Nød-respiratorene: – Penger rett ut av vinduet

17
Faksimile fra VGs oppslag

Det er skuffende at assisterende helsedirektør Espen Nakstad forsvarer innkjøpet av 1000 nød-respiratorer, sier overlege Jon Henrik Laake til avisa VG.

VG kunne søndag avdekke en skjult konflikt bak anskaffelsen av Norges 1000 nye nød-respiratorer.

Ifølge anestesilege Håkon Asak, som jobber i Forsvarets sanitet og Oslo universitetssykehus, vil nød-respiratorene trolig aldri bli tatt i bruk i Norges kamp mot coronaviruset.

– Jeg er ikke stand til å se for meg at dette er nyttig. Det er penger rett ut av vinduet, sier Jon Henrik Laake til VG.

Han er overlege ved Rikshospitalet og nestleder i Norsk anestesiologisk forening.

Totalkostnaden er trolig mer enn 65 millioner kroner, sier Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Helse Sør-Øst vil ikke opplyse totalprisen til VG.

Laake sier at myndighetene heller burde brukt pengene på forskning eller prosjekter som forbedrer behandlingen av kritisk syke pasienter.

Det var statsminister Erna Solberg som brukte vesentlige deler av sin pressekonferanse da hun gikk ut med det glade budskapet om at Norge skulle anskaffe 1000 slike nødrespiratorer.

«Er dette en tidlig aprilsnarr?» skrev sykepleierforbundet i en uttalelse om det regjeringen omtalte som gode nyheter.

– Vi har i alle fall ikke vært med i de vurderingene, det er vanskelig å se ut fra ståstedet til våre intensivsykepleiere og anestesisykepleiere hva nytten av de 1000 nød-respiratorene skal være, sier Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, til VG.

Og forbundslederen i Norsk sjukepleierforbund avslutter med følgende presise kraftsats:

«Det virker for meg som om statsminister Erna Solberg forsøker å fikse problemet fra feil ende. Hun mangler smittevernutstyr til de folka hun har i helsetjenesten, men har fått tak i utstyr som hun mangler folk til å håndtere.

Dette er ikke nødhjelp fra regjeringa. Dette er kunnskapsløshet forkledd som handlingskraft.«

Faktum er at Erna Solberg og Bent Høie har stått for og står for en politikk med nedbemanning av norske sjukehus. De står fullt og helt for den helseforetaksmodellen som organiserer sjukehusene utfra modeller fra det private næringslivet. Dette har alle faggruppene advart mot, men regjeringa har ikke villet høre.

I Sverige har det sjukehuset som hadde høyest prestisje i Norden, det høyspesialiserte Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, blitt rasert etter at det amerikanske konsulentselskapet Boston Consulting Group overtok ledelsen av sjukehuset og omorganiserte det. Norske sjukehus står i fare for å havne i den samme grøfta.

Les: Havariet ved Karolinska universitetssjukhuset

Sjuka affärer på Nya Karolinska


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Nå er disse respiratorene det siste legene vil bruke …
  Men selvfølgelig, legene kan alltids si at det er i beste mening, at null vitaminer på eldrehjem er i beste mening, og at morfin er for at dødsprosessen skal bli mest mulig smertefri.
  Er lockdown lovlig? Neppe. Her kan kollektivistene få seg en smell, med mindre de kan dekke seg bak fagekspertise som bekrefter at Norge stod på randen av kataklysme - det var nødrett

 2. Det hadde vært bedre om de hadde hamstret toalett-papir.

 3. Avatar for Dias Dias says:

  Norge og resten av verden står foran en kataklysme, men det har ingenting med Corona viruset å gjøre, men alt å gjøre med fordøyelsen. Det har blitt forsket mye de siste årene på Mikrobiomets betydning for vårt immunforsvar. 85% av vårt immunforsvar er Mikrobiomet, som har blitt redusert med 70% de siste 100 årene. Resultatet blir dårlig fordøyelse og lav-gradsinflamansjon i kroppen.

  Jeg vil tro at en felles nevner for de som har dødd av Corona viruset er et svært lite Mikrobiom med påfølgene inflamasjon i kroppen. En kropp hvor immunforsvaret allerede er overaktivt får i seg et virus som skrur av justeringen for hvor mye Cytokiner vi produserer, eller hvor kraftig immunforsvaret skal gå til verks. Så et allerede svekket immunforsvar går amok.

  Det eneste massemedia ikke sier noe som helst om ,er hvordan styrke immunforsvaret? Psykologien ved lockdown har fått en del fokus, men ikke så mye mer.

 4. Avatar for Dias Dias says:

  Jeg vet ikke noe om Russland, men 45% av den amerikanske befolkningen har en eller annen form for Metabolic syndrome. Fra insulin resistens til Multiple sklerose og minst 70 andre autoimmune sykdommer. Sykdommer hvor immunforsvaret har identifisert et organ som en trussel.

 5. Avatar for Dias Dias says:

  Hvor stort antall døde de ender opp med avhenger av hvor stor del av befolkningen som har redusert immunforsvar. I USA er tallet 45% av befolkningen. I worst case scenario sto 45% av befolkningen i fare gruppen for å dø av Corona viruset. Så i det perspektivet var lockdown en rasjonell løsning.

  Løsningen de har valgt er å erstatte immunforsvaret med vaksiner.

 6. Metabolske sykdommer er det folk normalt dør av, iallfall halvparten.
  Kreft er noe som kommer og går.

 7. Hva jeg er opptatt er hvor stor andel har metabolske sykdommer, som jeg gjetter er 50% i USA og Russland, men bare 20% i Sør-Afrika
  Det er det som bestemmer hvor mange offer vi vil se.
  Solberg, Jensen og Skeie er alle typiske representanter for metabolsk sykdom

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

9 flere kommentarer

Deltakere