Gucci-Helle får millionlønn som Facebook-overvåker

0
Foto: Shutterstock

Helle Thorning-Schmidt skal bistå Facebook med å overvåke hatefulle, skadelige og falske ytringer, skriver Nettavisen.

Thorning-Schmidt som fikk tilnavnet «Gucci-Helle» var fra 2005 til 2015 leder for Socialdemokraterne i Danmark. Hun var statsminister fra 2011 til 2015. Hennes regjering sprakk fordi hun sørget for å selge en betydelig post av det statseide energiselskapet Dong til Goldman Sachs. Da gikk Socialistisk Folkeparti ut av regjeringa. Over to tredeler av danske var motstandere av denne privatiseringa, et beslutning som viste at Thorning-Schmidts kallenavn ikke var helt upassende.

Nå er hun oppnevnt av Facebook til å være en del av deres såkalte Oversight Board, en slags «høyesterett» for kontroll av innhold på Facebook. Dette skriver Reuters. Kontrollorganet vil vokse til ca. 40 medlemmer og Facebook har satt av 130 millioner dollar for å finansiere seks års virksomhet.

Facebook ønsker å bekjempe såkalte «hatefulle, skadelige og falske ytringer», samtidig som de ønsker å skjerme seg mot kritikk. Oversight Board skal da angivelig være en kontrollinstans som skal vurdere kontroversielle saker. Og da er det fint å utstyre seg med kjente navn.

Det er reist tvil ved om dette rådet blir noe annet enn et supperåd som strør sand på Facebooks sensuravgjørelser. Vil de kunne ta avgjørelser som går i strid med Facebooks kommersielle eller politiske interesser?

Uansett vil medlemmene av rådet få godt betalt. Den danske avisa Finans hadde kommet til at Thorning-Schmidt og de andre minst ville få to hundretusen dollar i årslønn for denne jobben, men måtte trekke påstanden fordi de ikke hadde dokumentert den godt nok. Men verken Thorning-Schmidt eller andre vil ut med hva lønna blir, annet enn at den blir «normal for databransjen». Så antakelig hadde ikke avisa Finans gjettet så galt likevel.

Helle Thorning-Schmidts manøvre da hun lot den amerikanske multinasjonale storbanken Goldman Sachs kjøpe seg kraftig opp i det statseide energiselskapet Dong Energy førte til at selskapet i 2016 ble børsnotert. I dag eier den danske stat halvparten av selskapet som fikk nytt navn i 2017, Ørsted AS. Blant de største eierne ellers er Wall Street-selskaper som Vanguard, BlackRock og Fidelity, samt det norske Oljefondet.

Les også: Facebook med patentert sensursystem

Facebook trapper opp sensuren

En skandale at Faktisk.no får betalt av Facebook for å drive sensur


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.