Saka mot Michael Flynn blir oppgitt – fullstendig nederlag for «Russiagate»-kampanjen

0
Michael Flynn under en tale i juli 2016. Shutterstock

Justisdepartementet i USA har frafalt saka mot Donald Trumps sikkerhetsrådgiver Michael Flynn etter at det er kommet fram at FBI-folkene som avhørte ham prøvde å få Flynn til å lyve slik at de kunne reise tiltale mot ham.

At tiltalen nå er frafalt, er enda et enormt politisk nederlag for «Russiagate»-kampanjen, som har ridd USAs innenrikspolitikk som en mare siden Hillary Clinton tapte valget i 2016. Det var hennes kampanjeledelse som begynte å spinne fortellinga om at nederlaget skyldtes russisk innblanding allerede valgnatta da nederlaget var klart. Og siden har den herjet som en pest i hele det politiske livet i USA. Michael Flynn ble en av de tidlige ofrene.

Michael Flynn, som er registrert Demokrat, ble satt inn som sikkerhetsrådgiver av Donald Trump i et forsøk på å «drenere sumpen».

Flynn har vært på kant med CIA og har vært åpent kritisk til etterretningsorganisasjonens politikk og vurderinger, blant annet i Libya, Irak og Syria.

Michael Flynn, som tidligere var sjef for USAs Defense Intelligence Agency (DIA) sa i 2016 i et intervju at USA med viten og vilje har «sluppet fram» Al Qaida og IS i Syria og Irak. I et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel sier han at Den islamske staten ikke ville ha eksistert uten Irak-krigen.

På direkte spørsmål om han angrer på invasjonen i Irak svarte Flynn:

– Det var en gigantisk feil. Sjøl om Saddam Hussein var brutal, var det galt å fjerne ham. Det samme gjelder også for Muammar Gaddafi og Libya, som nå er en forfeilet stat. Den historiske lærdommen er at det var et strategisk feilgrep å gå inn i Irak. Historien vil ikke og skal ikke være snill mot den avgjørelsen.

Det var nettopp dette Seymour Hersh skrev om i London Review of Books i artikkelen Military to Military.

Generalløytnant Michael Flynn, direktør for DIA mellom 2012 og 2014, bekreftet at byrået hans hadde sendt en konstant strøm av klassifiserte advarsler til den sivile ledelsen om de alvorlige konsekvensene av å velte Assad. Jihadistene, sa han, hadde kontroll over opposisjonen. Tyrkia gjorde ikke nok for å stoppe smuglingen av utenlandske militser og våpen over grensen. ‘Hvis den amerikanske offentligheten så etterretninga vi produserte hver dag, på det mest følsomme nivået, ville de gått ballistiske,’ sa Flynn til meg. «Vi forsto Isis langsiktige strategi og kampanjeplaner, og vi diskuterte også det faktum at Tyrkia så den andre veien når det gjaldt veksten av den islamske staten i Syria.» DIAs rapportering, sa han, «møtte enorm motstand ‘fra Obama-administrasjonen. ‘Jeg følte at de ikke ønsket å høre sannheten.’

    ‘Vår politikk for å bevæpne motstanden mot Assad var mislykket og hadde faktisk en negativ innvirkning,’ sa den tidligere JCS-rådgiveren. ‘Joint Chiefs mente at Assad ikke burde erstattes av fundamentalister. Administrasjonens politikk var det motsatte.»

Den som sto sentralt i kampanjen mot Flynn var krigshauken John McCain, og hans mål var å opprettholde aggresjonspolitikken mot Russland.

I artikkelen President McMaster, Harry Potter-venstre, og landgangen i Normandie skriver Ivar Austbø her på steigan.no om hvordan kampanjen mot Flynn var en del av en stor helhet:

General H.R. McMaster er en av flere sterke tilhengere av militære intervensjoner som har klart å øke sin innflytelse internt i administrasjonen, i takt med at stemmer som representerer anti-krigsstrømningene i velgerbasen har blitt svekket. Å få ut Michael Flynn var som å velte en dominobrikke – Russland kunne nå virkelig brukes for å legge press på Trump og andre som ønsker mer dialog.

Trump: Flynn var uskyldig, han ble forfulgt

Da han ble orientert om Justisdepartementets beslutning om å frafalle kriminalsaka mot Michael Flynn sa Donald Trump i et intervju i Det ovale kontoret i Det hvite hus:

“Han var en uskyldig mann. Han er en stor gentleman som ble blinket ut som et angrepsmål av Obama-administrasjonen. Han ble angrepet som et ledd i å frsøke å styrte en president. Det de har gjort er en skam, og jeg håper kommer til å måtte betale en høy pris.»

Når tiltalen mot Flynn nå er frafalt, ramler hele korthuset sammen, sies det i de første kommentarene i USA.

Les mer om Russiagate på steigan.no.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelVindfenomenet som rystet offshore-giganten
Neste artikkelFolkehelseinstituttet mener at 16 menneskerettigheter har måttet vike for korona-tiltakene
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).