Ti kinesiske byer har større økonomi enn Norge

12

I Norge er mange glade i å tenke på Norge som verdens rikeste land. Da kan det være bra å ha i bakhodet at byen CHENGDU har en like stor økonomi som Norge. Hørt om CHENGDU?

Disse plansjene sammenlikner de rikeste byene i Kina med en del land i verden. Den tiende rikeste av dem er altså Chengdu, og den har altså en økonomi på størrelse med Norges. Det vil si hadde, for tallene er fra 2017, og Kinas økonomi har økt med minst 12 prosent siden da. Chengdu har 14,7 millioner innbyggere, og det er neppe mange norske avislesere som kan plassere den på et kart.

Når man sammenlikner økonomi på tvers av landegrenser holder det ikke å bruke nominelt BNP, for i et land som Kina får du relativt mye mer for pengene, både i varer, arbeidskraft, halvfabrikata og råvarer. Derfor bruker IMF, Verdensbanken og andre BNP (PPP), altså kjøpekraftsjustert BNP. Lista over Kinas ti rikeste byer sammenliknet med land ser slik ut (fortsatt 2017):

Som man ser, har Shanghai en økonomi som Filippinene, Beijing er på linje med De forente arabiske emiratene og Guangzhou har et BNP (PPP) som Sveits. På verdenskartet ser det slik ut:

Kinas storbyområder utvikles etter en plan der de skal skape produktive næringsklynger. For eksempel har deltaet til Perleelva gjennom et par tiår blitt utviklet til å bli den travleste industriregionen i verden. Shenzhen, som bare var en søvnig landsby på fastlandet innenfor Hongkong har nå satt den tidligere britiske kronkolonien fullstendig i skyggen og er blitt en konkurrent til USAs Silicon Valley. Og Shenzhen er igjen bare et ledd i Perleelva-regionen. Denne regionen har nå en økonomi på størrelse med Sør-Koreas. Som et land ville den ha vært blant de 15 rikeste. I Kina er den nummer to etter Yangtze-deltaet (rundt Shanghai) og foran Beijing-Tianjin-regionen.

Vår oppgave er ikke å idealisere kinesisk byutvikling, men informasjon som dette er nødvendig medisin mot norsk og europeisk provinsialisme. Det er også grunn til å legge merke til at mens regionpolitikk i Norge stort sett handler om å tilpasse seg til EU og legge til rette for privatisering,handler kinesisk regionspolitikk om økonomisk og industriell utvikling. Og det er planer som går minst 30 år framover.

PS: Nå er ikke Norge «verdens rikeste land» heller. Etter nominell BNP er vi nummer tre og etter kjøpekraftsvektet BNP er vi nummer seks.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Tror ikke Steigan hadde likt om myndighetene krevde videokameraovervåking på mot dag konferansene , eller om politiet kom inn der bevæpnet med sager for å knuse lokalet.

  Jin Mingri resisted government pressure to install monitoring cameras in his Zion church in Beijing

  Armed with saws, dozens of police and officials smash the church

  https://www.youtube.com/watch?v=bEvzssLw68o

  Chengdu ( Byen fra Steigan artikkelen )
  Silencing of a critic

  Despite this, the Christian population has grown steadily in recent years. There are now an estimated 100 million Christians in China, many of them worshipping in so-called underground churches.
  Pastor Wang is also known for being outspoken - he has been fiercely critical of the state’s control of religion and had organised a widely shared petition against new legislation brought in this year which allowed for tighter surveillance of churches and tougher sanctions on those deemed to have crossed the line.
  Wang Yi is the leader of one such church, the Early Rain Covenant Church in Chengdu, the capital of south-western Sichuan province .
  On 9 December, police raided the church and arrested Pastor Wang and his wife Jiang Rong.

  Prison Sentence for Pastor Shows China Feels Threatened by Spread of Christianity, Experts Say
  Artikkel

  ( 2018) Politiet inn i en bibelundervisningsklasse for barn.

