remained an influential voice on domestic and foreign policy issues during President George H. W. Bush’s administration. It was a leading proponent of [Operation Desert Storm]”

 8. Det er lenge siden jeg så en amerikaner stilte spørsmålet hvorfor de ikke underviste i " Constitution " på skolen, og det er jo fordi undervisningssystemet er inntatt av de samme kreftene som ønsker å påvirke de som vokser opp, så de skulle gå i retning av den nye verdensordningen med verdenslov. Her er det nok å nevne Carnegie og Rockefeller, som for mange år siden delte undervisningsfeltet mellom seg. (Norman Dodd transcript)
  Jeg tror ikke egntlig de ønsker å kvitte seg med hvite mennesker, men de vil bytte ut nasjonalistisk tenkning med multikulturalisme og globalisme og ny global arkitektur og overbygning. Konsensus på et nytt fundament. Erna Solberg er hvit, og jeg tror ikke hun er en av dem de ville kvitte seg med, fordi hun er med på opplegget og “nyttig.”

  Man må ikke la seg lure til å tro at de kjemper for oppe i dagen agendaene de legger fram. Disse retter angrepene inn på alt som står i deres vei. Grunnen til at hvite blir også angrepet, tror jeg mest er er at i land som er dominert av hvite, forårsaker homogeniteten der, en barriere mot internasjonalistene.

  Derfor prøver de å bryte ned det som binder folk sammen, enten det er enighet om verdier , lover, religion, mann / kvinne, familie, middelklasse, osv. Disse internasjonalistene kjemper kun for sin egen agenda. Alt annet er brikker på spillebordet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

62 flere kommentarer

Deltakere