Den amerikanske hæren med ny storbestilling av norskprodusert drone

0
For et knapt år siden tok US Army BH3-dronene i operativ bruk for første gang, i Afghanistan. (Foto: US Army)

Nå har leveransene passert 12.000 droner. Dette skriver Teknisk ukeblad, som fortsetter:

Den amerikanske hæren, som i 2019 bestilte Black Hornet-droner fra FLIR Unmanned Aerial Systems AS, tidligere kjent som Prox Dynamics, for 40 millioner dollar, har nå lagt inn en ny storbestilling.

Den nye kontrakten med US Army er verdt 20,6 millioner dollar, cirka 210 millioner kroner, og ble inngått i forrige uke, melder FLIR Systems.

Det var i mai 2018 at Flir UAS gikk seirende ut av første fase av det amerikanske programmet «Soldier Borne Sensor» (SBS) med tredje generasjon av den såkalte nanodronen Black Hornet.

Dette førte til den første kontrakten i januar 2019, og kontrakten nå i mai 2020 er en fortsettelse av det samme programmet.

FLIR Unmanned Aerial Systems AS har i tre og et halvt år nå har hatt amerikanske eiere, men det er fortsatt tett samarbeid med hjemmemarkedet og det norske forsvaret. Et ferskt eksempel på dette, er at Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) nylig ble første kunde av Black Hornet «Vehicle Reconnaissance System» (VRS).

Se også nettsidene til FLIR. Dette er en PR-video for bruken av Black Hornet:

YouTube player

Black Hornet veier bare 33 gram heter det i produktbeskrivelsen.

I tillegg har Forsvaret startet jakten på nye, små overvåkingsdroner, ifølge en markedsundersøkelse (RFI) som Forsvarsmateriell (FMA) sendte ut like oppunder jul. «Stridsteknisk UAS for Forsvaret» heter prosjektet, der målet er å kjøpe inn nye droner i perioden 2022–2026. Ut fra denne RFI-en kan det se ut som at Forsvaret ser for seg flere enn én type lettvektsdroner framover.

Dronekrigen har vært i gang lenge, men nå trappes den opp til et vesentlig mer aggressivt og avansert nivå – og Norge er med!

PS: Og hvem er så de største eierne i FLIR Systems? Det er, ikke ekstremt overraskende – Vanguard og BlackRock med State Street på fjerdeplass – de vanlige mistenkte.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelUSA-ambassadør: – Min jobb er å lage ei hengemyr for Russland
Neste artikkelGucci-Helle får millionlønn som Facebook-overvåker