Protester og sammenstøt med politiet i Tirana da Albanias nasjonalteater ble revet

0
Demonstranter i Tirana foran nasjonalteatret før det ble revet 17. mai 2020. Shutterstock

Demonstranter støtte sammen med albansk politi 17. mai 2020 da de protesterte mot rivinga av nasjonalteatret i hovedstaden Tirana. Prseident Ilir Meta kaller rivinga en «moralsk forbrytelse», mens statsminister Edi Rama sier at de som er imot hans plan for et nytt teater «ikke elsker utvikling». Det er BalkanInsight som melder dette.

Nasjonalteatret i Tirana ble bygd under den italienske okkupasjonen under annen verdenskrig. Det ble omtalt som et unikt eksempel på moderne italiensk arkitektur fra 1930-tallet og framover. Teatret ble altså bygd under fascismen, overlevde sosialismen og et par tiår med markedsliberalisme, men nå var det altså slutt.

Teatret var erklært som et av de sju mest truede monumentene i Europa. På den samme lista står forresten Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo. EU-delegasjonen i Tirana kritiserte rivinga og oppfordret i forkant til en «dialog mellom myndighetene og sivilsamfunnet før dette uopprettelige skrittet blir tatt».

I kulturlivet i Albania har det vært sterke følelser i sving mot rivinga av nasjonalteatret. Filmregissøren Edmond Budina kalte det «et vendepunkt i albansk demokrati» og sa at det var «ikke bare ødeleggelsen av en bygning, men også opprettelsen av et diktatur».

Statsminister Rama vil bygge et nytt teater som også skal inneholde et kjøpesenter og gi en del av tomta til et privat selskap, men disse planene har møtt motgang, så nå er det ikke helt klart hva det skal bli til med teatertomta.

Her er ei melding på Twitter om demonstrasjonen:

Den mest brukte emneknaggen på Twitter for denne striden er #NationalTheatre #Tirana.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting. Og få gjerne med deg venner og kolleger.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelDen store hydrogenkalkunen
Neste artikkel– Nesten tredobling av angst– og depresjonssymptomer under koronatiltakene