Ufattelig om Skottland-kabelen – nå i Debatten/NRK

0
Fredrik Solvang ledet Debatten på NRK om kabler til Skottland. Skjermdump

Av Odd Handegård.

Hogne Hongset i «Motvind Norge» uttrykte i avslutningsreplikken i programmet «Debatten» i NRK 30. januar 2020 en presis oppsummering av debatten: «Det er morsomt å høre på politikere som er utrolig gode til å la være å svare på spørsmål de blir spurt om». Her er debatten.

To av deltakerne (Espen Barth Eide og Stefan Heggelund) gjentok mange av de synspunktene de hadde i Dagsnytt 18 forleden, bortsett fra at Barth Eide klarte å luke bort det verste tøvet («norske smelteverk bruker dansk vindkraft om natta»), og at det hadde gått opp for Heggelund at kabelen til Skottland skal gå fra Eidfjord i Hardanger og ikke fra Agder.

Jeg skal ikke gå gjennom detaljene i alt deltakerne sa – det holder å liste opp fire av de mest ekstreme mytene som gikk igjen:

1. Kabelen til Skottland er samfunnsmessig lønnsom selv om byggingen koster 8-9 milliarder.

2. De globale klimagassutslippene vil bli redusert med 2 mill. tonn.

3. Norge vil på litt sikt kunne importere billig vindkraft fra Skottland.

4. Kabelen til Skottland vil føre til mindre vindkraftutbygging i Norge (Heggelund).

Tross gjentatte spørsmål om dokumentasjon, kom det bare utenomsnakk: Lønnsomheten viste seg å være avhengig av en fordobling av strømprisen til norske forbrukere og av at utbyggerne kan laste byggekostnadene over på norske husholdninger. Påstanden om at norsk vannkraft til Skottland vil kunne redusere CO2-utslippene med 2 mill. tonn er feil, ifølge Hongset – ettersom krafta må tas fra den som planlegges eksportert til Tyskland. Utslippene vil derfor øke med 2 mill. tonn. Påstanden om at Norge vil importere vindkraft fra EU stemmer like lite denne uka som i forrige uke – import av kraft fra EU vil være «balansekraft» lagd av kull og gass (vanlig EU-miks av fossil energi) – og den blir ikke billig som påstått, men KOSTBAR pga de økende klimaavgiftene EU planlegger på all kraft. Og også påstanden om at det kan bli mindre vindkraftutbygging i Norge som følge av en mulig kabel til Skottland (Heggelund), ble hengende i lufta uten fnugg av sannsynliggjøring.

Ellers hadde Slagsvold Vedum problemer pga Senterpartiets tidligere historie – det var vanskelig å vri seg unna «arvesynden» fra Borten Moe og Haga der grunnlaget for Frps meningsløse energipolitikk de siste årene ble utformet. Også Sps ordfører i Eidfjord hadde problemer: Han skulle finansiere en sykkelvei med konsesjonsavgifter, men burde vært mer opptatt av at regjeringen planlegger å frata kraftkommunene over hele landet vesentlige deler av kraftinntektene. Men for programlederen Fredrik Solvang var det framgang. Av åtte deltakere i panelet (inkl. NVE-direktør Lund), hadde han i alle fall funnet én deltaker som hadde prinsipielle motforestillinger mot Skottlandskabelen: Vi har allerede for stor eksportkapasitet, mente han, kabelen til Skottland vil være ulønnsom for de fleste norske borgere og helt uten betydning for klimautviklingen.

Det blir noe grunnleggende feil med slike korte debatter, med mange deltakere. Vi har allerede 17 utenlandskabler, og vil snart få ytterligere 2-3 nye. Kapasiteten vil bli så stor at vi i prinsippet vil kunne eksportere mer en halvparten av vår kraftproduksjon. Samtidig har vi kravet om at Norge skal fullelektrifiseres, jfr. dagens nyhet fra Miljøverndepartementet («Klimakur») der det også foreslås brukt kolossale mengder fornybar energi. Summen av kraft til eksport og elektrifisering overstiger alt Norge kan produsere, selv om vi hadde bygd tusenvis av nye vindturbiner. Det er på tide at noen nå roer ned, og bidrar til å få litt realisme inn i energi- og klimapolitikken. Vi kan ikke bruke mer enn den energien vi har – og vi skal ikke ha mer vindkraft.


Les om Acer på steigan.no


Vår uavhengige og kritiske journalistikk er 100 prosent avhengig av lesernes støtte. Vil du være med?

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelImperialism and Liberation Strategies in the Middle East
Neste artikkel«Klimakur 2030» – et program for å rasere Norge