USA: Opptøyer fra kyst til kyst

15
Fra demonstrasjonen i Los Angeles 28. mai 2020. Shutterstock

Drapet på George Floyd har utløst landsomfattende opptøyer og protester i USA. Ved utgangen av mai 2020 er det registrert alt fra fredelige demonstrasjoner til voldelige opptøyer fra kyst til kyst. Det er ingen tegn til at opptøyene vil gi seg med det første. USA er ei politisk kruttønne og det skal ikke så mange gnister til for å utløse eksplosjoner.

Fra demonstrasjonen utenfor Det hvite hus:

Nasjonalgarden blir mobilisert:

I New York ble politibiler satt i brann og banker angrepet.

I følgende byer er det innført unntakstilstand:

 • Minneapolis
 • Atlanta
 • Denver
 • Philadelphia
 • Pittsburgh
 • Seattle
 • Cleveland
 • Columbus
 • Portland
 • Miami
 • Milwaukee
 • Rochester, NY
 • Chicago
 • Los Angeles

En del steder meldes det om at kjernen i opptøyene er tilreisende grupper. Det hevdes blant annet av ordførerne i Saint Paul og Minneapolis. Politisjefen i Detroit hevder det samme.

Det var drapet på George Floyd som har utløst denne protestbølgen, men det var bare den utløsende faktoren. Det har strødd salt i sår som allerede var åpne, som en kommentator sa. Men hvis det er slik at det busses inn voldelige demonstranter fra andre byer, hvor kommer de så fra?

Pentagon sa 30. mai at de er klare til å sette inn militære styrker for å hjelpe politiet og Nasjonalgarden. Ordren om beredskap kommer direkte fra forsvarsminister Mark Esper og general Mark Milley, som er sjef for Joint Chiefs of Staff. President Donald Trump har gitt dem full ryggdekning da han sa:

“We have our military ready, willing and able if they ever want to call our military, and we can have troops on the ground every quickly.»

Planene for å bruke militære styrker innenriks ble utarbeidet under Obama

Det er Trump som har åpnet for å bruke militære styrker innenriks. Men ideen er ikke så ny.

Strategic Studies Institute i USA ga i 2008 ut en rapport med tittelen Known Unknowns: Unconventional «Strategic Shocks» in Defense Strategy Development. Strategic Studies Institute er den amerikanske hærens institutt for geostrategisk og nasjonal sikkerhetsforskning og -analyse.

I rapporten tar de utgangspunkt i at i de kommende tjue åra vil ulike former for fysisk press – befolkning, ressurser, energi, klima og miljø – sammen kunne danne grunnlag for raske sosiale, kulturelle og geopolitiske endringer. De sier at dette kan føre til at store stater bryter sammen, eventuelt at også deler av samfunnsstrukturen i USA bryter sammen. Dette vil kunne føre til sosialt opprør, innrømmer forfatterne.

Omfattende sivil vold i USA vil tvinge forsvarsmyndighetene til å legge om sine prioriteringer in extremis for å forsvare innenlandsk orden og menneskelig sikkerhet. … Uforutsett økonomisk sammenbrudd, mangel på fungerende politisk og legal orden, organisert hjemlig motstand eller opprør, store helsemessige kriser og enorme naturlige og menneskelige katastrofer kan alt sammen føre til  ødeleggende innenlandsk sjokk. (s. 32)

Og dette skjer nå. Det er ikke noen dystopi. 

Dette var en studie, en analyse. Men den følges opp både i lovendringer, militær opprustning innenriks og på gata. I 2013 kom “Defense Support of Civilian Law Enforcement Agencies”, som er den nye operasjonsregelen for bruk av militære styrker innenriks. Den sier at:

Føderale militære kommandanter har myndighet til, i ekstraordinære unntakssituasjoner når det ikke er mulig å innhente presidenten godkjenning, og sivile myndigheter ikke klarer å håndtere situasjonen, å engasjere seg midlertidig i de virksomhetene som er nødvendige for å slå ned omfattende og uventet sosial uro.

Klassekrig

En kommentator sa at han ikke hadde ventet at opptøyene ville komme før i juli når millioner av arbeidsløse mister den kortvarige trygda de får utbetalt. Koronakrisa har ført til at det er rundt 40 millioner nye arbeidsløse i USA. Flere kommentatorer kopler også sammen motsteninga mellom den eksplosive økninga av arbeidsløsheten og fattigdommen på den ene sida og den voldsomme økninga av milliardærenes formuer under koronakrisa.

Fra 18. mars 2020 til 19. mai økte formuene til de 600 milliardærene i USA med hele 15 prosent eller 434 milliarder dollar ifølge en ny rapport. I den samme niukersperioden meldte 38 millioner mennesker seg arbeidsløse. Formuene til Jeff Bezos og Mark Zuckerberg har økt med 60 milliarder dollar i disse ukene, skriver Institute for Policy Studies.

