Epidemien setter søkelys på globalismens risikoer

32
Illustrasjon: Shutterstock

Det har aldri vært større mangel på legemidler i Norge, skrev VG i 2019. Situasjonen beskrives av Legemiddelverket som «veldig alvorlig». Medisinmangelen i Norge er større enn noen gang og apotekene er tomme for viktige medisiner. Det kan føre til at pasienter ikke får den behandlingen de trenger. Dette skrev ABC Nyheter på grunnlag av ett oppslag i Stavanger Aftenblad. Det er først og fremst legemidler for store pasientgrupper det er mangel på, som for eksempel blodtrykksmedisiner, blodfortynnende medisiner og medisiner mot lavt stoffskifte. Dette er medisiner som hundretusener av nordmenn er avhengige av.

Les: Medisinmangelen i Norge større enn noen gang. Vi er prisgitt tre internasjonale giganter.

Koronaepidemien setter et grelt søkelys på hvor ekstrem den internasjonale medisinsituasjonen er blitt. USA har gjort seg nesten totalt avhengig av Kina for en rekke medisingrupper, skriver Rosemary Gibson ved Hastings Center bioethics research institute. Hun skriver at 80% av alle farmasøytiske ingredisenser i USA er produsert i Kina. USA stengte sitt siste produksjonssted for penicilin i 2004. Gibson mener at USA om fem til ti år vil ha mistet evnen til å produsere egne generiske medisiner.

For Norge er situasjonen verre. Norge er 100 prosent avhengige av import av legemidler, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til VG.

Dette er et produkt av globaliseringa. Globalismens tese er at man trenger ikke produsere det eller det produktet sjøl, man kan kjøpe det på verdensmarkedet fra dem som gjør det billigst. Denne tankegangen og den økonomien den er basert på har ført til en slik avhengighet som den Gibson beskriver.

Og når en epidemi som koronaepidemien slår til og Kina trenger medisinene sine sjøl, avsløres de grunnleggende svakhetene ved globalismen. For USAs vedkommende begynte outsourcing til Kina for alvor under president Bill Clinton. Clinton sjøl var en entusiastisk tilhenger av dette.

Også i Norge og ikke minst under regjeringa Solberg predikes globalismens evangelium. Vi behøver ikke produsere mat sjøl, og man tar det ikke alvorlig at vi mangler medisiner. Men det skal ikke mer til enn en epidemi eller en internasjonal krise med blokader til før et slikt system kan rakne fullstendig.

Det skulle liksom bli så fint alt sammen da Jens Stoltenbergs første regjering gjennomførte sitt frislipp av apotekene i 2001. Et av formålene med loven var å skape økt konkurranse. Men norske apoteker eies ikke lenger av apotekeren på hjørnet, som E24 skrev allerede i 2007. De eies av tre gigantiske monopoler. Ifølge oversikt fra Apotekforeningen supplert med aksjeoversikter fra Morningstar, Londonbørsen og Proff.no ser nå eierstrukturen nå slik ut:

85 prosent av norske apoteker er eid av tre multinasjonale selsskaper. Disse er igjen finansielt kontrollert av «the usual suspect», de tre megafondene BlackRock, Vanguard og State Street.

Snakk om å legge alle eggene i en kurv.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Men norske apoteker eies ikke lenger av apotekeren på hjørnet, som E24 skrev allerede i 2007. De eies av tre gigantiske monopoler.

  “Oligopol” kalles det vel da. Lissomkonkurranse. Norske apoteker driver ågervirksomhet. Jeg kjøpte en bitteliten flaske Antibac håndsprit (den eneste størrelsen de hadde igjen) og betalte kr. 55 for den. Dyrere enn å kjøpe sprit på Polet. Rødsprit blir nok alternativet nå.

 2. Blå Rens på bygghandel?
  Isopropanol Blå Rens 1 Ltr Akol Pro

  Propan-2-ol: 60 - 100 %
  Signal word: Danger
  H225 Highly flammable liquid and vapour. H319 Causes serious eye irritation. H336 May
  cause drowsiness or dizziness.
  P102 Keep out of reach of children. P210 Keep away from heat / sparks / open flames /
  hot surfaces. – No smoking. P243 Take action to prevent static discharge. P261 Avoid
  breathing dust / fume / gas / mist / vapours / spray. P280 Wear protective gloves /
  protective clothing / eye protection / face protection. P305+P351+P338 IF IN EYES: Rinse
  cautiously with water for several minutes. Remove contact lenses, if present and easy to
  do. Continue rinsing. P312 Call a POISON CENTER or doctor / physician if you feel
  unwell.

  Såpe fungere like på hendene som rens.
  Den skarpeste såpe jeg vet om er lut

 3. Kanskje det funker greit ja. Problemet med all sprit er at man vil tørke ut hendene. Sikkert lurt å tilsette noe matolje f.eks.

 4. Handrens

  • 2/3 cup of 91% isopropyl alcohol
  • 1/3 cup aloe vera gel
  • Essential oil of your choice for added protection and natural fragrance (optional)

  soap

 5. Samme var det jo med de nasjonale kornlageret vårt som vi skulle ha til dårlige tider, det klarte Kjell Magne Bombevik å legge ned.

  Alt kan kjøpes i utlandet sier han, den dagen utlandet trenger de selv så sulter folket i hel.

 6. Avatar for Johnny Johnny says:

  Epidemien setter søkelys på globalismens risikoer, skriver Steigan, men den setter også søkelys på hvor dårlig Norge takler denne epidemien. Et land som Russland, med sine 150 millioner innbyggere har 17 smittede, mens Norge med sine 5 millioner har 236 smittede. Norge et av de dårligste landene i verden til å hindre sykdomsspredning, regjeringa burde skamme seg!

  En kvinne som arbeider på flyplassen tok imot et fly med italienere der flere var syke, og nå ligger hun selv syk. Sykehuset var ikke interessert i å teste henne, for hun hadde ikke vært i utlandet! At kvinnen arbeidet på flyplassen og tok i mot syke italienere hadde ingen betydning, mente legene! Kvinnen spurte så sykehuset om hun fikk hjemmekarantene, men det så sykehuset ingen grunn til! :astonished:

 7. Ja, jeg har ventet på dette innlegget om globaliseringens farer. For det som skjer bør være en tankevekker for dem som vil flytte ut alle strategisk viktige områder som mat, medisiner, ITsupport, produksjon av viktige artikler. Alt funker sikkert bra i en verden i medvind, men i krise og krig blir det alltid stopp.

 8. Det er jo derfor jeg sier du må løpe og kjøpe dasspapir. Vi har en statsledelse som er like kompetente som i Venezuela, og i likhet med dem produserer vi ikke dasspapir lengre, vi må importere alt enda skauen råtner på rot. Får håpe du ikke er kroniker av noe slag da… :grimacing:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

24 flere kommentarer

Deltakere