Knallhard kamp i motvind på Mørekysten

0
Haramsfjellet. Foto: Motvind ved Foto: Kjell Audun Hagen, Håkon Akselsen, Birgit Oline Kjerstad, Vegard Halkjelsvik

Kampen mot vindkraftutbygginga i Noreg hardnar til. Denne helga står slaget på Haramsøya på Mørekysten. Dette skriver journalist Olaug Bjørneset NRKs nettsider. Hun og fotograf Remi Sagen har lagd en reportasje fra kampen mot vindkraftindustri på Haramsøy. NRK har helt fortjent fått mye pepper for sine servile innslag om vindindustrien, men Bjørnesets reportasje er av et helt annet slag. Den fortjener å bli lest. Hun åpner slik:

– Dette er ikkje akkurat ein krig, men det er ein kamp der mykje står på spel, seier Birgit Oline Kjerstad, leiar i «Nei til vindkraftverk på Haramsøy».

Ho har med seg mange på øya, og etter kvart også folk frå andre plassar, i kampen mot åtte 150 meter høge vindturbinar på Haramsfjellet.

Over heile landet har vindkraftutbygginga møtt hard motstand. På den eine sida står styresmaktene som vil ha mindre fossil og meir fornybar energi, på den andre sida lokalbefolkning og andre som meiner vindturbinane raserer naturen.

Reportasjen tar også med seg ungdomsprotesten mot vindindustrien som vi har skrevet om tidligere.

Aksjonistar stoppa anleggsmaskinene frå å køyre i land på øya i havgapet på sunnmørskysten tre gongar denne veka. 16-år gamle Ivar Arne Fjørtoft var ein av fleire ungdommar som aksjonerte.

Han ropte ut i spontant raseri, med knytt neve då ferja la til kai.

– Du øydelegg framtida vår! Du øydelegg framtida til ungane våre!

Anleggsbilen måtte bli med ferja tilbake.

– Eg har tenkt å busette meg her på øya. Dersom vindkraftanlegget kjem, må eg berre lære meg å leve med det, men eg håper at protestane våre fører til at det blir stoppa, seier han.

Reportasjen har også fått med seg grunneier Hans Petter Thue eier deler av den veien anleggsmaskinene må bruke. Han har parkert bilen sin på tvers av veien og slått seg til i den for å holde dem unna.

– Dette er ikkje ein veg som er regulert for industri. Den er regulert til landbruk. Og eg står på mi eiga tomt. Det kan eg ikkje forstå er i strid med lova, seier Hans Petter Thue.

NRK har også intervjuet Torbjørn Lindseth fra Motvind Norge, som sier:

– Motvind veks kvar dag i medlemstal, så det er tydeleg at folk ser galskapen. Folk er sinte, dei har ei sorg, dei er skuffa. Du må huske på at dette fjellet er folket på Haramsøya sitt Amazonas eller Annapurna.

Vi kritiserer NRK når vi mener det er grunnlag for det, noe som er tilfelle så altfor ofte. Men vi har ikke noe imot å løfte hatten når de gjør noe bra. Dette er et slikt tilfelle. Takk til Olaug Bjørneset for en fin tekst og fotograf Remi Sagen for fine bilder.


Les mer om vindkraft på steigan.no her.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.