Så hvis man først skal snakke om plyndring, så har plyndringa vært i gang lenge, og det er de superrike som står for den.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Fredrik Fredrik says:

  Hva skjer?
  Vi er i fargerevolusjonenes hjemland.
  De fargerevolusjære lederne er dypt splittet.
  Putter de inn sine paramilitære ressurser i demonstrasjonene for å prøve å dra nytte av situasjonen?
  I så fall lurer borgerkrigen.

 2. Avatar for Rapper Rapper says:

  " Det var drapet på George Floyd som har utløst denne protestbølgen, men det var bare den utløsende faktoren. Det har strødd salt i sår som allerede var åpne, som en kommentator sa"…
  Ja, sår som er skapt av en anti-hvit- massemedia og system.


 3. Floyd protesterte men motsatte seg ikke arrest som politiet påsto. Videoene viser hele forløpet, fra pågripelsen til utøvelse av dødelig vold mot en person som ligger nede på magen med håndjern på ryggen. Det livsfarlige trykket som kneet mot nakke og halsregionen som tok Floyds liv, kan ikke rettferdiggjøres av politimannen som gjorde det, eller av de andre tre som ikke grep inn.

  Denne videoen viser pågripelsen og frem til voldsutøvelsen som tok Floyds liv, ca 5 min. New York Post.
  Denne videoen viser den unødige voldshandlingen som førte til Floyds død, ca 1,5 min. YouTube.

  De personalmessige konsekvensene for politimannen som drepte Floyd og de andre tre var avskjed, mens de fleste kommentatorer mener politimannen skulle vært siktet for overlagt drap eller minst legemsbeskadigelse med døden til følge, og de andre til medvirkning til drap.

  Med tanke på alle drap på svarte som politimenn i USA har sluppet tiltale for, er det ikke rart at dette utløser opptøyer fra kyst til kyst i byer med store svarte populasjoner. Koronakrisen har allerede forsterket den vanskelige tilværelsen for de store underklassene i USA som en stor del av de svarte er en del av, så at opptøyene blir landsomfattende er ikke merkelig.

 4. Avatar for Rapper Rapper says:

  “Det livsfarlige trykket som kneet mot nakke og halsregionen som tok Floyds liv, kan ikke rettferdiggjøres av politimannen som gjorde det”

  • Rapporten er ikke klar ennå, men den foreløpig rapporten viser (så godt jeg husker) at Floyd skal ha hatt stoffer inn i kroppen (kokain? Jeg husker ikke helt), og at disse kan ha forårsaket at han var uvanligt utsatt for død.
  • Vi vet ikke helt hvor mye vekt politimannen la på det ene kneet.

  “Med tanke på alle drap på svarte som politimenn i USA har sluppet tiltale for, er det ikke rart at dette utløser opptøyer fra kyst til kyst”

  • det burde pekes på at mange hvite også blir drept av politiet. Faktisk er tallene (per inbygger) ikke så forskjellige, spesielt når man ta hensyn til at svarte er oftere involvert i voldelig kriminalitet (inkl. motstand til politiet).

  Jeg tror det var selve Washington Post i 2017 som viste gode statistikk på dette.

 5. Alt som trengs er noen knuste ruter - jeg veit det , jeg var der sjæl- utafor Oluf Lorentzen, i 1980.

 6. Avatar for Erland Erland says:

  Det lurer jeg også på! Ingen tvil om at USA er et imperium i krise, og det skulle bare være rett og rimelig slik eliten har turet fram mot egen befolkning i så mange år. Drapet på Floyd er selvfølgelig bare en liten sak som får fram raseriet. CNN har stått på her hos meg i formiddag, og så vidt jeg kan se har Trump gjemt seg. Han skulle nok ønsket at befolkningen hadde hamstret cannabis under de første dagene av corona-panikken, slik folk gjorde i Nederland - eller doruller som i Norge - og ikke våpen. Sitter han i en bunker (VG) og skjelver? Det skal bli veldig interessant å høre hva han sier etterhvert. Dette handler om helt andre ting enn Floyd. Hvis vi kommer i en situasjon der militæret på en systematisk må settes inn, har man virkelig nådd et vippepunkt. Det viser for hele verden hvor svake USA er, og det nytter ikke lenger å glatte over hykleriet.

  Jens Bjørneboe skrev på 60-tallet esseyet «Vi som elsket Amerika» Sjøl har jeg aldri elsket Amerika, men Bjørneboe tilhørte en annen generasjon. I dag, i 2020 har vi en situasjon der det er mainstream å ‘ikke elske Amerika’. Helt vanlige folk, som ikke er særlig politiske, går nå rundt og slår vitser om USA. Trump skal selvfølgelig ha mye av æren for det. Men egentlig er ikke Trump noe annet enn en litt mer upolert versjon av sine forgjengere.

 7. Nå oppfatter jeg du og ditt NRK / CNN som hyklerne her. Trump jobber hard for å bli kvitt alle dere lockdown-kåte sprirrevipper. Å klassifisere dere som “terrorister” er seriøst ment av Trump.

 8. Avatar for Erland Erland says:

  Lockdown fungerer åpenbart dårlig i USA nå. Det er det mange grunner til.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere