Åpen reise til Syria i april

0
Kari Jaquesson foran Krak des Chevaliers, korsfarerborgen, i Syria.

Vår medarbeider Kari Jaquesson reiser i april tilbake til Syria på en 10 dagers rundreise og siden hun er en av dem i Norge som har fulgt situasjonen i Syria tettest, og dette er en anledning også for våre lesere til å bli kjent med Syria på en måte de aldri vil kunne gjøre via norske medier, så anbefaler vi denne reisen mer enn gjerne. Vi ser også dette som en mulighet til å få inntrykk tilbake som kan formidles på våre sider.

Jaquesson opplyser om at dette ikke er en politisk reise, men ved å vise denne formen for solidaritet med det syriske folket er vår påstand at det ér det, og det i positiv forstand. Ikke minst kan vi anta at det betyr mye for syrere at utlendinger vil besøke landet deres. Å reise er en solidaritetshandling fra folk til folk. Ved å reise har man mulighet til å danne seg et selvstendig inntrykk av landet, menneskene og andre perspektiv på landet og verden.

I 2010 besøkte åtte millioner utlendinger Syria, da krigen ble utløst i 2011 falt tallen rett til bunns, målet for 2020 er i følge turistministeren to millioner besøkende fra utlandet.

Syria er utsatt for en massiv mediakrig der de store mediene fremstiller landet som nærmest sønderskutt. Vanlige syrere er blitt gjort usynlige og landet lider naturlig nok under de beinharde sanksjonene, som dessverre Norge også er en del av. Da er det forfriskende og svært nyttig å se bilder og filmer turister formidler både på sine egne sosiale medier, og i uavhengige medier, slik som steigan.no

Damaskus har vært bebodd i 10.000 år uten avbrudd.
Foto: Kari Jaquesson

Turister som besøker Syria sender hjem fortellinger og bilder som strider fullstendig med medienes ensidige fremstilling. De besøker historiske monumenter, landskap, byliv med et levende caféliv, markeder og møter med syriske mennesker som lever sine liv, går på konserter, utstillinger. Dette er noe hovedstrømsmediene lar være å vise frem.
Det er vi ikke så overrasket over, det er stille som i graven fra de samme mediene når den syriske hæren i disse dager frigjør område etter område i al-Qaidaterroristenes siste skanse i Idlib, helt nord i landet.

Marked i Damaskus Foto: Tor Lindseth

Jaquesson reiste til Syria første gang i 2017, som en del av en gruppe internasjonale uavhengige journalister. I fjor inviterte hun nordmenn til å bli med på en historisk og kulturell reise, og en gruppe på 12 besøkte Damaskus, Homs, Aleppo og andre steder i løpet av ni dager. I år skal det være et enda bredere program fordi situasjonen i Syria har hatt en svært positiv utvikling. Blant annet skal det nå være mulig å besøke oldtidsbyen Palmyra.

Kari Jaquesson har lagt ut informasjon om reisen på sin blogg her hos oss og oppfordrer flere til å bli med. Vi slutter oss til denne oppfordringen.

Forrige artikkelEn lenge hemmeligholdt rapport om USAs biologiske krigføring i Nord-Korea og Kina
Neste artikkelSinn Fein foran irsk gjennombrudd