Vindfenomenet som rystet offshore-giganten

0
To ulike vind-effekter har større effekt på energiproduksjonen i vindemølleanlegg enn tidligere antatt, ifølge danske Ørsted. (Foto: Vattenfall)

Har overvurdert energien som produseres av vindmølleanleggene.

Den danske offshore-giganten Ørsted nedjusterte nylig sine langsiktige økonomiske forventninger på grunn av ny kunnskap om to vind-fenomener i vindmølleparker, skriver Danske Ingeniøren. Og vi siterer etter Dagens Næringsliv, som har tatt opp dette:

«De to vind-fenomenene kalt blockage-effekten (blokkering) og wake-effekten (vindskygge) har større effekt på energiproduksjonen enn tidligere antatt.

Begrepene beskriver ifølge Ingeniøren hvordan vindmøller i en vindmøllepark både lager vindskygge for hverandre innbyrdes og for hele vindmølleparken. Noe som betyr at man har overvurdert vindmølleparkens energiproduksjon – både historisk og fremtidig.

Ørsted-aksjen falt så mye som åtte prosent på børsen etter meldingen.

Effekten av vindskygge er godt kjent fra tidligere, mens blokkering er mindre kjent og forstått. Blokkering oppstår fra at vinden bremser opp når den nærmer seg vindturbinene. Det er ifølge selskapet en individuell blokkeringseffekt for hver turbin og en samlet effekt for hele vindparken som er større enn de individuelle effektene. Fenomenet blokkering forekommer også mellom nærliggende vindparker.«

Journal of Renewable and Sustainable Energy publiserte i 2019 en vitenskapelig rapport om blokkerings– og vindskygge-effektene og påviste gjennom datamodeller at effekten av vindindustrianleggene blir mindre enn antatt på grunn av disse. Rapporten er omtalt her.

Bransjeanalytikerne sier likevel at det reduserte energiutbyttet ikke vil ha noen særlig virkning på investorenes investeringslyst. Så lenge de gjør profitt på investeringene raker det jo ikke dem om ikke reklamen stemmer.

Vi har altså en industri som kaller seg grønn, men som ødelegger natur og miljø under utbygginga, som ødelegger fugl, fisk og havpattedyr mens de er i drift, som produserer enorme mengder miljøavfall når de tas ut av drift, som varer vesentlig kortere enn innsalgsprospektene sier – og som altså heller ikke gir den effekten de er oppgitt til å gi. Og likevel vil altså venstresida satse på den?

Les: Det grønne sviket


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelFattern, muttern og krigen
Neste artikkelSaka mot Michael Flynn blir oppgitt – fullstendig nederlag for «Russiagate»-kampanjen