Medisinmangelen i Norge større enn noen gang. Vi er prisgitt tre internasjonale giganter.

0
Den farmasøytiske industrien er en av de mektigste bransjene i verden. Illustrasjon: Shutterstock.

Medisinmangelen i Norge er større enn noen gang og apotekene er tomme for viktige medisiner. Det kan føre til at pasienter ikke får den behandlingen de trenger. Dette skriver ABC Nyheter på grunnlag av ett oppslag i Stavanger Aftenblad. Det er først og fremst legemidler for store pasientgrupper det er mangel på, som for eksempel blodtrykksmedisiner, blodfortynnende medisiner og medisiner mot lavt stoffskifte. Dette er medisiner som hundretusener av nordmenn er avhengige av.

– For pasienten fører det til usikkerhet. I mer alvorlige tilfeller har jeg opplevd at pasienter ikke kunne behandles for kreft fordi medisinen ikke var å oppdrive, sier fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Det skulle liksom bli så fint alt sammen da Jens Stoltenbergs første regjering gjennomførte sitt frislipp av apotekene i 2001. Et av formålene med loven var å skape økt konkurranse. Men norske apoteker eies ikke lenger av apotekeren på hjørnet, som E24 skrev allerede i 2007. De eies av tre gigantiske monopoler. Ifølge oversikt fra Apotekforeningen supplert med aksjeoversikter fra Morningstar, Londonbørsen og Proff.no ser nå eierstrukturen nå slik ut:

85 prosent av norske apoteker er eid av tre multinasjonale selsskaper. Disse er igjen finensielt kontrollert av «the usual suspect», de tre megafondene BlackRock, Vanguard og State Street.

Les: Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

Stefanio Pessina er en italilensk milliardær som er bosatt i Monte Carol og som har inngått et strategisk partnerskap med det femte største farmasøytiske selskapet i Kina, Nanjing Pharmaceutical. Han er en av verdens 500 rikeste milliadærer ifølge Forbes. Tyske Phoenix styres av milliardæren Adolf Merckle, som er på 44. plass blant verdens rikeste. Vitusapotek ble fram til 2013 eid av Celesio, som igjen var kontrollert av milliardæren Franz Markus Hanielfronter. De ble da kjøpt opp av det amerikanske McKesson Corp.

Kort sagt: Når det er mangel på legemidler i Norge så ligger ansvaret på ter multinasjonale selskaper med helt andre prioriteringer enn vår helse. For dem kan det til og med være en fordel med en viss knapphet siden det kan drive prisene i været.

Les: Privatisering – lagtempo i flere etapper

Makt: Between a BlackRock and a hard place

Wall Street på full fart inn i norsk helsevesen

Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvilken rolle spilte Institute for Statecraft i Skripal-saka?
Neste artikkelDen britiske regjeringens skjulte propaganda mot Russland og Skripal-saken
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).