IS takker Gud for drapet på Soleimani

0
Fra sørgeprosesjonen i Teheran 7. januar 2020 etter USAs drap på Soleimani der antakelig med enn 7 millioner mennesker deltok. Shutterstock

Den islamske staten, IS, uttrykker sterk glede over president Donald Trumps drap på general Qassem Soleimani og de ni andre iranske og irakiske lederne. Dette skriver BBC.

I uttalelsen fra IS som er gjengitt i organisasjonens avis al-Naba heter det at Soleimanis død var en himmelsk handling som er til stor fordel for jihadistene. Uttalelsen nevner ikke at drapet ble utført på oppdrag fra USAs president Donald Trump, men det er tydelig at IS ser på ham som Guds redskap i denne forbindelsen. IS ser på Soleimanis død som en mulighet til igjen å reise seg i Irak og Syria. I artikkelen omtaler IS USA som sine «allierte».

Hvis man holder guddommelig innblanding utenfor, er nok det en realistisk vurdering fra IS. Drapene som Trump beordret er utvilsomt til terroristenes fordel. Faktum er at nettopp general Soleimani var hovedstrategen bak den iranske revolusjonsgardens svært effektive krig mot IS og andre terroristgrupper i Syria. Det at han er drept kan komme til å gi dem et pusterom, takket være Donald Trump.

I irakisk Kurdistan uttrykte alle de politiske partiene sorg over Soleimanis død, skriver den kurdiske nyhetskanalen Rudaw.net. De kurdiske lederne i regionen sa at Soleimani var en hyppig gjest hos dem og at han var en god venn av kurderne. Dette sa de til tross for at Soleimani også var strategen som hindret forsøket på å skape et uavhengig Kurdistan i Irak i 2017.

Sorgmakering utenfor Irans ambassade i Pakistan. Shutterstock.

Det er liten tvil om at få har utfordret USA i Midtøsten slik Soleimani og den iranske revolusjonsgarden, skriver South China Morning Post, og få har bidratt så mye til endringene i Midtøsten som ham. Men avisa minner også om at Soleimani ikke var noen terrorist, men sitt lands fremste militære leder og den poengterer at Soleimani en gang var USAs allierte. Forut for 11. september 2001 hadde Soleimani og Revolusjonsgarden hjulpet USA mot Taliban i Afghanistan, skriver avisas kommentator Kuldip Singh som er pensjonert offiser fra Indias hær. Irak har advart om at Soleimanis død kan gi IS en mulighet til å reise seg igjen.

Bergens Tidende og Den islamske staten er i hvert fall enige om én ting: De er glade for at general Qassem Soleimani ble drept.

Faksimile fra BT

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Forrige artikkelIran: Det ukrainske flyet ble skutt ned ved en feil
Neste artikkelKlassekampens vei mot fortapelsen?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).