Iran: Det ukrainske flyet ble skutt ned ved en feil

30
Passasjerflyet til Ukranie Internastional Airways ble skutt ned ved en menneskelig feil, sier iranske myndigheter, Alle 176 ombord ble drept. Skjermdump fra video.

Regjeringa i Iran sier i en uttalelse at på grunn av «menneskelig svikt» ble flyet til Ukrainian International Airlines skutt ned 9. januar 2020 av iransk luftvern like etter at det hadde tatt av fra flyplassen i Teheran. 176 mennesker ble drept og den iranske generalstaben og Irans regjering har sendt sine kondolanser til ofrenes familier.

Generalstaben i Iran sier at det var en «menneskelig feil» som gjorde at flyet ble skutt ned da det angivelig kom for nær et militæranlegg. Den sa også at dette hadde skjedd i en svært spent internasjonal situasjon der man fryktet et angrep fra USA.

Iran nektet i flere dager for at flyet var blitt skutt ned og hadde satt i verk en internasjonal etterforskning for å bringe årsaken på det rene. USA, Canada og Storbritannia har sagt at deres etterretningsdata viser at flyet ble skutt ned ved en feil av iransk luftvern med et missilsystem som kalles SA-15 eller Tor-M1.

Flyet fra UIA var på vei til Ukrainas hovedstad Kiev med 167 passasjerer og ni mannskaper ombord. 82 var iranere, 57 kanadiere og 11 ukrainere.

Irans utenriksminister Javad Zarif skriver at «Det er en trist dag. De foreløpige undersøkelsene til våre væpnede syrker viser at menneskelige feil i en krisesituasjon utløst av USAs eventyrpolitikk førte til katastrofen. Vi uttrykker våre dypeste beklagelser, unnskyldninger og kondolanser til vår folk, til ofrenes familier og alle berørte nasjoner.»

Flere detaljer kommer så snart det foreligger mer informasjon.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Johnny Johnny says:

  Nå var det ikke Russland som var mistenkt for å ha skutt ned Malaysiske passasjerflyet, det var ukrainske opprørere, men dette vet du jo!

 2. Avatar for Johnny Johnny says:

  Olaf er ikke gammel soldat, men jeg er. Og så var det ikke Russerne som angrep Norge, det var tyskerne! Russerne derimot, befridde deler av Norge.

 3. Avatar for Olaf Olaf says:

  Din personlige kritikk av meg, tar jeg ikke alvorlig, men tenk deg litt om før du slenger ut kritikk mot andre mennesker. Men her på Steigan.no blir du vel ikke sensurert?
  Og til det du prøver å skrive:
  “Olaf roter noe forferdelig. Media har anklaget opprørerne i Øst-Ukraina for å være skyldig i MH-17. Olaf tror at Media har anklaget Putin for å være skyldig.”
  Jeg tror ikke noe som helst! Jeg vet at anklagene fra JIT mot det russiske forsvar går på at den russiske agressor stod bak nedskytingen, og har sågår utarbeidet stevning mot 3 russiske offiserer og 1 ukrainsk terrorist for ugjerningen (inkludert den russiske offiser Girkin og en høytstående GRU-offiser). Selv russiske offiserer har i 2015 gått ut i media og bekreftet at ukrainske jagerfly teknisk sett ikke kunne ha skutt ned et fly i denne høyden.
  (Derfor konsentrerte Russiske propagandister seg om at flywet ble skutt ned av en eldre modell av BUK som Ukraina hadde i sitt arsenal. Vel vitende om at alle tekniske bevis gikk på at raketten ble skutt opp fra ORDLO - det russisk-okkuperte områet, nærmere bestemt i Torrez.
  Men du svarer jo aldri på det som jeg prøver å kommunisere: hvorfor Russere aldri vil innrømme noe som helst, og serverer løgner på løgner for å dekke over sine ugjerninger.

  Du har kanskje ikke notert deg at det tok over et år før Putin innrømmet at han sendte russiske soldater for å overta Krim. Til da, var den offisielle forklaring at det var lokale patrioter (uten insignia) som tok kontrollen. Og han fortsetter sine løgner med å si at Russland ikke har militære i Donbas. Selv om det er tonnevis med dokumentasjon.
  Putin er vår tids største løgner!

 4. Avatar for Johnny Johnny says:

  Det er ingen som vet hvem som skjøt ned flyet, bortsett fra de som gjorde det, men det er mange som spekulerer helt uten bevis. Og det at JIT anklager noen beviser ikke skyld, og “bevisene” til JIT er syltynne. Har du noe svar på hvorfor ukrainske luftfartsmyndigheter endret ruten til flyet, fra en trygg rute til en rute over et krigsområde? Man sender ikke et sivilt passasjerfly over et krigsområde med harde kamphandlinger.

 5. Avatar for Johnny Johnny says:

  Trump er den presidenten som har løyet mest, i følge amerikanske medier.
  Og alle land lyver til befolkningen, de lyver så det renner av dem, og tror man noe annet er man veldig naiv. Og politikerne er yrkes-løgnere, det hører med til jobben deres, de tror at folket ikke kan håndtere sannheten. Ukraina har også blitt tatt i mange løgner, men dette kan du lese om på nettet!

 6. Avatar for SHO SHO says:

  Jeg leste et eller annet sted i gårdagens VG at Trump internt i Det hvite hus hadde uttalt til sikkerhetsrådet at han ville gå til motangrep mot Iran hvis Irans bombing av USAs baser i Irak hadde medført at et en eneste amerikansk soldat hadde blitt drept i angrepet. Vet ikke om vi kan stole på et slikt utsagn. Men er dette riktig betyr det at verden var et lite skritt unna hva som kunne ha utviklet seg til å bli en storkrig eller endog WW3. Og hva hadde eventuelt skjedd hvis en av passasjerene ombord på det nedskutte flyet hadde vist seg å vært USA statsborger? Men hadde de 70 norske soldatene som befant seg på USA-basen blitt drept, så spørs det om dette hadde betydd noe for Trump (soldater fra andre NATO-land enn USA er vel å betrakte som å være kanonføde el).

 7. Det er snart mer regelen enn unntaket at krigssituasjoner rammer sivile fly. Her har Iran tatt ansvar og vedgått hendelsen og beklaget den - i motsetning til f.eks. George Bush senior som aldri beklaget at USA skjøt ned et Iransk passasjerfly for noen kriger tilbake i tid.

  Det er også prisverdig at Iran ikke ettelater tvil om hva som har skjedd. At Iran i tillegg kom med et balansert svar på USA sitt drap, med forsiktig utvalg i mål og forhåndsvarsel og beskjed i etterkant at angrepet var over, har bidratt til å unngå en full krig i området. Alt i alt er jeg litt imponert over Iran sin fremferd, i motsetgning til IL Stupido Gigante Donald Trump.

 8. Avatar for Olaf Olaf says:

  Iranernes nedskyting av det ukrainske flyet har fått betydelig større interesse etter at Iranerne følte seg presset til å innrømme sin tabbe.
  Det er nå uomtvistelig fastslått at Iranerne fra første sekund har visst at det var nasjonalgardens flyvåpen som avfyrte de 2 rakettene. Allikevel benektet de dette i nesten 3 døgn.Det forteller om at de gjorde sine vurderinger i lys av den nedskytingen Russerne foretok i 2014, som de fortsatt benekter. Iranerne ville høyst sannsynlig ikke gå i den samme fellen (å få det fastslått internasjonalt etter selv å ha benektet det, medfører at regimet taper ansikt. Det vil derfor bli interessant å se utviklingen i den internasjonale rettssaken mot de russiske militære dette året. Og ikke minst hva det betyr for regimets renomee, både internt og eksternt.
  Når det gjelder Iran, så viser denne saken at det er en gryende sterk opposisjon til regimet gjennom de demostrasjonene som nå pågår. I forrige demonstrasjon for kort tid siden, ble utallige demonstranter drept, fordi de tillot seg å demonstrerere. Selv FSB tør ikke drepe uskyldige (de bare fengsler dem). Men på tross av den makabre politivolden ved forrige demonstrasjon, så kommer 1000-vis av Iranere nå ut i gaten. Og dette vil nok ikke begrense seg, all den tid det i stor grad er universitetsansatte og studenter som er toneangivende i demonstrasjonene.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

22 flere kommentarer

Deltakere