NATO-toppmøtet: Splittelsen fortsetter

0
Tyskland og USA er på motsatt kurs i NATO. Illustrasjon Shutterstock.

Etter at Frankrikes president Emmanuel Macron hadde erklært NATO for å være hjernedødt og Tyrkia hadde fordømt alliansens mangel på støtte, var ikke stemningen før alliansens jubileumstoppmøte den beste. Selv om alle later som om alliansen «er sterkere enn noen gang», er det ingen tvil om at den er inne i en eksistensiell krise.

Donald Trump gikk til motoffensiv mot Macron og kalte den franske presidentens uttalelser for «dypt fornærmende». Nettavisen skriver:

Trump langet ut mot Frankrike og mente landet ikke var i en posisjon til å kritisere NATO. Han viste til høy arbeidsledighet, gule vester-protestene og sa at landet har hatt et tungt år.

– Derfor kan de ikke gå rundt og si slikt om NATO. Ingen trenger NATO mer enn Frankrike. USA trenger NATO minst. Derfor er det svært farlig når Frankrike uttaler seg slik om NATO, sa Trump.

Men Macron ga seg ikke. «Macron sto fast overfor Trump,» skriver Le Parisien.

Det var i et intervju med det britiske magasinet The Economist at Emmanuel Macron sa at:

«Det vi opplever nå er at NATO lider hjernedøden!»

Les: Macron: – NATO lider hjernedøden!

NATOs hjernedød

Erna Solberg: – USA sviktet kurderne

Norges statsminister Erna Solberg, som har investert mer enn 13 milliarder norske skattekroner i å støtte terroristgruppenes krig for regimeskifte i Syria, er skuffet over at USA ikke støttet kurderne militært da Tyrkia rykket inn i Syria. Solberg markerer seg som sympatisør med SDF når hun sier til Dagbladet:

«Jeg mener kurderne ble sviktet, ja. Det synes jeg var vanskelig fordi de hadde vært en så viktig del av kampen mot IS.»

Likevel insisterer Solberg på at alliansen er sterkere enn før. – Dette må ikke forveksles med at Nato er svekket i Europa. Nato er betydelig styrket.

Og hvis styrke måles i militærutgifter, antall våpen og antall aggressive militærøvelser, så har både hun og Stoltenberg rett. Men det hjelper ikke mye med våpen hvis du ikke vet når og hvor og mot hvem du skal bruke dem. Macron har rett i at NATOs kjerne, artikkel 5, står på spill. Tyrkia påberober seg også NATO-solidariteten og mener at alliansen skal støtte deres kamp mot dem de kaller terrorister, nemlig PYD og PKK. Og der står altså alliansen fullstendig splittet.

President Recep Tayyip Erdoğan gir seg heller ikke

Tyrokias president Recep Tayyip Erdoğan, som har forlangt støtte fra NATO i kampen mot «terroristene» ga seg heller ikke. Foran toppmøtet forsøkte han å framstå som den mest alliansevillige av dem alle, og han fordømte Macrons uttalelse om alliansens «hjernedød». Men i virkeligheten var budskapet det samme. Uten støtte fra NATO til «kampen mot terrorismen» vil ikke Tyrkia støtte NATOs opprustningsplaner for Polen og Baltikum.

Tyskere flest ønsker mer samarbeid med Russland og Kina

En meningsmåling i Tyskland viser at tyske velgere ønsker mer samarbeid med Russland og Kina og mindre samarbeid med USA og Storbritannia. Meningsmålinga fra YouGov viser at 55% av tyskerne mener at landet må kunne forsvare seg uavhengig av USA. 49% av velgerne mener at USA bør trekke de 30.000 soldatene sine «helt (26%) eller delvis (23%)» ut av Tyskland. Bare 32% mener at troppene bør bli stående som nå.

Har framtida bak seg

Det er mulig at de europeiske lederne ikke skjønner det, eller at de ikke vil skjønne det, men den «NATO-solidariteten» de har investert hundrevis av milliarder i, eksisterer simpelthen ikke. Alliansen klarer ikke å være alliert og den spriker vilt i store og sentrale spørsmål. Donald Trump har gjort det klart at støtte er et pengespørsmål. Hans uttalelser viser tydelig at NATO er det som i mafiaspråk kalles en protection racket, den som betaler får beskyttelse, de andre ikke.

Macron ønsker seg ikke NATO, han ønsker seg en EU-hær med Frankrike i førersetet. Sterke kretser i Tyskland kan støtte ham i det første, men ikke i det andre. EUs sterkeste industrimakt, Tyskland, ser seg som den naturlige lederen. Men Tyskland sjøl står uten noen sterk og samlende leder.

En sentral årsak til problemene til NATO er naturligvis at de har tapt krigen mot Syria, samtidig som USAs og EUs politiske og økonomiske behov trekker i hver sin retning.

I en alder av 70 burde NATO ha pensjonert seg, men det liten grunn til å tro at det vil skje. Det militærindustrielle komplekset er avhengig av opprustning og krig, og det er allerede klart at det ligger an til mer krig om Afrikas ressurser, og der er både USA, EU og NATO inne. NATO-toppmøtet pekte også for første gang ut Kina som en»utfordring», uten at det er klarhet i om alliansen er alliert i hva den vil gjøre overfor Kina. USA hisser til krigsforberedelser, men EU vil helst samarbeide.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTidligere israelsk etterretningsagent: – Jeffrey Epstein og Ghislaine Maxwell jobbet for Israel
Neste artikkelEr en krig i all stillhet på trappene?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).