Du kan bli med på historisk og kulturell reise til Syria i april 2020.

Nå har du mulighet til å være blant de første norske som besøker det som vil bli den hippeste destinasjonen i løpet av få år. I april 2019 var vi 12 nordmenn som reiste sammen, og det var en veldig vellykket rundreise. Vi besøkte Damaskus, Aleppo, Homs og Maaloula. I løpet av det siste året har det skjedd ytterligere positiv utvikling i Syria, så i 2020 besøker vi enda flere steder.

Kan man virkelig reise som turist til Syria?

Ja, det er det stadig flere som gjør! Jeg reiste første gang til Syria i 2017, da som journalist sammen med andre fra flere land, vi var fire nordmenn i gruppen. Jeg reiste fordi jeg var lei av å lese de samme falske nyhetene som vi alltid blir servert når et land skal invaderes, slik som vi har sett så mange ganger før.

Jeg har en sterk rettferdighetssans, og ville bringe stemmene til de som mediene lot som om ikke eksisterte frem i media, nemlig 95% av de «vanlige» menneskene i Syria, de som bor i de områdene som ikke var okkupert av terrorister.
Det de fortalte stod i full kontrast til det våre medier fortalte. Det var ingen overraskelse, men det er annerledes å bare ha en mening, og det å faktisk kunne dokumentere det, derfor reiste jeg.

Allerede i 2017 var det tydelig at krigen gikk mot en slutt, og jeg sa til meg selv: «Hit vil jeg ta med meg nordmenn når det har blitt fred.» Da jeg var tilbake i 2018 var det stor forandring bare fra året før, og jeg så at tiden var inne for «vanlige» turistreiser. Det var virkelig en stor og gledelig opplevelse å kunne reise sammen med alle de som var med i 2019.

I 2017 var gruppen vår blant de første som kunne gå inn i Citadellet i Aleppo. Det var en stor opplevelse!

En unik mulighet og tidspunkt for å reise

En reise i Syria er en uforglemmelig opplevelse. Påsken er spesiell, for hit kom de første kristne flyktningene for over 2000 år siden, og kirker og moskéer står side om side i Syria. Damaskus er verdens lengst uavbrutt bebodde by – 10.000 år sivilisasjon.

I år får vi også besøke oldtidsbyen Palmyra, noe som var umulig for kort tid siden. Dette er på ingen måte en ”skrekk og gru”-reise. Tvert i mot, nå får du se med egne øyne det flotte landet som avisene våre ikke vil vise frem, du vil bli meget overrasket.
Vi får også se noen av de rammede områdene blant annet i Øst-Aleppo som du antagelig har sett bilder av i avisene, krigen har satt sine spor.
Dette blir en reise i historien på et helt unikt tidspunkt.

I gamlebyen i Damaskus er det mange antikvitetsbutikker. FOTO: Kari Jaquesson

I 2010 var det over 8 millioner turister fra hele verden som besøkte Syria og alle piler pekte oppover.
Krigen satte en stopper for det meste. Men så snudde det etter hvert som freden har kommet og i 2018 var det 1.7 millioner, og det øker jevnt og trutt. Om få år må man gå i kø for å se alle de fantastiske severdighetene, så vi er heldige som kan reise nå.

For fotoentusiaster er det spektakulære motiv hvor enn du snur deg. Det ene er monumentene, kirkene og moskéene, landskapene, det andre er dagliglivet, gatelivet, caféene, menneskene vi møter. I dag er de fleste land «globalisert» – det er de samme internasjonale kjedebutikkene som dominerer gatebildet. Ikke i Syria.
Å være i Syria gir en verdifull påminner om hvor standarisert (og kjedelig) alt har blitt i vår del av verden.

Syriske damer – vi fant tonen!
FOTO: Tor Lindseth

Vi skal besøke Damaskus, Maa’loula, Aleppo, Hama, Soueida, Qanawat, Shahba, Bosra, Palmyra og ta oss en tur til kysten.

Spørsmål om reisen? Send mail til karijaq@gmail.com

Å forklare hvordan atmosfæren i Syria er, er som å forsøke å forklare noen hvordan honning smaker. Det kan ikke forklares, det må oppleves!

Damaskus – basarene
FOTO: Tor Lindseth
Syrisk familie på vei til kirken og konfirmasjon.
FOTO: Kari Jaquesson

Å forklare hvordan atmosfæren i Syria er, er som å forsøke å forklare noen hvordan honning smaker. Det kan ikke forklares, det må oppleves!

To av de som var med i gruppen til Syria i 2019 også meldt seg på i 2020 og det er en flott attest på at dette er givende og spennende.

April 2019 den norske gruppen på Damaskus’ eldste café.

Det er et rikt kulturliv i Syria. Frem mot reisen får jeg oversikt over kulturarrangement, konserter, utstillinger, events osv, så det kan bli en kveld i i operaen og annet spennende. Jeg har venner i Syria som holder øynene åpne etterhvert som ting kommer på kalenderen. Målet er at vi skal få oppleve så mye som mulig, men selvsagt også ha egentid og få hvilt mellom opplevelsene.

