Donald Trump mobiliserer hæren mot opptøyene i USA

0
Politi beskytter rådhuset i Los Angeles mot sinte demonstranter 31. mai 2020. Shutterstock

Gatene koker i USA. Drapet på George Floyd ble den gnisten som utløste en præriebrann. Både i Los Angeles og New York blir prestisjebutikker som Bloomingdales, Gucci, Nike Soho og Chanel ødelagt og plyndret. Donald Trump truer med å kalle inn «tusenvis av tungt bevæpnede soldater» for å slå ned opptøyene. Han viser til Insurrection Act, opprørsloven, av 1807, og sier at han «mobiliserer alle tilgjengelige føderale ressurser, sivile og militære, for å stoppe opptøyer og plyndring, for å få slutt på ødeleggelsene.»

En eksplosjon som måtte komme

Demonstrasjonen, opptøyene og plyndringene i USA er ikke lenger enkeltstående episoder. Og den herskende klassen i USA har ventet på at noe slikt ville skje i mange år.

Pentagon utviklet allerede i 2013 nye operasjonsregler som baner vei for å bruke militære styrker innenriks.

Den nye regelen sier:

”Føderale militære kommandanter har autoritet til i ekstraordinære omstendigheter, når det ikke er mulig å sikre seg forhåndsgodkjenning fra presidenten og når rette lokale myndighet ikke er i stand til å kontrollere situasjonen, å sette inn styrker i aktiviteter som er nødvendige for å slå ned omfattende, uventet sivil uro.”

Venter og frykter opprør og revolusjon

I 2008 kom det amerikanske forsvarsdepartementet med det de kalte en moderniseringsstrategi.

Der ser de for seg at

  • Globaliseringa vil skape så store økonomiske forskjeller mellom folk at det vil kunne stimulere til opprør.
  • Ofrene for de økonomiske og kulturelle virkningene av globaliseringa vil bli tiltrukket av radikal anti-regjeringsideologi.
  • Miljøkatastrofer og økende rivalisering om ressurser som mat vann og energi vil kunne skape omfattende sivil uro.
  • Global oppvarming og naturkatastrofer vil kunne føre til humanitære katastrofer som igjen danner grunnlaget for sosial uro.

Samme år kom en rapport fra US Army’s Strategic Studies Institute som sa at en serie med hjemlige kriser kunne utløse sivil uro i stor skala. Man så for seg at dette kunne bli utløst av økologiske katastrofer, økonomisk sammenbrudd, alvorlige helseproblemer (epidemier?) og at dette igjen ville føre til sammenbrudd i lov og orden og hjemlig opprør eller forsøk på revolusjon («purposeful domestic resistance or insurgency”).

Ut fra slike vurderinger sørget forsvarsdepartementet for å sikre seg retten og muligheten til å sette inn militære styrker mot egne landsmenn i USA. Pentagon begynte så å bygge opp en styrke på 20.000 menn og kvinner som skal ha i oppgave å slå til mot slik sivil uro. I 2009 finansierte US Army en studie fra RAND Corp som nettopp skulle trekke opp linjene for en slik militær styrke for å slå ned hjemlige opprør.

Nå er ikke dette teori eller framtidsscenarier lenger, det er virkelighet her og nå.

Sentralt kommandosenter

At dette er blodig alvor i mer enn en forstand begriper man når man får vite at Trump-administrasjonen planlegger å etablere et «sentralt kommandosenter» som vil inkludere sjefen for Joint Chiefs of Staff Gen. Mark Milley, forsvarsminister Mark Esper og riksadvokat William Barr. det likner et sentralt krigsråd for innenriks bruk. Det er Politico som melder dette.

Det er lekket et lydopptak fra Donald Trumps telefonsamtale med guvernørene. Der kan man høre forsvarsminister Esper si:

«Jo før vi rykker inn med styrke og dominerer kampsonen («battlespace»), jo raskere kan vi spre dette og komme tilbake til normale tilstander.»

Forsvarsministeren betrakter nå altså gater og plasser i USA som kampsoner der hæren skal settes inn for å ta kontrollen.

Presidenten har allerede mobilisert hæren og Nasjonalgarden i Washington DC for å beskytte de sentrale statsinstitusjonene. Og han har truet guvernørene med at dersom de sjøl ikke evner å slå ned opptøyene, vil han sende føderale styrker «for å løse problemet for dem».

Avisa The Hill har publisert en foreløpig oversikt over byer der det er innført portforbud på grunn av opptøyene. Du finner den her og vil se at det er store og viktige byer over hele USA. CNN viser video av militære styrker som rykker inn i Washington DC. Enkelte folk i Pentagon sier til CNN at de er bekymret over å bruke militære styrker i denne situasjonen.

Guvernører og ordførere fra Det demokratiske partiet tar avstand fra presidentens uttalelser. Andrew Cuomo (D), som er guvernør i New York kalte presidentens opptreden «skammelig» og tok avstand fra å «bruke det amerikanske militæret mot det amerikanske folket».

Imperiet rakner mens vi ser på. Økonomien er i fritt fall, vasallene er illojale, industrien står mer eller mindre stille, den politiske kasten er splittet og folk gjør opprør i gatene mens det militære rykker inn. USA framstår ikke akkurat som «et skinnende hus på toppen av åsen», men mer som en bandittstat i strid med seg sjøl.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelHva må gjøres?
Neste artikkelDen amerikanske våren er her
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).