Trump setter inn vaksinesjef fra Big Pharma og vil mobilisere hæren til å distribuere vaksine

0
Trump skal gjennomføre "Operation Warp Speed" for å utvikle og distribuere covid-19 vaksine på rekordtid. Shutterstock

President Donald Trump har etablert det som kalles «Operation Warp Speed», som er et prosjekt som har som mål å produsere hundrevis av millioner vaksinedoser mot covid-19. Til å lede prosjektet har han satt inn tidligere toppsjef i GlaxoSmithKline (GSK), Moncef Slaoui. GSK er verdens største vaksineselskap. Presidenten har også sagt at han vil sette inn hæren for å «distribuere vaksinen».

I 2012 erklærte GSK seg skyldig i å ha fremmet medisiner som ikke var godkjent for bruk, å ikke ha rapportert sikkerhetsdata og å ha betalt kickbacks til leger i USA. De godtok en bot på 3 milliarder dollar, 25 milliarder norske kroner, i det som til da var den største svindelsaka mot noe helseselskap i USA, og den største boten noe framasøytisk selskap hadde betalt.

Les: Hvem kontrollerer det globale vaksinemarkedet?

Operation Warp Speed, som har hentet navnet sitt fra Star Trek, legger vekt på høy hastighet, ekstrem mobilisering av farmasøytisk kapital og militær gjennomføring.

Det er åpenbart at dette kan gå ut over sikkerheten, for å si det litt forsiktig. Det tar tid å utvikle en vaksine som er trygg nok til å kunne bli brukt til massevaksinasjon. Det er anslått alt fra 18 måneder til flere år. Men her skal det etter presidentens direktiv oppnås resultater i år. Vi snakker altså om kanskje en tredel av den tida man vanligvis regner med. Det kan bety at man begynner massevaksinasjon med farlige vaksiner. Men vaksineselskapene og deres eiere vil gjøre megafortjenester.

Presidenten har lovt prosjektet «what it takes» når det gjelder økonomiske og andre ressurser. Det betyr reine julekvelden for Big Pharma. De kan øse av statkassa til utviklingsarbeidet og innkassere profitten når hundrevis av millioner vaksinedoser skal selges. Og hele folket i USA blir prøvekaniner. Og det skal gjøres ved hjelp av militære styrker. Trump sa til CBS News:

«Vi skal mobilisere vårt militære og andre styrker, men vi mobiliserer de militære på grunnlag av at vi har en vaksine. Det er en massiv jobb å gi denne vaksinen. Vårt militære er nå mobilisert så i slutten av året vil vi være i stand til å gi vaksinen til masse folk, veldig, veldig raskt.»

Det er ingen grunn til å anta at hærens vaksinekampanje vil bli frivillig. Det blir «enten vil du, eller så skal du». Hele Operation Warp Speed handler om å hoppe over sikkerhetskontroller og tidkrevende kliniske tester for så å gjennomføre massevaksinering under militær ledelse.

Kampanjen står under kommando av Pentagon, som i en pressemelding sier at de har inngått en kontrakt med selskapet ApiJect verdt 138 millioner dollar for å kjøpe inn deres vaksinesystem i et antall av 500 millioner ferdigfylte sprøyter. Og det er ikke hvilke sprøyter som helst. ApiJect skriver på sine nettsider:

With an optional RFID/NFC tag on each BFS prefilled syringe, ApiJect will make this possible. Before giving an injection, the healthcare worker will be able to launch a free mobile app and “tap” the prefilled syringe on their phone, capturing the NFC tag’s unique serial number, GPS location and date/time. The app then uploads the data to a government-selected cloud database. Aggregated injection data provides health administrators an evolving real-time “injection map.”

Hver sprøyte og hver vaksinering vil altså være registrert med serienummer, GPS-posisjon, tid og sted, samt naturligvis pasientens ID. Så Pentagon vil ha full oversikt og kontroll. Hva kan egentlig gå galt?


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelGucci-Helle får millionlønn som Facebook-overvåker
Neste artikkelStraffanger blir satt inn som streikebrytere mot streikende søppelarbeidere i New Orleans
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).