Erna Solberg selger unna: Nå splittes Telenor

0
Telenor er et multinasjonalt konsern med den norske staten som dominerende eier. Her fra Telenor i Beograd. Shutterstock.

Erna Solbergs regjering fortsetter sin rasering av de norske statsbedriftene. NSB er slaktet og blitt til Vy, og nå skal Telenor splittes opp og klargjøres for salg. Telenor eies i dag av staten gjennom Næringsdepartementet med 54% av aksjene og Statens pensjonsfond – Innland med 5%.

Nettavisa E24 skriver:

Telenor Norge splittes opp: Flytter mobilmastene over i nytt selskap

Etter over ett års intern jobbing trykker Telenor-ledelsen nå på knappen: Konsernet skiller eiendom og mobil-, radio- og bredbåndsnettet ut i et eget infrastrukturselskap. Det kan åpne for et fremtidig nedsalg i milliardklassen.

Selskapet skal etter det E24 forstår få ansvaret for all passiv infrastruktur i Telenors norske telenett. Det betyr at man flytter over:

  • Alle mobilmaster og -basestasjoner i det norske mobilnettet fra Telenor Norge
  • Fastnettsiter (sentraler og koblingspunkter til kabel- og fibernettet) fra Telenor Norge (tidligere Canal Digital)
  • Tilhørende eiendommer som tidligere var eid av Telenor Eiendom-selskapet
  • Norkring og deres radio- og tv-master

Det nye Telenor Infra-selskapet er heleid av Telenor-konsernet, men det er ikke underordnet Telenor Norge. Derfor blir Telenor Infra og Telenor Norge liggende som to sidestilte enheter i konsernstrukturen.

Når man har fulgt prosessene i andre tidligere statsforetak er det ingen tvil om at Telenor Infra er klargjort for salg.

Konserntillitsvalgt Esben Smistad opplever Telenor Infra som synliggjøring av verdier for investorer, skriver Fri Fagbevegelse. Telenor-ansatte frykter opprettelsen av Telenor Infra kan bety rigging for salg og krav om høyere utbytte. Det har de all grunn til.

I tillegg til å skille ut mobilmastene har Telenor også sagt at de vurderer å selge hele den enorme eiendomsmassen de sitter på rundt i Norge. Her ligger det an til gigantiske gavepakker til eiendomsspekulanter i inn- og utland.

Erna Solberg og hennes mannskap vanskjøtter Norge, men de vet å skuffe milliarder over i hendene på sine venner milliardærene. Nå er det Telenors tur.


På steigan.no følger vi med på privatiseringa av Norge som har pågått både under Arbeiderpartiet og de rødgrønne og nå under den blå regjeringa. Det er nyanser i retorikken, men kursen er den samme: det norkse arvesølvet selges ut og det norske folket sitter fattigere og mer maktesløse tilbake.

Les om det her.


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelStreikene og de gule vestene forsterker protestene i Frankrike
Neste artikkelTyrkia sender flere jihadister til krig i Libya