Big Pharma lar seg ikke slå – ikke en gang av Vinmonopolet

0

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

I et Facebook-innlegg 11.6.2016 med overskriften «45.000 KRONER PER KILO – DYRERE ENN SAFRAN!» , viste jeg at legemiddelet «PROLIP» kostet ca. NOK 45.000 per kilo. Jeg trodde rekorden ville bli stående lenge og lot etterpå være å kontrollere – inntil for nylig da min kone hjemme i Sverige kjøpte en liten flaske med øyendråper kalt ‘Livosin 5 mg/ml’ til SEK 109,00. Produktet inneholdt 4 milliliter, hvilket betyr at 700 milliliter av væsken kostet SEK 19.075,00. [P.t. betaler man ca. NOK 1,02 for SEK 1,00 – for dette innlegget betyr kursulikheten intet).

I Norge får du medisinen til ulike priser, men jeg viser én – NOK 219,00. 700 milliliter koster i så fall NOK 36.575,00.

Hva er det dyreste av alle utsalgsetablissementer i Norge uansett produkt, tenkte jeg, og tenkte videre at det måtte da være Vinmonopolet, og jeg spurte Google etter det dyreste produktet som dette statlig foretaket solgte. Og jeg fikk vite at det p.t. er konjakken ‘Henrik Ibsen N°1 Grande Champagne’ som koster NOK 38.916,50 for 700 milliliter. Dog opplyser Vinmonopolet at du får NOK 5000 tilbake hvis du panter flasken. Dermed koster det faktiske innholdet egentlig «bare» NOK 26.916,50. Det er NOK 9659,50 mindre enn 700 milliliter ‘Livosin 5 mg/ml’ og Big Pharma er fortsatt øverst på seierspallen.

Jeg nevner òg at øyendråpeprodusenten opplyser at flaskeinnholdet er holdbart i kun én måned etter åpning. Åpner du med andre ord flasken og bruker en halvpart av innholdet (2 milliliter) og så setter den vekk og ikke har behov for innholdet før etter én måned etter flaskeåpningen, er innholdet ubrukelig, og du må kjøpe ny flaske.

Forbehold:

  1. Poenget med dette innlegget er ikke å foreta eksakte sammenligninger av ulike priser på farmasiprodukter verken i de to skandinaviske landene eller mellom dem. Du finner sikkert lavere eller høyere priser. Det er heller ikke mitt poeng å sammenligne apotek- og vinmonopolpriser. Mitt poeng er å vise at farmaindustrien har betydelige marginer på sine produkter. Især bevises dette når man ser på forskjellen mellom NOK 219,00 og SEK 109,00. Her må det antas at produsenten har hatt samme produksjons- og forsendelseskostnader på det produktet som selges i Norge og i Sverige.
  2. For eventuelle regnefeil er dataprogrammet «Kalkulator», som jeg tror medfølger Windows, ansvarlig.

Terje Sørensen

Pensjonert advokat

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvorfor vil ingen ha den norske krona?
Neste artikkelKrigshisserne i Washington driver Europa skritt for skritt i retning verdenskrig