Den store hydrogenkalkunen

0
Illustrasjon: Shutterstock

Jonas Gahr Støre anbefaler et energisløseri uten like.

Av Jan Herdal.

Da Statoils skifer-drøm i USA i sin tid begynte å rakne med 20 milliarder kroner i avskrivninger, kalte jeg det en ny Enron-skandale. Ikke verdens beste bilde, men det ga mening på den tida. Enron er fortsatt vår tids skjellsettende økonomiske svindel med energi som røykteppe.

Takket være et sjeldent anfall av journalistikk i Dagens Næringsliv er Equinors faktiske tap endelig kommet på bordet. Det lyder på 200 milliarder kroner, som vi alle er blitt svindlet for. Slike tall er og blir teoretiske størrelser som det er vanskelig å få grep på.

Detaljen som trolig vil bli husket, er at Helge Lunds amerikanske kumpaner betalte 100 000 dollar for en kalkun, etter daværende kurs tilsvarende 700 000 norske kroner. I dag ville den ha kostet over en million kroner, også et uttrykk for «kvaliteten» på den norske maktelitens økonomiske politikk.

Oljerikdommen har skaffet oss historiens dårligste politikere, som ikke evner å se forskjell på inntekter og utgifter, eller gjeld og verdiskapning. Oppkjøpte medier skjermer dem fra virkeligheten. De er like fjerne for folk flest som franske Ludvik 16 og hans hoff, og durer videre mot avgrunnen.

Et barn kan forstå at selve grunnlaget for industrisamfunnet, den verdifulle  lagerenergien i form av kull, olje og gass, er endelig og må ta slutt en gang. Voksne burde forstå at den ikke kan erstattes med luftslott. Men politikere i et dødt demokrati har ikke annet å tilby.

En av dagens kalkuner heter hydrogen. Stortinget er fyr og flamme. Ap-leder Jonas Gahr Støre krever fortgang og gigasatsing. Bidragsentreprenørene jubler. Mediene følger lydig opp. Vi ser tegningen.

Støres kalkun har alle forutsetninger for å bli flere tusen ganger så dyr som Statoils. Den kan gå Jens Stoltenbergs månelandings-kalkun en høy gang før noen greier å skyte den ned. For sikkerhets skyld har våre politiske mestertenkere også flere nye karbonlager-kalkuner under oppdrett.

Det er allerede blåst over 400 milliarder felleskroner på koronapanikken.

Historisk sett ble framstilling av hydrogen ved hjelp av elektrolyse raskt utkonkurrert. Den krever ca. tre ganger så mye energi som dagens prosess basert på naturgass. Likevel skal den nå børstes støvet av. Den er «grønn», må vite, og derfor trumfer den alt, ikke minst alminnelig folkevett.

Ingen har råd til slik meningsløs energisløsing, bortsett fra norske politikere, som tror de har en evig Sareptas krukke full av oljepenger. Så dyr energi har i praksis bare staten råd til. Dette vil måtte gå på statskrykker hele veien, fra etablering, via produksjon til kjøp av det dyre produktet.

Som om dette ikke er nok, krever selv hydrogen basert på naturgass og brukt som drivstoff i en brenselcelle totalt sett ca. tre ganger så mye energi som vanlige elbiler. Legg til at politikerne vil gjøre den enda langt dyrere ved skille ut karbonet og pumpe det ned i havbunnen.

Denne artikkelen ble først publisert på Oljekrisa.no.

Les også: Klassekampen, husk at hydrogen ikke er en energikilde

Støre vil ha ny «månelanding» – gigasatsing på hydrogen


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkel«Biosikkerhet» blir den nye politikken
Neste artikkelProtester og sammenstøt med politiet i Tirana da Albanias nasjonalteater ble revet