Flyreise

 • Avreise 3.april kl.13.00 fra Oslo Lufthavn – ankomst Beirut kl.01.10. (da har datoen blitt 4.april).
  Vi kjører direkte fra Beirut flyplass til Damaskus. Det er omlag 11 mil å kjøre, vi stopper for stempling av pass osv på grensen mellom Libanon og Syria, det går veldig raskt og greit.
 • Hjemreise: Vi reiser fra Damaskus til Beirut 14.april ca. kl 18.00
 • Flyet til Oslo går 02.25 fra Beirut, lander på Oslo Lufthavn 15.april kl. 12.10.

Du kan selvsagt fly med et annet selskap, så lenge du er på Beirut flyplass ved avtalt tid. Du kan jo ta noen dager i Beirut først om du har mulighet og tid. 

Overnattinger

Vi bor på bra hoteller hele veien. BEIT ZAMAN Hotel i Damaskus, VILLA ROSA Hotel ved Krak de Chevaliers og boutiquehoteller i øvrige byer.

Vår i Damaskus
FOTO: Kari Jaquesson

Program:

Her i programmet ser du bare de ”historiske” stedene vi skal få oppleve. I tillegg skal vi rusle i spennende gater, slappe av og bare se på folkelivet, kikke i antikvitetsbutikker og spise lange lunsjer, høre på musikk, møte folk, diskutere og ha det hyggelig sammen.
Vi får muligens også tatt en tur langs havet til Latakia eller Tartous. Dette bekreftes i løpet av ukene før avreise.

Det er et rikt kulturliv i Syria. Frem mot reisen får jeg oversikt over kulturarrangement, konserter, utstillinger, events osv, så det kan bli en kveld i i operaen og annet spennende. Jeg har venner i Syria som holder øynene åpne etterhvert som ting kommer på kalenderen.
Målet er at vi skal få oppleve så mye som mulig, men selvsagt også ha egentid og få hvilt mellom opplevelsene. Bare det å sette seg ned på en café og kikke på folkelivet er veldig spennende, og det er lett å komme i kontakt med folk. Det er livlig kvelds & natteliv, så en tur «på byen» etter middag kan være veldig hyggelig.

Lørdag 4.04:
Ankomst Damaskus, innsjekking hotell, tid til å slappe av, informasjonstreff, spasertur i nabolaget, middag, overnatting

Søndag 5.04:
Frokost – Full dag i Damaskus, vi skal besøkemye flott i Damaskus, fordelt på flere dager etter at vi kommer tilbake fra rundreisen. Blant annet:
Tekieh Souleimanieh, Håndverksbasarene, Hamidieh Basaren, Omayyad Moskeen, Salaheddins Mausoleum, Straight Street, Azem Palasset, Gamlebyen, mm Det vi ikke rekker denne første dagen får vi sjansen til å se senere. Middag og overnatting .

Mandag 6.04:
Frokost – Heldags tur til Sør-Syria : Soueida, Qanawat, Shahba, Bosra, tilbake til Damaskus. Middag og overnatting.

Tirsdag 7.04:
Frokost – Reiser til Seidnayaklosteret, videre til Maa’loula, byen der de fremdeles snakker arameisk (vi besøker Mar Sarkis klosteret og Mar Takla klosteret ), deretter reiser vi til verdens største korsfarerborg Krak des Chevalier, spiser middag og overnatter.

Onsdag 8.04:
Frokost – Heldagstur til oldtidsbyen Palmyra, reiser videre til Hama der vi spiser middag og overnatter.

Torsdag 9.04 (Skjærtorsdag)
Frokost – vi besøker blant ennet Hamamuseet og Noriashjulene, reiser videre til Aleppo der vi spiser middag og overnatter.

Fredag 10.04 (Langfredag):
Frokost – Diverse aktiviteter i Aleppo på dagtid, vi får blant annet besøke den store moskéen som var okkupert av terrorister, og nå er under full rehabilitering, de eldgamle basarene, det legendariske Hotel Baron. Gjestelisten er full av celebriteter gjennom historien. Lawrence of Arabia sov på rom 202 og hans ubetalte regning henger i resepsjonen. Agatha Christie bodde på rom 203 og skrev første delen av Mord på Orientekspressen her. Middag og overnatting. Aleppo by night for de som vil.

Lørdag 11.04 (Påskeaften):
Frokost – retur til Damaskus , egentid, middag og overnatting.
Damaskus by night – det er masse barer og klubber, livlig i gatene på kveldstid.

Søndag 12.04:
Frokost – Damaskus med diverse program. Vi besøker stedene vi ikke rakk første dagen, og vi skal også oppleve det moderne Damaskus, sjekke ut kuntsgallerier og annet aktuelt på kulturfronten.
Middag og overnatting

Mandag 13.04:
Frokost – Vi oppdager og utforsker de kristne bydelene i gamle Damaskus, avskjedsmiddag og overnatting

Tirsdag 14.04:
Ekstra lang frokost med oppsummering og samtale, siste shopping, og felles lunsj . Avreise Beirut flyplass ca. kl. 18.00.

