Donald Trump mobiliserer hæren mot opptøyene i USA

10
Politi beskytter rådhuset i Los Angeles mot sinte demonstranter 31. mai 2020. Shutterstock

Gatene koker i USA. Drapet på George Floyd ble den gnisten som utløste en præriebrann. Både i Los Angeles og New York blir prestisjebutikker som Bloomingdales, Gucci, Nike Soho og Chanel ødelagt og plyndret. Donald Trump truer med å kalle inn «tusenvis av tungt bevæpnede soldater» for å slå ned opptøyene. Han viser til Insurrection Act, opprørsloven, av 1807, og sier at han «mobiliserer alle tilgjengelige føderale ressurser, sivile og militære, for å stoppe opptøyer og plyndring, for å få slutt på ødeleggelsene.»

En eksplosjon som måtte komme

Demonstrasjonen, opptøyene og plyndringene i USA er ikke lenger enkeltstående episoder. Og den herskende klassen i USA har ventet på at noe slikt ville skje i mange år.

Pentagon utviklet allerede i 2013 nye operasjonsregler som baner vei for å bruke militære styrker innenriks.

Den nye regelen sier:

”Føderale militære kommandanter har autoritet til i ekstraordinære omstendigheter, når det ikke er mulig å sikre seg forhåndsgodkjenning fra presidenten og når rette lokale myndighet ikke er i stand til å kontrollere situasjonen, å sette inn styrker i aktiviteter som er nødvendige for å slå ned omfattende, uventet sivil uro.”

Venter og frykter opprør og revolusjon

I 2008 kom det amerikanske forsvarsdepartementet med det de kalte en moderniseringsstrategi.

Der ser de for seg at

 • Globaliseringa vil skape så store økonomiske forskjeller mellom folk at det vil kunne stimulere til opprør.
 • Ofrene for de økonomiske og kulturelle virkningene av globaliseringa vil bli tiltrukket av radikal anti-regjeringsideologi.
 • Miljøkatastrofer og økende rivalisering om ressurser som mat vann og energi vil kunne skape omfattende sivil uro.
 • Global oppvarming og naturkatastrofer vil kunne føre til humanitære katastrofer som igjen danner grunnlaget for sosial uro.

Samme år kom en rapport fra US Army’s Strategic Studies Institute som sa at en serie med hjemlige kriser kunne utløse sivil uro i stor skala. Man så for seg at dette kunne bli utløst av økologiske katastrofer, økonomisk sammenbrudd, alvorlige helseproblemer (epidemier?) og at dette igjen ville føre til sammenbrudd i lov og orden og hjemlig opprør eller forsøk på revolusjon («purposeful domestic resistance or insurgency”).

Ut fra slike vurderinger sørget forsvarsdepartementet for å sikre seg retten og muligheten til å sette inn militære styrker mot egne landsmenn i USA. Pentagon begynte så å bygge opp en styrke på 20.000 menn og kvinner som skal ha i oppgave å slå til mot slik sivil uro. I 2009 finansierte US Army en studie fra RAND Corp som nettopp skulle trekke opp linjene for en slik militær styrke for å slå ned hjemlige opprør.

Nå er ikke dette teori eller framtidsscenarier lenger, det er virkelighet her og nå.

Sentralt kommandosenter

At dette er blodig alvor i mer enn en forstand begriper man når man får vite at Trump-administrasjonen planlegger å etablere et «sentralt kommandosenter» som vil inkludere sjefen for Joint Chiefs of Staff Gen. Mark Milley, forsvarsminister Mark Esper og riksadvokat William Barr. det likner et sentralt krigsråd for innenriks bruk. Det er Politico som melder dette.

Det er lekket et lydopptak fra Donald Trumps telefonsamtale med guvernørene. Der kan man høre forsvarsminister Esper si:

«Jo før vi rykker inn med styrke og dominerer kampsonen («battlespace»), jo raskere kan vi spre dette og komme tilbake til normale tilstander.»

Forsvarsministeren betrakter nå altså gater og plasser i USA som kampsoner der hæren skal settes inn for å ta kontrollen.

Presidenten har allerede mobilisert hæren og Nasjonalgarden i Washington DC for å beskytte de sentrale statsinstitusjonene. Og han har truet guvernørene med at dersom de sjøl ikke evner å slå ned opptøyene, vil han sende føderale styrker «for å løse problemet for dem».