  On Saturday, a children’s Bible class was interrupted by the arrival of dozens of police officers.
  Kilde : Artikkel : China’s pre-Christmas Church crackdown raises alarm

 2. Avatar for FMD FMD says:

  Denne artikkelen handler om økonomi, mens ingen av kommentarene handler om økonomi. Det er viktig å holde seg til saken. Konklusjonen i Artikkelen er kritisk til hvordan Norge opererer som en økonomisk vasallstat, i stedet for å fremme egne interesser slik Kina gjør.
  Norge og resten av vesten sin selvgodhet på det økonomiske området er en stor svakhet, vår økonomi er uthulet og spekulasjon dominerer nesten totalt.
  Norge har ingen fremtid hvis vi ikke river oss løs fra grepet til stormaktene og begynner å agere som en selvstendig nasjonalstat.

 3. “Når Kina våkner vil verden skjelve”, et sitat tillagt Napoleon. En reise til en av Kinas storbyer i de mest økonomisk utviklede regionene i Kina, vil nok få mange nordmenn til å forstå at vi er verdens beste i Norge, ikke sammenlignet med utviklede land i den store verden.

  image

  Chengdu. Bildekilde: www.beltandroadnews.com.

  Hvis en legger over et bilde i riktig størrelsesforhold av Norges hovedgate på et bilde av Chengdu, blir det klarere hvor provinsielle vi er med et selvbilde bygd på “verdens beste i alt”. Osloguider som guider kinesiske turister burde kanskje ikke vite hvor utviklede og futuriske kinesiske storbyer er når de viser frem Oslo.

  Kina utvikling og mer eller mindre store vekst skulle føre til at vi må forstå at vi må ha selvråderett og suverenitet over egne ressurser, og beholde vår nasjonale identitet og egenart. Får globalistene det som de vil blir Norge borte og kun en del av en region i en verden hvor verden har blitt ett marked. Et marked hvor storselskaper eier alle landressurser og infrastruktur og sosialstaten er borte og alt er monetært. Ikke noe særegent å vise frem til kinesiske turister lenger for eksempel.

  Som en region i EU mister det norske folk det meste. Vi må ha selvråderett og suverenitet over egne landressurser til lands og til vanns. Olje, gass, vannkraft, fiskeressurser, havbeite, mineraler, infrastruktur, drikkevann og dyrket mark skal tilhøre folket. Vi må ha landegrenser, eget forsvar og nasjonal identitet og et styre som setter etnisk norske først foran ikke-integrerbare.

  Vi må ut av EØS og si nei til EU/TTIP/TTP/TISA/BIT/ISDS og andre overnasjonale “avtaler” som gir Norge bort til den globale storkapitalen, de har sine agenter i de fleste politiske partier i Norge, og har dermed sine folk på begge sider av “forhandlingsbordet”.

  Vi må motstå de som sier at synspunkter som dette, vern om nasjonalstaten, er nasjonalistisk. Det er den globale storkapitalens presse og media som har assosiert ordet nasjonalstat og nasjonalistisk med noe negativt helt fra 1945. For en sterk nasjonalstat er en hindring for at den globale storkapitalen kan kjøpe opp landressurser og infrastruktur og få kontroll over land.

 4. Avatar for Mari Mari says:

  Sant nok men samtidig lurer jeg på om du er klar over akkurat hvor farlig syk Norges regjering egentlig er. Hvor mange Nordmenn er klar over at selv Norge tar seg av dissente som varsler. Om folk benekter min påstand spør jeg dem alltid om de har hørt om Synnøve Taftø som eksempel. Folk flest har aldri hørt om dama som jeg anser som en ekte Norsk patriot. :wink:

 5. Hun blir fortsatt dopet ned med medisin. Hun kan ikke besøke familie uten å være neddopet. Jfr. Assange idag.

 6. Problemet med Kina, sånn jeg ser det, er at ingen helt vet om de vil gå i en autoritær og farlig vei, eller om de utvikler seg i en demokratisk retning.

  På den ene siden har den voksende økonomien gitt millioner et bedre liv. Tar man en spasertur i en bypark en søndag, eksempelvis i omtalte Chengdu, ser man et yrende folkeliv med vennlige mennesker og uten synlig fattigdom.

  På den andre siden er det et faktum at internettet sensureres, og nyhetsmedier kun skriver det myndighetene ønsker.

  Hva som egentlig er situasjonen for minoriteter slik som kristne, muslimer og Falun Gong er ingen som vet med sikkerhet.

 7. Zerohedge er ikke hva det en gang var. Anti kina propagandaen har blitt merkbart trappet opp det siste året, selv om det fortsatt er ganske lav intensivt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

4 flere kommentarer

Deltakere