Den syriske hærens offensiv mot terroristene i Idlib er i gang

0
Kart som viser den syriske hærens offensiv i Idlib for å frigjøre hovedveien M5. Kilde: Southfront.

Som vi tidligere har meldt har den syriske hæren en god stund forberedt seg på en større offensiv mot terroristene i Idlib. Denne offensiven startet 19. desember 2019 og det er første gang siden august at den syriske hæren gjennomfører en slik offensiv.

Southfront skriver at offensiven føres an av elitestyrkene i Syrias 25. spesialdivisjon, tidligere kjent som Tigerstyrkene. De begynte med å angripe terroristenes befestninger i Umm Jalal med støtte fra syrisk og russisk flyvåpen. al-Qaida-miltsen Hay’at Tahrir al-Sham (HTS) og deres tyrkiskstøttede allierte skal ha lidd store tap i de innledende kampene.

Her er Southfronts framstilling av situasjonen på video:

Sannsynligvis er målet for offensiven å frigjøre den strategiske hovedveien M5 som forbinder Aleppo med Damaskus. Denne veien har vært kontrollert av terroristene i mange år under den snart ni år lange krigen mot Syria.

For å åpne denne veien må den syriske hæren frigjøre Ma’arat al-Nu’man og Saraqib, som er de to viktigste byområdene i det sørlige Idlib.

Den syriske hæren og deres allierte har antakelig forberedt seg godt på denne offensiven, men det er på ingen måte gitt at de lykkes. HTS og de andre terroristene har kamptrente styrker med svært mye våpen og utstyr som de har fått fra USA-koalisjonen og Tyrkia, og stillingene deres er tungt befestet. Norge fortsetter som kjent å gi terroristene i Idlib økonomisk og materiell støtte. Så seint som 18. desember forsøkte HTS å gjennomføre en motoffensiv mot den syriske hæren som førte til at en del syriske soldater ble såret.

I den forrige offensiven mot Idlib klarte den syriske hæren i august 2019 å frigjøre den strategiske byen Khan Sheikhoun.

Kina: Hvem har gitt USA rett til å være i Syria?

Kinas spesialutsending til Syria, Xie Xiaoyan, sa på en pressekonferanse i Moskva 18. desember at USAs påskudd for å ha styrker i Syria er uholdbare.

«Hvem har gitt USA rett til å gjøre dette? På hvem sin invitasjon er det USA beskytter Syrias oljefelter?» «La oss tenke oss det omvendt: Vil USA tillate Syria å sende soldater til USAs territorium for å beskytte oljefelter der?»

Det er ikke så ofte Kina uttaler seg om Syria, men når de gjør det, er de hver gang svært tydelige på at Kina støtter Syrias uavhengighet, suverenitet og integritet. Xie sa også at Kina og Russland sammen kan spille en rolle for raskt å finne en varig løsning på krisa i Syria.

Dette kan bety at Kina har tenkt å spille en mer aktiv rolle for å få slutt på krigen mot Syria. President Bashar al-Assad sa i et intervju med den kinesiske kanalen Phoenix Television at Syria kan spille en rolle i tilknytning til det kinesiske Belt and Road Initiative, eller «silkeveibeltet».

Bashar al-Assad om Syria, Kina og silkeveibeltet

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.