Kina åpnet nylig vår tids Suez-kanal – og ingen la merke til det

9
Midtkorridoren fra Kina til Europa via Tyrkia.

6. november 2019 ankom det første direktetoget fra Kina til Istanbul etter å ha fulgt Marmaray-tunnelen under Bosporus. The American Conservative skriver: «Kina åpnet nettopp vår tids Suez-kanal, og ingen blunket en gang». Og vi må innrømme, heller ikke vi. Derimot hadde vi en omtale av prosjektet før det ble åpnet. Der skrev vi:

Tyrkia er et viktig ledd i Kinas «silkeveibelte» eller Belt and Road Initiative, som det kalles offisielt. Dette er Erdogan fullstendig klar over, og Tyrkia har utviklet sin egen versjon av dette som de kaller «Middle Corridor». Det er et prosjekt som i første omgang handler om å bygge en ny jernbane gjennom Tyrkia, Georgia og Aserbajdsjan fra til Kaspihavet, og så forbinde den med silkeveibeltet over Kaspihavet på skip eller sør for det på jernbane i retning Kina.

I Beijing publiserte den offisielle avisa Global Times en kronikk av Erdogan der han nettopp hyllet silkeveibeltet og sa at Tyrkia vil samarbeide med Kina om å knytte «Midtkorridoren» til silkeveibeltet. Han sa at de to landene planlegger å øke samhandelen til 100 milliarder dollar og han inviterte kinesiske sellskaper til å investere mer i Kina.

Direktetoget fra Xian, hovedstaden i Shaanxi-provinsen i Sentral-Kina, følger det som er kalt Midtkorridoren, eller Middle Corridor. Den går gjennom Kasakhstan, over Kaspihavet, gjennom Aserbajdsjan og Georgia før den følger Tyrkia på langs via Ankara til Istanbul. Derfra går det videre gjennom Balkan til Praha.

Det er investert 754 milliarder dollar i prosjektet, og det omfatter ikke bare jernbanelinja, men også stasjoner, terminaler og havner underveis. I dag går 90 prosent av eksporten fra Kina til Europa på skip, og de er avhengige av ikke minst Suez-kanalen for å nå sitt mål. Denne transporten tar i dag omtrent en måned. Transporten langs Midt-korridoren vil ta 12 dager. Det er klart at med et handelsvolum på 21.000 milliarder dollar mellom Asia og Europa, er en så stor reduksjon av transporttida av stor betydning.

Prosjektet har sin egen nettside, som presenterer seg blant annet med dette kartet:

Denne direkteforbindelsen mellom Kina og Tyrkia understreker det strategiske skiftet som er i full utvikling over det eurasiske kontinentet. Mens de gamle allierte USA og Tyrkia er i stadig mer alvorlig konflikt med hverandre, blir Tyrkia integrert i det strategiske «silkeveibeltet» og det samarbeidet der Russland og Kina er de drivende kreftene. Tyrkia er også observatør i Shanghai Cooperation Organization (SCO) og deltar på møtene der.

Les også: Vil Tyrkia velge Eurasia framfor NATO?

Kina trosser USAs sanksjoner og inviterer Syria som partner i «silkeveibeltet»

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Flotte greier, nå kan Greta enkelt komme seg til Kina også uten å fly… :grin:

 2. Avatar for ESN ESN says:

  Silkevei beltet til Kina er ett langt mer positivt bidrag til fred og samarbeid i verden enn det USAs utenrikspolitikk er for tiden. Den amerikanske utenrikspolitikken blir mer og mer kynisk, egoistisk og hensynsløs for hver dag som går. Sanksjoner fyres av i øst og vest både mot venner og fiender. Ingen kan føle seg trygge lenger for USAs sanksjonspolitikk.

  I dag leste jeg om hvordan barn i Iran med alvorlige sykdommer lider og dør som følge av USAs hensynsløse sanksjoner mot landet. USA hevder at sanksjonene deres skal straffe regimet i Iran, men det er sivilbefolkningen som lider, noe USA selvsagt er strålende fornøyd med.

  I kveld norsk tid skal nye “sanksjoner fra helvete” innføres mot Russland fordi russerne fører en selvstendig utenrikspolitikk.

  USA blir en stadig mer aggressiv, destabiliserende og uforutsigbar aktør som truer verdensfreden mer enn noen annen makt på nåværende tidspunkt. USA oppfører seg som en psykopat; totalt hensynsløs, egoistisk, manipulerende og ondskapsfull.

 3. 40.000 skal ha dødd i Venezuela nettopp pga sanksjoner :frowning_face::angry: :

  Det er riktig at Kina og Russlands utenrikspolitikk har vært veldig pragmatisk og hjelpsom i sin handel med Iran, Syria og Venezuela for å omgå sankskjonene. Foreløpig vil jeg være litt forsiktig med å betegne dem som redningsmenn fordi Kinas innenrikspolitikk er fortsatt veldig kritikkverdig som f.eks drakonisk overvåkning og ofte urimelige arbeidskår spesielt for rurale folk skjønt ingen regjeringer er perfekte da.

  Setter man opp en målestokk så er de fortsatt ikke i nærheten så aggressiv som USA, israel og Saudi-Arabia. Likevel driver den vestlige pressen fortsatt å sette Kina og Russland i rollene som verdens busemenn

 4. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Death rate per år
  Iran 5.3 per 1000
  Israel 5.2 per 1000
  Polen 10.5 per 1000

  Det er polakkene det er synd på

 5. Avatar for ESN ESN says:

  Det er flere forhold i Kina som er kritikkverdige, men akkurat når det kommer til utenrikspolitikken så foretrekker jeg Kina framfor USA. Selv om Kina har begynt å vise muskler de siste årene så er det ikke i nærheten av det USA holder på med. USA vil ha fullstendig hegemoni som innebærer at de skal få bestemme alt mens andre bare må føye seg. Det er ett grunnleggende urettferdig system som USA nyter veldig godt av, samtidig som det skaper store problemer for mange andre.

  Det er mange gode mennesker i USA som er like kritiske til amerikansk utenrikspolitikk som det vi er. De ønsker seg fred og samarbeid fremfor krigshissing og sanksjoner. De ønsker at USA skal fokusere mer på sine egne problemer framfor å leke verdenspoliti. Dessverre er det ingen av disse menneskene som på nåværende tidspunkt sitter med makten i USA. Så inntil en person av ett slikt kaliber kommer til makten i USA, så føler jeg ikke at jeg har noe annet valg enn å støtte Kina og Russland i deres kamp mot det amerikanske hegemoniet.

 6. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  USA er splittet idag. Mantra for Trump-fløyen er å demontere deep state.
  Det ligger i sakens natur at DEM må halshugges (blodig sak) før det blir fred i USA.

 7. Avatar for ESN ESN says:

  Trump har omgitt seg med noen av de verste haukene (Pompeo, Bolton, Mnuchin, Pence etc.) USA har hatt ved makta så lenge jeg kan huske. Bush og hans team fremstår som moderate og forsiktige i forhold til den gjengen som styrer nå.

 8. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Bolton var forferdelig. Nå er han fjernet. Pompeo har demonstrert at han er illojal støttespiller. Hans tid er snart omme.
  Hvorfor Trump ansetter illojale folk kan man lurer på. Halvparten viser seg å være brukbare.
  Her er det et problem å finne erfarne folk som velger å stå last og bram med Trump.
  Trump kan for ministrer bare ansette slike som blir godkjent av Kongressen

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere