Iran: Det ukrainske flyet ble skutt ned ved en feil

0
Passasjerflyet til Ukranie Internastional Airways ble skutt ned ved en menneskelig feil, sier iranske myndigheter, Alle 176 ombord ble drept. Skjermdump fra video.

Regjeringa i Iran sier i en uttalelse at på grunn av «menneskelig svikt» ble flyet til Ukrainian International Airlines skutt ned 9. januar 2020 av iransk luftvern like etter at det hadde tatt av fra flyplassen i Teheran. 176 mennesker ble drept og den iranske generalstaben og Irans regjering har sendt sine kondolanser til ofrenes familier.

Generalstaben i Iran sier at det var en «menneskelig feil» som gjorde at flyet ble skutt ned da det angivelig kom for nær et militæranlegg. Den sa også at dette hadde skjedd i en svært spent internasjonal situasjon der man fryktet et angrep fra USA.

Iran nektet i flere dager for at flyet var blitt skutt ned og hadde satt i verk en internasjonal etterforskning for å bringe årsaken på det rene. USA, Canada og Storbritannia har sagt at deres etterretningsdata viser at flyet ble skutt ned ved en feil av iransk luftvern med et missilsystem som kalles SA-15 eller Tor-M1.

Flyet fra UIA var på vei til Ukrainas hovedstad Kiev med 167 passasjerer og ni mannskaper ombord. 82 var iranere, 57 kanadiere og 11 ukrainere.

Irans utenriksminister Javad Zarif skriver at «Det er en trist dag. De foreløpige undersøkelsene til våre væpnede syrker viser at menneskelige feil i en krisesituasjon utløst av USAs eventyrpolitikk førte til katastrofen. Vi uttrykker våre dypeste beklagelser, unnskyldninger og kondolanser til vår folk, til ofrenes familier og alle berørte nasjoner.»

Flere detaljer kommer så snart det foreligger mer informasjon.

Forrige artikkelSøreide: Hvilken del av «dra hjem» er det du ikke forstår?
Neste artikkelIS takker Gud for drapet på Soleimani