Medisinmangelen i Norge større enn noen gang. Vi er prisgitt tre internasjonale giganter.

0
Den farmasøytiske industrien er en av de mektigste bransjene i verden. Illustrasjon: Shutterstock.

Medisinmangelen i Norge er større enn noen gang og apotekene er tomme for viktige medisiner. Det kan føre til at pasienter ikke får den behandlingen de trenger. Dette skriver ABC Nyheter på grunnlag av ett oppslag i Stavanger Aftenblad. Det er først og fremst legemidler for store pasientgrupper det er mangel på, som for eksempel blodtrykksmedisiner, blodfortynnende medisiner og medisiner mot lavt stoffskifte. Dette er medisiner som hundretusener av nordmenn er avhengige av.

– For pasienten fører det til usikkerhet. I mer alvorlige tilfeller har jeg opplevd at pasienter ikke kunne behandles for kreft fordi medisinen ikke var å oppdrive, sier fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Det skulle liksom bli så fint alt sammen da Jens Stoltenbergs første regjering gjennomførte sitt frislipp av apotekene i 2001. Et av formålene med loven var å skape økt konkurranse. Men norske apoteker eies ikke lenger av apotekeren på hjørnet, som E24 skrev allerede i 2007. De eies av tre gigantiske monopoler. Ifølge oversikt fra Apotekforeningen supplert med aksjeoversikter fra Morningstar, Londonbørsen og Proff.no ser nå eierstrukturen nå slik ut:

85 prosent av norske apoteker er eid av tre multinasjonale selsskaper. Disse er igjen finensielt kontrollert av «the usual suspect», de tre megafondene BlackRock, Vanguard og State Street.

Les: Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

Stefanio Pessina er en italilensk milliardær som er bosatt i Monte Carol og som har inngått et strategisk partnerskap med det femte største farmasøytiske selskapet i Kina, Nanjing Pharmaceutical. Han er en av verdens 500 rikeste milliadærer ifølge Forbes. Tyske Phoenix styres av milliardæren Adolf Merckle, som er på 44. plass blant verdens rikeste. Vitusapotek ble fram til 2013 eid av Celesio, som igjen var kontrollert av milliardæren Franz Markus Hanielfronter. De ble da kjøpt opp av det amerikanske McKesson Corp.

Kort sagt: Når det er mangel på legemidler i Norge så ligger ansvaret på ter multinasjonale selskaper med helt andre prioriteringer enn vår helse. For dem kan det til og med være en fordel med en viss knapphet siden det kan drive prisene i været.

Les: Privatisering – lagtempo i flere etapper

Makt: Between a BlackRock and a hard place

Wall Street på full fart inn i norsk helsevesen

Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.