– Kunnskapsløshet forkledd som handlingskraft

0
Bakgrunnsbilde skjermdump fra Erna Solbergs pressekonferanse om koronatiltakene. Innfelt forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk sjukepleierforbund.

Er dette en tidlig aprilsnarr? Det var vanskelig å tro sine egne øyne og ører da statsminister Erna Solberg stolt kunne presentere dagens «gladnyhet». Regjeringen har bestilt 1000 nye respiratorer. Norskproduserte til og med. Med hjertelig hilsen oljeindustrien og forsvaret. Dette skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen nettsidene til Norsk sjukepleierforbund. Hun fortsetter:

«Det høres jo fint ut. Men det er åpenbart at statsminister og regjeringen ikke har forstått hovedutfordringen. Begrensningen i kapasiteten til intensivplasser er ikke respiratorer, men menneskelige ressurser. Det er ikke mulig å bemanne ekstra 1000 respiratorer med det antall intensivsykepleiere (og nå også anestesisykepleiere) og leger som skal til.

Bare minutter etter Solberg hadde formidlet nyheten om nye nød-respiratorer begynte det å renne inn meldinger til meg fra bekymrende og sjokkerte spesialsykepleiere. Og fra leger. Dette er ganske langt fra det som kan kalles en respirator. Dette er en maskin som trykker på en Lærdalsbag. En maskin som kunne ha blitt funnet opp i 1950 og kanskje hjulpet polio-pasienter. Men grunnen til at polio-pasienter trenger pustehjelp er en ganske annen enn hvorfor covid-19-pasienter trenger det. Polio-pasientene var stort sett lungefriske, men hadde en nevrologisk respirasjonssvikt.

Covid-19-syke pasienter som trenger intensivbehandling er særlig utfordrende fordi de ofte utvikler en betennelsesutløst lungesvikt, kalt ARDS (acute respiratory distress syndrome). Dette er ikke noen ukjent tilstand for leger og sykepleiere på intensivavdelinger, men dette er pasienter som krever mye.»

Forbundslederen viser til lederen av faggruppen for intensivsykepleiere i NSF, Paula Lykke som sier:

«Respiratorbehandling handler om mye mer enn å blåse luft i pasienten. Som anestesisykepleier Marianne Haagensen Øien skriver «Uten spesialsykepleierkompetansen er intensivsengen bare en seng».»

Og forbundslederen i Norsk sjukepleierforbund avslutter med følgende presise kraftsats:

«Det virker for meg som om statsminister Erna Solberg forsøker å fikse problemet fra feil ende. Hun mangler smittevernutstyr til de folka hun har i helsetjenesten, men har fått tak i utstyr som hun mangler folk til å håndtere.

Dette er ikke nødhjelp fra regjeringa. Dette er kunnskapsløshet forkledd som handlingskraft.«

Solbergregimet styrer nå landet ved dekret, også kalt forskrifter. De har sikret seg ekstraordinær makt. Men det er de som har sørget for at vi ikke har nok sengeplasser på norske sjukehus. Det er de som har prioritert høylønte direktører i den helsefiendtlige foretaksmodellen sin framfor kompetent fagpersonell. At de nå prøver å posere som handlekraftige hjelper ingenting på dette. De er kunnskapsløse og hovedansvarlige for krisa i norsk helsevesen. Det kan ingen unntakslover kamuflere.

Les også: Foretaksmodellen motarbeider godt smittevernberedskap

Lønnsfesten fortsetter for direktørene i helseforetakene


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.