Damaskus «by night»
FOTO: Tor Lindseth

Pris totalt ca. 21.800.-
(Dersom vi blir flere enn 11 synker prisen per person)
Det dekker også flybillett.

 • Fly tur-retur Oslo-Beirut  utgjør omlag  4200,-)
  Flybilletter inkluderer 23 kilo sendt bagasje + 10 kilo håndbagasje. Betingelser:  10.februar betales  depositum kr.400,. for flybillett. Dette er ikke refunderbart. Resten av billetten betales senest 10.mars. Prisen på flybillettene (utgjør ca 4200,-) forutsetter at vi er 10 personer. I skrivende stund er vi 10, så vi vil gjerne ha med fler. 
 • Transfer tur-retur Beirut-Damaskus
 • All transport ifølge program
 • Overnatting hotell i delt dobbeltrom (tillegg enkeltrom 520 USD)
 • Profesjonell engelsktalende guide
 • Norsk reiseleder
 • Visum til Syria 
 • Inngangsbillett til alle museer, severdigheter
 • Frokost og middag hver dag

Spørsmål om reisen? Send mail til karijaq@gmail.com

Reiseforsikring: Vi kjøper egen polise (ca 20 USD) i Syria som dekker alle helsetjenester (det er topp moderne fasiliteter) og transport til Beirut lufthavn.

Syriagruppen foran korsfarerborgen Krak des Chevaliers.

Ikke inkludert:

 • Personlige utlegg, eget forbruk
 • Drikke til maten (det er veldig billig i Syria!)
 • Måltider utenom program
 • Tips til guide og sjåfør
 • Eventuell avreiseavgift (ikke aktuelt pr.idag)

Visum:

Senest én måned før avreise må du sende meg kopi av pass for å få ordnet visum. Visumkostnadene er inkludert så lenge vi er flere enn 8 personer.Etter at visum er i orden betales opphold & program. Betalingsinformasjon tilsendes straks visum er innvilget.

Syria gleder seg til å ta i mot flere turister!

Diverse informasjon

Strøm: vanlig som i Norge.

Mobilbruk: Det er meget godt WiFi på alle hotell, de fleste restauranter, osv, men du kan også få deg et syrisk SIM-kort mens du er i Syria. Det koster nesten ingenting, og gir deg mulighet til å motta telefoner hjemmefra uten at det koster deg noe, og du kan bruke 3G og 4G med dette. Om du har en gammel telefon liggende, kan det være greit å ha med den, så har du begge telefonene dine operative om du skulle ønske.

Penger: På grunn av sanksjonene mot Syria kan vi ikke bruke kredittkort. Du betaler jo det meste av oppholdet på forhånd, og mat og drikke er veldig billig. Men det er veldig mye flott å kjøpe, både håndverk, smykker, antikviteter, krydder og mye annet. Ta derfor ut USDollar eller EURO som du kan veksle på lisensierte steder. Anbefalt minimumsbeløp kommer.

Mat: Maten i Syria er veldig god og fersk! Vi kommer til å spise på en rekke forskjellige restauranter. Har du spesielle behov lar det seg ordne, slik som på restaurantene her hjemme.

Syria er sivilisasjonens vugge. Hovedstaden Damaskus er den byen i verden som har vært lengst uavbrutt bebodd. Her er det 10.000 år med historie og kultur. I 2010 var det over åtte millioner utenlandske turister i Syria og kurven var rett oppadstigende. Nå er tallene på vei opp igjen og nesten to millioner besøkte Syria i fjor.

Det er en historisk mulighet til å være i Damaskus, Aleppo i Påsken. Syria er landet som tok imot de kristne da de måtte flykte fra romerne for 2000 år siden, og de kristne tradisjonene, kirkene og klostrene er verdens eldste. Syria er et sekulært styrt land med religionsfrihet. Her ligger kirker og moskéer side om side.

For de som liker å fotografere er Syria som å ”komme til himmelen”.

I motsetning til Gulfstatene som Emiratene, Qatar osv er Syria et fritt land. Kvinner går kledd som de vil, er i alle posisjoner, også de aller høyeste i landet.

Ekstra aktiviteter

Jeg har blitt kjent med flere hyggelige mennesker i Syria så vi satser også på at vi får til besøk på salsaklubb, kunstprosjekter, konserter og så mye spennende vi kan få med oss. Syrere står med åpne armer og gleder seg over alle som vil komme til landet deres!

Det er bare å glede seg til en unik opplevelse!

God samtale om kjønn. Og gjesten til Tucker påpeker at i dag er radikale feminister, lesbiske kvinner og kristenkonservative allierte i kampen mot skeiv ideologi, altså radikal kjønnsideologi som norske politikere fra AP, SV og MDG forsøker å presse inn i alle samfunnsinstitusjoner.

«Venstresiden» har fullstendig sviktet på dette feltet. I England har selv kvinnelig politikere problemer med å svare når du blir spurt «Hva er en kvinne». Svaret er «adult human female».

Om en mann kan påberobe seg å være kvinne , og til og med få dette registrert i offentlige registre, finnes ikke lenger kvinner, dermed heller ikke kjønnsbaserte rettigheter.