Millioner havner i arbeidsløshet og fattigdom, men milliardærene blir rikere enn noen gang

0
Jeff Bezos og Bill Gates. Illustrasjon: thongyhod, Shutterstock

Bare ei uke etter at 17 millioner mennesker i USA hadde registrert seg som arbeidsløse kunne verdens rikeste mann, Jeff Bezos notere seg for sin største formue noen gang. Rikdommen hans har økt med 24 milliarder dollar siden 2019 til hele 138,5 milliarder. Dette skriver Bloomberg.

Mens bedrifter i hopetall går konkurs og millioner kastes ut i fattigdom kan milliardærene le hele veien til banken. Den samlede formuen til de 500 rikeste milliardærene har økt med 20% under krisa, ifølge Bloomberg Billionaires Index. Også den fraskilte kona til Bezos, MacKenzie Bezos, har økt sin formue betraktelig. Hennes eierandel i Amazon som hun fikk som en del av skilsmisseoppgjøret har gjort at hun nå har en formue på 43,5 milliarder dollar og er inne på 18. plass på Bloombergs indeks. Verdens nest rikeste mann, Bill Gates, har en formue på 103 milliarder dollar.

Familien Walton som eier supermarkedkjeden Walmart har nå en samlet formue på 169 milliarder dollar, opp 5% fra begynnelsen av 2020. Teslasjefen Elon Musk er den som øker formuen sin mest, nest etter Bezos, med hele 10,4 milliarder dollar.

«Jeff Bezos er eier av avisa Washington Post  fra Washington DC, avisa som går i bresjen for amerikanske nyhetsmedier og deres nesten 100% støtte til (og promoteringer for) neokonservatisme – amerikansk imperialisme eller kriger. Dette inkluderer sanksjoner, kupp og militære invasjoner, mot land som USAs milliardærer ønsker å kontrollere,» skriver Eric Zuesse i Strategic Culture Foundation.

Bezos ønsker også å privatisere alt rundt om i verden som kan privatiseres, som utdanning, motorveier, helsehjelp og pensjoner. Jo mer milliardærene kontrollerer dette, jo mindre kontroll til alle andre. Å forhindre kontroll fra det offentlige bidrar til å beskytte milliardærer mot demokrati som vil øke skattene, og mot statlige forskrifter som vil redusere fortjenesten deres ved å øke utgiftene til selskapene. Så kontrollerer milliardærer regjeringen for å øke uttaket fra fellesskapet.

Gjennom Washington Post er Bezos en av verdens største personlige selgere til det amerikanske militærindustrielle komplekset. Han kontrollerer, og er den største investoren i, Amazon Corporation, hvor deres Web Services-divisjon leverer alle nettskytjenester til Pentagon, CIA og NSA. Og i april så vi denne overskriften: “CIA Considering Cloud Contract Worth‘ Tens of Billions ”, en kontrakt som vil løfte Bezos’ personlige formue enda høyere inn i stratosfæren, spesielt hvis han lykkes med alt (som han tidligere har gjort).

Bezos vil sende menneskeheten ut i verdensrommet

I et foredrag i mai 2019 agiterte Bezos for ei framtid der store deler av menneskeheten skal sendes ut i verdensrommet i gigantiske kunstige kolonier.

YouTube player

Da kan menneskeheten kolonisere verdensrommet, og det vil ikke være noen grenser for hvor mange vi kan bli. Og hva så med Jorda?

«Jorden ender opp innhegnet, et boligområde, med lett industri. Det vil være et vakkert sted å leve, et vakkert sted å besøke, et vakkert sted å ta høyere utdanning, og et sted for lett industri. Men tungindustri, forurensende industri, alle tingene som ødelegger planeten vår, de vil foregå utenfor jorden. Vi får begge deler. Vi får beholde denne unike juvelen av en planet, som er helt uerstattelig – det finnes ingen plan B. Vi må redde denne planeten. Og vi burde ikke gi opp en fremtid for våre barnebarns barnebarn med dynamisk kraft og vekst. Vi kan ha begge deler.»

Spark mesteparten av menneskeheten ut i verdensrommet, så blir Jorda et paradis for sånne som Jeff Bezos og hans likesinnede. Og han tenker faktisk på seg sjøl i et svært langt perspektiv. Bezos bruker mye penger på å finne ut om han kan leve evig!

Les: Is Silicon Valley’s quest for immortality a fate worse than death?

Og naturligvis har Jezz Bezos opprettet et «klimafond» på 10 milliarder dollar slik at han også kan øke formuen sin på «klima».

De ultrarike har skilt seg ut som en egen klasse moguler som kan manipulere finansmarkedene og kontrollere hele stater, og enten det er oppgang eller sammenbrudd i økonomien finner de måter å øke sine personlige formue på. Og alle sammen har funnet ut at det er smart å drive med filantropi, for da vil massene se opp til dem og glemme at det er de samme rikingene som har plyndret dem for å bli så rike.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelOm overvåkingskapitalismen
Neste artikkelIsraels lite kjente støtte til Haftar-hæren i Libya
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).