Avisa The Hill har publisert en foreløpig oversikt over byer der det er innført portforbud på grunn av opptøyene. Du finner den her og vil se at det er store og viktige byer over hele USA. CNN viser video av militære styrker som rykker inn i Washington DC. Enkelte folk i Pentagon sier til CNN at de er bekymret over å bruke militære styrker i denne situasjonen.

Guvernører og ordførere fra Det demokratiske partiet tar avstand fra presidentens uttalelser. Andrew Cuomo (D), som er guvernør i New York kalte presidentens opptreden «skammelig» og tok avstand fra å «bruke det amerikanske militæret mot det amerikanske folket».

Imperiet rakner mens vi ser på. Økonomien er i fritt fall, vasallene er illojale, industrien står mer eller mindre stille, den politiske kasten er splittet og folk gjør opprør i gatene mens det militære rykker inn. USA framstår ikke akkurat som «et skinnende hus på toppen av åsen», men mer som en bandittstat i strid med seg sjøl.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Slangen Slangen says:

  Og kanskje NATO-Jens vil vurdere å hjelpe dei som betalar lønna?

 2. Avatar for aford aford says:

  Ihht. hvordan systemet i USA og lovgivningen der på dette området fungerer rent formelt, er i så fall dette noe guvernøren i den enkelte delstat må be presidenten om, ikke noe Trump kan gjøre på eget initiativ.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Presidenten er vel “commander in chief” ovenfor haeren?

 4. Avatar for aford aford says:

  Ved den mest vanlige bruken av USAs militærapparat, dvs. angrepskrig, regimeskifter og okkupasjon andre steder i verden, pluss evt. hvis USA angripes på eget kontinent av en fremmed makt, er det vel sånn, ja.

  Hvis hæren skal brukes mot egen befolkning i USA er regelen som beskrevet over. Presidenten er sikkert fremdeles øverste kommandonivå hvis først militære styrker er satt inn, men han kan ikke initiere slik bruk, det må guvernørene gjøre.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Er det presedens for dette fra siste borgerkrig?

 6. Avatar for aford aford says:

  Nei. Men jeg tror ikke det som skjedde under borgerkrigen skaper noen juridisk presedens som Trumper de vedtatte reglene som gjelder i 2020. Jeg snakker om formaliteter nå. Hva som vil skje i virkeligheten vet vi ikke, men jeg er ikke naiv når det gjelder Trumps forhold til makt og regler i USA. Han prøver gjerne å gjøre som han vil, og tror vel ofte at han har lov til det uansett, siden han er president. Om militæret i praksis evt. vil velge å følge en ulovlig ordre fra Trump, er et eget spørsmål.

 7. Avatar for Comrad Comrad says:

  Her er en liste over executive orders jeg kom over, som enkelte mener kan komme til anvendelse under en unntakstilstand:

  Executive Order #10995: Seizure of all communications media in the United States.
  Executive Order #10997: Seizure of all electric power fuels and minerals, public and private.
  Executive Order #10999: Seizure of all means of transportation, including personal cars, trucks or vehicles of any kind and total control of highways, seaports and waterways.
  Executive Order #11000: Seizure of all American people for work forces under federal supervision including the splitting of families if the government finds it necessary.
  Executive Order #11001: Seizure of all health, education and welfare facilities, public and private.
  Executive Order #11002: Empowered the postmaster general to register all men, women and children in the U.S.
  Executive Order #11003: Seizure of all airports and aircraft.
  Executive Order #11004: Seizure of all housing and finance authorities to establish Forced Relocation Designated areas to be abandoned as “unsafe.”
  Executive Order #11005: Seizure of all railroads, inland waterways and storage facilities, public and private.
  Executive Order #12919: Signs June 3, 1994, by President Clinton. Encompasses all the above executive orders.

  De fleste har sikkert sett videoklippet der eks-president (?) Trump sier “It’s been my great honor to have been their president” og repeterer det kort etter med trykk på “have been” (2:11:35). Det er påpekt at talerstolen hans ikke bærer president-emblemet, og ifølge endel som mener å ha greie på det er det nå FEMA som holder rattet i USA.

  https://www.youtube.com/watch?v=hOCDbGRU0RQ
 8. Obama Executive Order 13603
  … declaring that the president and his designated Cabinet and agency heads have authority to commandeer and control:

  • all water,
  • all human and animal food,
  • all transportation,
  • all energy,
  • all construction materials,
  • all “health resources,”
  • all farm equipment,
  • all fertilizers,
  • all fuels,

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere