G7 er steindødt

0
Shutterstock

Det en gangs så innflytelsesrike G7, som var et fellesorgan for de en gang størst økonomiske maktene i verden, er stein dødt. Begravelsen er funnet sted, og det er vanskelig å få øye på noen sørgende Ingen sendte blomster.

Det må være konklusjonen etter at Donald Trump prøvde å gjenopplive G7 ved å invitere lederne for Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia og Italia til et toppmøte på Camp David i USA og de inviterte vendte ham en kald skulder. Viktigst av alt var at Angela Merkel, lederen for den nest største økonomien i G7 avslo invitasjonen. Hun gjorde det riktignok med henvisning til koronaepidemien, men at dette er realpolitikk og realkonflikt er det ingen som er i tvil om.

Trump har svart på Merkels avslag med å si at G7 er «ei utdatert gruppe land» og sagt at gruppa burde inkludere andre land, ikke minst Russland. Trump har til og med ringt til Vladimir Putin og orientert ham om sine tanker om å invitere Russland. Dette fikk lederne for Storbritannia og Canada til å se rødt.

Canadas Justin Trudeau sa at Russland «invaderte Krim-halvøya og ikke respekterer internasjonale regler, og bør derfor holdes utenfor». En talsmann for Boris Johnson i London sa at «Russland driver med aggressiv og destabiliserende aktivitet» og derfor bør nektes adgang.

Trump vil også invitere lederne for Australia, India og Sør-Korea.

G7 for langst avleggs og allerede nedlagt

Det var som om USAs president gikk løs på G7 med en rivningsmaskin, skriver Council on Foreign Relations (CFR), på sine nettsider som en kommentar til splittelsen på G7-møtet i Quebec da Donald Trump i realiteten smadret møtet der. CFR er, som vi har vist tidligere, det organet som kommer nærmest til å være det virkelige partiet til overklassen i USA.

Les: Da Trump smadret G7 og ”det transatlantiske fellesskapet”

Riktiknok prøvde Frankrikes president Emmanuel Macron å blåse liv i liket da han inviterte til møte i den baskiske byen Biarritz (Miarritze på baskisk) i 2019. Men møtet ble en flopp. Donald Trump stilte opp, men verken han eller de andre møtedeltakerne klarte å dekke over at G7 er en levning fra fortida uten særlig betydning i dag. Som kommentatoren Finian Cunningham skriver «G7 er en avleggs og unyttig prateklubb».

Trump stilte opp på møtet i Frankrike, men ikke uten å fortsette å undergrave legitimiteten til organisasjonen. «Russland skulle ha vært her,» sa Trump.

Ideen med G7 er at det skal være verdens sju ledende økonomier, men det er lenge siden de var det. Det er stort sett ikke i disse landene det skjer.

G7 er: USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Italia, Japan og Italia. Men ser vi på den reelle økonomiske styrken til verdens land i dag ser det helt annerledes ut. Her er oversikten fra Wikipedia fra 2020. Det er tall fra IMF, Verdensbanken og CIA:

I alle oversiktene er for eksempel Storbritannia forbigått av Russland, Indonesia og Brasil. Den gamle kolonimakta er redusert til ei mellomstor makt med liten makt og innflytelse. Italia kniver med Tyrika og Mexico.

Bare fire av «G7-landa» er inne på topp 10, og de er alle stilt fullstendig i skyggen av Kina.

Å snakke om verdensøkonomien og ikke ha med seg Kinas president Xi Jinping, det sier bare litt om hvor avleggs denne organisasjonen er. Og ingen bør tro at Xi sørger et øyeblikk over det. Kina har ingen interesse av G7. For dem er G20 et mer relevant forum, og der er Europa stort sett veggpryd.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelDen amerikanske våren er her
Neste artikkelDomstolene venter et ras av koronakonkurser