Ti kinesiske byer har større økonomi enn Norge

0

I Norge er mange glade i å tenke på Norge som verdens rikeste land. Da kan det være bra å ha i bakhodet at byen CHENGDU har en like stor økonomi som Norge. Hørt om CHENGDU?

Disse plansjene sammenlikner de rikeste byene i Kina med en del land i verden. Den tiende rikeste av dem er altså Chengdu, og den har altså en økonomi på størrelse med Norges. Det vil si hadde, for tallene er fra 2017, og Kinas økonomi har økt med minst 12 prosent siden da. Chengdu har 14,7 millioner innbyggere, og det er neppe mange norske avislesere som kan plassere den på et kart.

Når man sammenlikner økonomi på tvers av landegrenser holder det ikke å bruke nominelt BNP, for i et land som Kina får du relativt mye mer for pengene, både i varer, arbeidskraft, halvfabrikata og råvarer. Derfor bruker IMF, Verdensbanken og andre BNP (PPP), altså kjøpekraftsjustert BNP. Lista over Kinas ti rikeste byer sammenliknet med land ser slik ut (fortsatt 2017):

Som man ser, har Shanghai en økonomi som Filippinene, Beijing er på linje med De forente arabiske emiratene og Guangzhou har et BNP (PPP) som Sveits. På verdenskartet ser det slik ut:

Kinas storbyområder utvikles etter en plan der de skal skape produktive næringsklynger. For eksempel har deltaet til Perleelva gjennom et par tiår blitt utviklet til å bli den travleste industriregionen i verden. Shenzhen, som bare var en søvnig landsby på fastlandet innenfor Hongkong har nå satt den tidligere britiske kronkolonien fullstendig i skyggen og er blitt en konkurrent til USAs Silicon Valley. Og Shenzhen er igjen bare et ledd i Perleelva-regionen. Denne regionen har nå en økonomi på størrelse med Sør-Koreas. Som et land ville den ha vært blant de 15 rikeste. I Kina er den nummer to etter Yangtze-deltaet (rundt Shanghai) og foran Beijing-Tianjin-regionen.

Vår oppgave er ikke å idealisere kinesisk byutvikling, men informasjon som dette er nødvendig medisin mot norsk og europeisk provinsialisme. Det er også grunn til å legge merke til at mens regionpolitikk i Norge stort sett handler om å tilpasse seg til EU og legge til rette for privatisering,handler kinesisk regionspolitikk om økonomisk og industriell utvikling. Og det er planer som går minst 30 år framover.

PS: Nå er ikke Norge «verdens rikeste land» heller. Etter nominell BNP er vi nummer tre og etter kjøpekraftsvektet BNP er vi nummer seks.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.